May 18, 2024

La Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” din Dej, a avut loc sâmbătă, 11 mai, a XXI – a ediție a Concursului Interjudeţean de Matematică „Dumitru Ţiganetea”. Desfășurat sub egida Ministerului Educației, Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj și a Societății de Științe Matematice din România – Filiala Cluj, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Dej, concursul s-a bucurat de participarea a 244 de elevi (clasele III – VI) din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureș și Satu Mare.

Organizatori, profesorii Catedrei de Matematică din cadrul colegiului: Eugen Jecan, Camelia Chindriș, Corina Dragoş, Alina Găldean, Călina Chifor şi Fodor Zoltan. Împreună cu ei, la elaborarea subiectelor au participat prof. univ. dr. Dorin Andrica, UBB Cluj (în calitate de preşedinte al concursului), prof. Vasile Şerdean, de la Şcoala nr.1 din Gherla (vicepreşedinte) și prof. Daniela Mureșan, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej (vicepreședinte).

La festivitatea de deschidere, alături de prof. dr. Dorin Andrica și Camelia Chindriș, coordonatoarea proiectului, au fost prezenți prof. Anca Hodorogea, Inspector Școlar adjunct în cadrul ISJ Cluj și primarul Morar Costan.

La fel ca și în anii precedenți, actuala ediție a fost o competiție antrenantă pentru foarte tinerii matematicieni din judeţele participante şi o bază de selecţie a viitorilor olimpici de talie națională și internațională. Un concurs care-l omagiază pe marele matematician, Dumitru Țiganetea (1894-1984), fost profesor al Liceului „Andrei Mureșanu” și director al Școlii Comerciale din Dej, în perioada interbelică. Un dascăl eminent care, ca recunoaștere și apreciere a activității desfășurate, a fost decorat cu ordinul „Coroana României”, cu grad de ofițer.

Premiile oferite de organizatori au constat în diplome, medalii şi bani și au fost înmânate elevilor de către primarul Morar Costan și prof. Pop Cristian Petru, Inspector Școlar Matematică.

La clasa a III-a premiile au revenit elevilor: Grecea Darius (I) – C.N. „Emil Racoviță” Cluj-Napoca; Berinde Alexandru (II) – C.N. „Emil Racoviță” Cluj-Napoca și Buda Paul (III) – Șc. Gimnazială „Avram Iancu” Dej. La clasa a IV-a premianții sunt: Boiangiu Agafiței Matei (I) – Șc. Gimnazială nr. 4 Bistrița; Maier Irina (I), Melinte Vlad (I) și Gavriloaie Elias (II) de la C.N. „Emil Racoviță” Cluj-Napoca; Pătrășcan Florin (III) – Șc. Gimnazială „Enea Grapini” – comuna Șant, Bistrița-Năsăud și Revnic Vlad (III) – Șc. ”Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca. La clasa a V-a, primii trei clasați sunt elevii: Nistor Iulia (I) – Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca; Andreica Alisa Ioana (II) – C.N. „Vasile Lucaciu” Baia Mare și Laurenț Tudor (III) – Șc. Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureș. În fine, premianții claselor a VI-a sunt: Mare Antonia (I) – C.N. „Gh. Șincai” Baia Mare; Lupaș Sofia (II) – C.N. „Emil Racoviță” Cluj-Napoca și Giurgiu Ștefan (III) – C.N. „Vasile Lucaciu” Baia Mare.

Pe lângă premianți, un număr mare de elevi au obținut punctaje foarte bune și au fost recompensați cu diplome și mențiuni. Felicitări tuturor elevilor iubitori de matematică, profesorilor care-i pregătesc, părinților care-i încurajează și-i susțin. Nu în ultimul rând, felicitări organizatorilor care în ultimii 21 de ani au transformat un banal concurs interjudețean într-o competiție valoroasă, emblematică pentru Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej.

Magdalena Vaida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *