May 21, 2024

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este primul spital public din țară care are aer condiționat în toate saloanele bolnavilor. De asemenea, în urma investițiilor făcute, în laboratorul spitalului o bacterie se poate identifica în mai puțin de 24 de ore. Conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj au prezentat joi, 28 martie 2024, principalele investiții realizate în cadrul unității sanitare.

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinții aceluiași for, Marius Mînzat și Vákár István, și cadre medicale ale spitalului. În deschiderea evenimentului, directorul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ec. Ioan Mureșan, a precizat: „Din anul 2010, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a trecut în subordinea Consiliului Județean Cluj. Măsurile pe care le-am luat de atunci încolo, investițiile care s-au realizat în ultimii zece ani au condus la faptul că astăzi spitalul se mândrește că este printre primele spitale din România din punct de vedere al calității serviciilor medicale. Dar nu numai spitalul, ci și Ambulatorul Integrat. Dovada faptului că suntem în frunte din punctul de vedere al nivelului calității serviciilor medicale sunt cele două examene pe care noi le-am dat, pandemia, unde am avut misiunea cea mai grea. În spital, au venit pacienții cu cele mai mari afecțiuni, iar rata de mortalitate a fost printre cele mai mici. Iar al doilea examen l-a reprezentant faptul că la evaluarea din anul 2022 ne-am clasat pe locul întâi în ceea ce privește indicatorii de calitate, ceea ce este un lucru care ne spune că ne-am făcut datoria.”

12 milioane de euro, investiți în spital

Totodată, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat că a înțeles importanța Sănătății și a investițiilor în acest domeniu. „În ultimii opt ani, Consiliul Județean a investit în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase aproape 12 milioane de euro. Am înțeles nevoia de a finanța sistemul de sănătate și am făcut-o, dovadă fiind cei aproape opt milioane de euro, bani europeni aduși. Diferența până la 12 milioane de euro sunt bani pe care i-am investit din bugetul clujenilor. Și aici sunt banii clujenilor, așa cum sunt la Spitalul de Recuperare, la Spitalul de Copii, la spitalele pe care Consiliul Județean le are în subordine și pe care le finanțează ani de ani. Am acceptat an de an să finanțăm acest spital. Știți prea bine în România este veșnica poveste: <<Nu s-a investit în Sănătate, nu se face nimic în Sănătate. Banii unde sunt? Politicul nu înțelege importanța sănătății și investițiilor în sănătate.>> Cred că un element important pentru a avea succes este continuitatea în actul managerial. În anii care vor urma, nu există altă șansă decât să continuăm investițiile în Sănătate și în aceste spitale.”

Prezentă la eveniment, directorul medical al spitalului, dr. Violeta Briciu a vorbit despre provocările cu care se confruntă medicii spitalului: „În prezent, ne confruntăm cu așa-numita pandemie silențioasă, respectiv, infecții cu germeni multirezistenți, și ne aflăm în situațiile dificile în care nu știm cu ce putem să tratăm pacienții internați în secțiile noastre. Pe  infecțioasă complexă: pacientul internat pentru o patologie infecțioasă are numeroase alte probleme de sănătate, boli cardio-vasculare, pulmonare, pacienți transplantați sau cu o imunodepresie. Dacă ne gândim la patologie copilului, dacă în urmă cu treizeci de ani aveam speranțe că nu vom mai vedea patologie infecțioasă prin vaccinare, vedem că scăderea acoperirii vaccinale vine cu noi provocări în patologia infecțioasă a copilului. În plus, încălzirea globală modifică vectorii. Vedem boli transmise de țânțari, căpușe. Avem probleme legate de transport internațional, comerț internațional, călătorii internaționale și modificarea patologiei infecțioase. Toate acestea sunt provocări și este clar că nu discutăm de dispariția acestei probleme de sănătate publică. În acest context, abordarea și îngrijirea unui pacient nu se poate face de un singur specialist, avem nevoie de un laborator complex. Ne bucurăm să avem un astfel laborator cu care să ne mândrim și ne asigură rapid un diagnostic de încredere, atât în ceea ce privește cauza bolii cât și rezistența la antiobiotice. Avem un laborator de imagistică care ne ajută să stabilim gravitatea bolii. Ne ajută această echipă grozavă din Ambulatorul Integrat al spitalului, cu medici din diverse specialități, care realizează împreună cu noi un management interdisciplinar a tuturor pacienților care ni se adresează.”

Camerei de Gardă transformată în Compartiment de Primiri Urgenţe

Unul dintre proiectele importante ale spitalului este cel care a avut ca scop creșterea siguranței pacienților internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, prin amenajarea unui sistem de ventilare mecanică, filtrare și tratare a aerului. Lucrările în valoare de peste 16 milioane de lei, au fost realizate prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Astfel, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este prima unitate medicală publică din țară în cadrul căreia toate spațiile în care sunt cazați pacienți dispun de sistem de ventilație, aerul fiind recirculat de 6 ori pe oră în saloane și de 12 ori pe oră în secția de terapie intensivă, în contextul în care în spitalelor, sistemul de ventilație există doar în sala de operație sau ATI.

Tot cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, spitalul implementează proiectul cu finanțare europeană care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale. Într-o primă etapă, forul administrativ județean va achiziționa 32 de dotări, respectiv o platformă automată pentru procesarea probelor microbiologice, un sistem automat de identificare a microorganismelor, bazat pe spectrometru de masă, zece sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, zece aparate de curățare cu abur uscat și zece sisteme de troliu modular flexibil pentru colectarea și distribuția lenjeriei. La același spital se află în derulare proiectul care vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unității sanitare, în valoare de aproximativ 37 de milioane de lei și care a fost depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

În curs de implementare, se desfășoară o altă investiție, și anume modernizarea Camerei de Gardă în vederea transformării în Compartiment de Primiri Urgenţe de Specialitate. Pentru acest proiect Consiliul Județean Cluj a propus alocarea, din bugetul instituției, a sumei de 2 milioane de lei.

1.000 de probe biologice examinate pe zi

Mândria spitalului este laboratorul de analize medicale, specializat pe diagnosticul infecțiilor cu bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci. Acesta este foarte dezvoltat și dispune de dotări performante cu ajutorul cărora se efectuează analize de ultimă oră. Acesta este unul din puținele laboratoare din țară care are în dotare un aparat de ultimă generație cu care specialiștii pot identifica o bacterie în mai puțin de 24 de ore deși, în general, e nevoie de aproximativ. 48 de ore. Nu în ultimul rând, extrem de importante în procesul de efectuare a analizelor și examinare a probelor sunt robotul de sortare a probelor biologice, prin intermediul căruia sunt examinate cca. 1.000 de probe pe zi, și sistemul de identificare bacteriană. Banii alocați de Consiliul Județean au fost utilizați și pentru extinderea și modernizarea laboratorului de analize medicale, modernizarea și reabilitarea farmaciei, modernizarea și dotarea blocului alimentar, extinderea și reabilitarea Ambulatoriului Integrat, achiziționarea unui sistem de transport pneumatic, amenajarea spațiilor pentru monitorizarea femeilor însărcinate, înlocuirea ascensoarelor etc. La toate acestea se adaugă aparatura modernă, precum computer tomograf, ecografe de ultimă generație, aparate de radiologie, microscoape.

Reamintim că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume activitate spitalicească și activitate ambulatorie. În anul 2023, au fost realizate 181.660 de consultații în spital și în Ambulator, 933.038 de analize medicale, 50.377 de spitalizări de zi și 146.598 de tratamente medicale în Ambulator, cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară.

Tia Sîrca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *