May 21, 2024

Cum ne apropiem de finalul anului de învățământ 2023-2024 cu atât crește mai mult numărul elevilor laureați ai Liceului Teoretic ”Petru Maior” Gherla. În ziarul nostru reușim și noi să reflectăm succesele obținute de tinerii acestei școli cu vechi tradiții în învățământul clujean.

Nu trece săptămână fără să consemnăm premiile obținute la diferite olimpiade sau competiții de reprezentanții liceului din municipiul de pe Someș. Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri (Prix CFA), aflate deja la a X-a ediție, reprezintă o competiție derulată în parteneriat de Clubul Francofon de Afaceri Cluj, alături de o serie de parteneri instituționali și din mediul antreprenorial. Pentru elevii Liceului Teoretic ”Petru Maior” pasionați de știință și tehnică, dar și de limbi străine, concursul a fost o bună ocazie de a-și demonstra atât cunoștințele de fizică cât și pe cele de franceză. Rigoarea științifică, creativitatea și originalitatea cu care au reconstituit prima pompa de vacuum inventată de Otto von Guericke în 1649, dar și acuratețea exprimării în limba franceză, le-a adus celor doua echipaje ale liceului gherlean, înscrise în concurs la secțiunea Industrie Vacuum – Descoperirea lui Otto Von Guerick rezultate deosebite : Premiul I (100 p – punctaj maxim) – Echipa formată din elevii Sergiu Moga, Darius Pușcașiu, Alexandru Lucaciu (clasa a X-a A) și eleva Emma Lup (clasa a X-a B) – prof. coordonatoare Maria Buzan și Livia Divricean ; Mențiunea a II-a – Echipa formată din elevele Esther Gabriela Moholea și Iulia Cristina Onofrei (clasa a IX-a A) – prof. coordonatoare Delia Rusu și Mihaela Vladar. Sunt rezultate excelente, care continuă șirul premiilor obținute de elevii școlii la fazele superioare ale olimpiadelor și concursurilor organizate de Ministerul Educației.

De altfel, Francofonia se bucură de mult interes în rândul tineretului gherlean, în cadrul Școlii Gimnaziale nr.1 funcționând o trupă de teatru în limba franceză, participantă și la diferite concursuri de profil desfășurate la Cluj-Napoca sau în municipiul Dej.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *