April 12, 2024

De când Gherla întreține relații de prietenie și colaborare cu orașul înfrățit Yzeure din Franța, tot mai mulți elevi ai liceelor gherlene studiază limba lui Voltaire.

Nu numai că învață la orele de curs de la școală, dar onorează și diferite concursuri de specialitate organizate atât la nivelul județean, cât și la nivel național. Ultimul exemplu concret de Sărbătoarea Francofoniei, eveniment ce a devenit deja tradiție pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic ”Petru Maior”, unitate de învățământ unde studiul limbii franceze are vechi tradiții. Și, deoarece ”La francophonie c’est un vaste pays sans frontières. C’est celui de la langue française.” (Gilles Vigneault), reprezentanții liceului au dorit, ca și în acest an, să marcheze atașamentul lor pentru limba și cultura franceză prin diverse activități care să permită elevilor să descopere sensibilitatea, eleganța și farmecul universului francofon. Și nu puteau să facă acest lucru decât cu ajutorul Asociației Gherla-Yzeure de care le leagă o lungă și necondiționată prietenie. Astfel, recent, chiar de Ziua Internațională a Francofoniei, a avut loc concursul ”Prix de la francophonie” concurs organizat anual cu sprijinul AGY. La concurs, care verifică cunoștințele de limbă franceză, s-au înscris unsprezece elevi dintre care trei au fost declarați câștigători de către juriul foarte avizat din Yzeure, care a urmărit online prestația fiecărui candidat în parte:Premiul I: Medeea Vințe – clasa a X-a A (prof. Livia Divricean); Premiul al II-lea: Fineas Fodorean – clasa a XI-a A (prof. Mihaela Vladar); Premiul al III-lea: Andreea Perșa – clasa a XII-a A (prof. Livia Divricean). Felicitări tuturor participanților.

Activitățile dedicate Francofoniei au continuat și zilele trecute, elevii clasei a VII-a ilustrând, prin fotografii alese de ei cuvinte și expresii din lumea sportului, având în vedere că Franța este țara gazdă a Jocurilor Olimpice 2024. În perioada următoare, în cadrul Liceului Teoretic ”Petru Maior” vor mai avea loc și alte acțiuni educative cu scopul promovării și popularizării limbii franceze, în timpul vacanței de vară unii copii își petrec sejurul în localitatea franceză Yzeure, unde au mulți prieteni.
Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *