February 29, 2024

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Cluj-Napoca, printr-o ceremonie militară organizată de Instituţia Prefectului Cluj în colaborare cu municipalitatea clujeană și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

Manifestarea s-a desfăşurat la Statuia „Domnitorului Alexandru Ioan Cuza” din fața Prefecturii Cluj.

După intonarea Imnului Naţional al României, un sobor de preoți civili și militari în frunte cu IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat un Te Deum, urmat de alocuţiunile privind însemnătatea evenimentului.

Mitropolitul Clujului a ținut să transmită „un gând scurt cu prilejul zilei acesteia importante, inspirat din Sfânta Scriptură”.

„Înțeleptul Solomon ne zice un lucru: mai fericiți de doi decât de unul pentru că atunci când unul cade celălalt îl ridică. Dar vai de acel singur pentru că atunci când se prăbușește n-are cine-l ridica. Acest gând îl aplicăm și pe tărâm național. Unirea de la 1859, apoi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 au fost o binecuvântare a Crului pentru că frații s-au adunat toți laolaltă. Acesta este gândul, inspirat din Sfânta Scriptură. Mai ferice de doi decât de unul pentru că atunci când cade unul dintre ei celălalt îl ridică iar pe cel singur când cade nu mai are cine-l ridica”, a spus IPS Andrei Andreicuț.

În cadrul ceremoniei, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu a citit mesajului transmis de către premierul Marcel Ciolacu.

„Dragi români, în urmă cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, românii şi-au unit eforturile şi au pus bazele României ca stat naţional, unitar şi democratic. Şi atunci, mulţi s-au opus. Şi din afara ţării, dar şi din interior. Pentru interesele lor, ar fi fost mai bine ca românii să nu fie uniţi. Astăzi, la 165 de ani de atunci, România a intrat într-o nouă etapă a modernizării sale. O etapă care îi va permite să se dezvolte şi să crească la adevăratul său potenţial”, a transmis Ciolacu.

El a afirmat că „unirea pe care marele Cuza a dorit-o, devine realitate prin Autostrada Moldovei”.

„În primul rând, unirea pe care marele Cuza a dorit-o devine realitate prin Autostrada Moldovei. Unirea economică efectivă a Moldovei cu restul ţării va conduce, în sfârşit, la dezvoltarea rapidă a zonei, prin creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă, mai bine plătite. Apoi, reformele ireversibile, pe care acest Guvern le-a început anul trecut, permit României accesarea tuturor banilor din PNRR. Ne permit, astfel, trecerea la o nouă etapă de dezvoltare economică şi socială”, a afirmat Ciolacu.

El a precizat că „prioritatea momentului” este rezolvarea cerinţelor agricultorilor şi transportatorilor”, a transmis premierul.

Primarul Emil Boc și-a început intervenția cu un citat din discursul lui Alexandru Ioan Cuza rostit la Iași în 11 decembrie 1961, subliniind că atunci a fost prima dată când un șef de stat român a rostit „România”. „Noi suntem astăzi aici să omagiem 24 ianuarie 1859, care a pregătit România așa cum o știm noi astăzi. Începând cu 1862 în documentele oficiale apare numele de „România” și va fi consacrat în Constituția din 1866 pentru eternitate ca numele acestei țări să fie România”. (…)

Astăzi sărbătorim Unirea Principatelor Române. Se mai spune că sărbătorim Mica Unire sau Unirea Moldovei cu Țara Românească. Eu cred că formula corectă, așa cum spunea și Înalt Preasfinția Sa, Unirea Principatelor Române”, a explicat primarul. El a arătat că Unirea de la 1859 au făcut-o românii profitând de contextul politic internațional și conduși de elite care s-au ridicat la înălțimea vremurilor care au fost.

„Conștiința națională a românilor s-a format în decursul timpului. Că avem aceeași origine comună, că vorbim aceeași limbă, că avem aceleași obiceiuri, avem aceeași religie creștin-ortodoxă, a fost doar o chestiune de timp până când această conștiință națională s-a închegat și a devenit program politic odată cu 1981 și 1848 când unitatea românilor a devenit temă politică a românilor. Conștiința națională nu a făcut decât să pregătească terenul pentru unirea politică de la 1859”, a subliniat primarul, evidențiind că Alexandru Ioan Cuza a fost omul vremurilor care și-a pus totul pentru neamul lui.

Primarul Emil Boc a profitat de context și i-a invitat pe participanți cu toții „La Mulți ani” pentru IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care în 24 ianuarie a împlinit 75 de ani.

„Să ne păstoriți cu sănătate și bucurii și vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru comunitatea noastră pentru dimensiunea noastră spirituală a clujenilor și românilor”, a spus Emil Boc.

Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane, cu defilarea gărzii de onoare, iar la final cei prezenți s-au prins în Hora Unirii.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *