April 21, 2024

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, principalele proiecte derulate în anul în curs. El a spus că toate investițiile derulate cu fonduri europene au fost finalizate conform termenelor și că nu există niciun proiect care să necesite fazarea pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Edilul a spus că printre lucrările făcute cu fonduri europene la Cluj-Napoca se numără cele de regenerare urbană de la Calea Mănăștur-strada Moților-Oțetului-strada Mărginașă, construirea podului Oașului-Răsăritului, amenajarea malurilor Someșului-unde se va încheia recepția până în 31 decembrie, Parcul Armătura, Platoul de la Sala Sporturilor „Horia Demian”, Parcul 14 Iulie din Grigorescu, precum și zona urbană strada Kogălniceanu și străzile adiacente, aici lucrările fiind făcute în proporție de 99 la sută. Emil Boc a menționat că în cazul lucrărilor de pe strada Kogălniceanu, din cauza discuțiilor legate de soclul la Monumentul Școala Ardeleană și a statuii lui Emil Racoviță proiectul a fost întârziat, însă s-a preferat să echilibru și soluții care să unească comunitatea. Alte investiții care au schimbat fața orașului sunt Parcul Observator unde recepția se va face în luna ianuarie, Parcul feroviarilor, Turnul Pompierilor, Centrul pentru tineret de pe strada Iuliu Maniu, Parcul Fotovoltaic realizat cu Compania de Termoficare care asigură energie pentru 6000 de apartamente și Parcul fotovoltaic din zona Lomb.

În privința școlilor s-au finalizat lucrările la Colegiul Ortodox, la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” și Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”.

„În total am construit echivalentul a șase școli cu minim 25 de clase. Este vorba de opt corpuri noi și 7 corpuri supraetajate. Avem în pregătire școala gimnazială din Bună ziua cu 24 de săli de clasă și Hub-ul educațional din Borhanci”, a precizat primarul.

Totodată, a fost finalizată investiția la la Spitalul Clujana de creștere a eficienței energetice.

Edilul a mai amintit amenajarea a nouă noi locații pentru parcarea de biciclete, fiind create 450 de noi locuri, în total în oraș existând 927 de astfel de locuri securizate. Tot printr-o investiție a municipalității a fost amenajat laboratorul stomatologic de la UMF „Iuliu Hațieganu”, patru noi toalete publice și 50 de puncte gospodărești modulare și subterane.

Alte investiții au vizat continuarea modernizării transportului în comun, în acest sens fiind semnat contractul pentru 18 autobuze electrice articulate noi, modernizarea a șase stații de transport în comun, înființarea liniei directe de autobuz pentru aeroport și introducerea transportului în comun de noapte.

Întrebat dacă la proiectele cu fonduri europene există situații care să impună fazarea pentru exercițiul financiar 2021-2027, Emil Boc a spus că toate investițiile cu bani de la UE sunt făcute la timp conform calendarului și că nu va exista riscul ca municipalitatea să consume din banii alocații pentru următorul exercițiul financiar.

Emil Boc a arătat că oraşul este între primele din UE în ceea ce priveşte calitatea vieţii, conform unui sondaj al Comisiei Europene.

„Doar dacă ne gândim la acest sfârşit de an, când am obţinut pentru centura metropolitană 200 de milioane de euro pentru exproprieri, hotărâre aprobată de către Guvern, 200 de milioane de euro care reprezintă în alte oraşe valoarea unei centuri, la Oradea, de exemplu, valoarea centurii reprezintă jumătate doar din valoarea exproprierilor de la Cluj. Asta, doar ca să înţelegeţi valoarea susţinerii financiare pe care Clujul o are pentru implementarea acestor proiecte majore. Acum, în şedinţa de guvern, se află un proiect care vizează exproprierea pentru metrou, alte 56 de milioane de euro. Dacă la acestea adăugăm cele 16 milioane de euro pe care le-am plătit pentru Parcul Est, aveţi aproape două treimi din bugetul Clujului numai pentru exproprieri realizate în ultima lună. Spun aceste lucruri ca să aveţi o imagine despre amploarea lucrurilor care se fac aici la Cluj. (…) Pot să vă spun că doar primele 20 de proiecte pe care le-am anunţat pentru 2023 şi care acum au fost implementate reprezintă peste 85 de milioane de euro. Aici nu intră exproprierile”, a declarat Emil Boc.

El a trecut în revistă şi alte proiecte realizate sau în curs de realizare.

„O mică sinteză a ceea ce am făcut în 2023. În privinţa proiectelor mari de infrastructură: în privinţa centurii metropolitane, pe cele două tronsoane. Primul tronson, am realizat licitaţia, s-a adjudecat şi a început partea de proiectare, anul viitor urmează să treacă la faza de lucru şi avem hotărârea de guvern pentru 200 de milioane de euro exproprieri. Pentru tronsonul II, licitaţia este încheiată şi se află în procedură de evacuare. Deci, cel mai important proiect al Clujului din perspectiva infrastructurii rutiere este în linie dreaptă şi practic în 2023 au fost parcurşi toţi paşii tehnici pe care îi puteam realiza. În privinţa metroului, am semnat contractul, am dat ordinul de începere a lucrărilor, se află în fază de proiectare, urmând ca anul viitor să înceapă lucrările la acest proiect major al Clujului. În privinţa pasajului de la Tăietura turcului, el se află integrat în acest proiect de electrificare a căii ferate Cluj-Episcopia Bihorului, de peste 1,3 miliarde de euro. Practic s-a încheiat faza de proiectare, urmează ca lucrările să fie demarate”, a explicat edilul.

Un argument al său în favoarea municipiului pe care îl conduce îl reprezintă şi faptul că tot mai mulţi oameni vor să locuiască în Cluj, precum şi un sondaj al Comisiei Europene în care Cluj-Napoca este plasat printre oraşele cu cea mai bună calitate a vieţii.

„Această imagine spune totul despre direcţia în care merge Clujul. În ultimii 10 ani, numărul copiilor din ciclul primar şi gimnazial înrolaţi în sistemul educaţional a crescut cu peste 20%, de la 50.000 la 60.000. Asta arată 10.000 de copii în plus la Cluj. Arată, pe de o parte, că există natalitate şi că oamenii îşi doresc să se stabilească în oraş, nu să plece, unii îşi doresc să vină în oraş, să-şi întemeieze familii. (…) Asta arată încă o dată că e un oraş în care îţi face plăcere să-ţi întemeiezi o familie, o zonă în care te simţi bine să locuieşti, fiindcă altfel n-ai sta aici. (…) Sinteza la ceea ce am făcut noi se măsoară în ce spun alţii despre noi. Şi asta ne bucură din perspectiva direcţiei în care merge Clujul. Faptul că este un oraş sigur şi în toate clasamentele internaţionale Clujul este un oraş sigur. Clujul a fost selectat în primele 100 de oraşe din UE care are un plan de investiţii în direcţia creşterii calităţii vieţii pentru mediu nepoluant, este în primele 10 oraşe. Este o recunoaştere care a venit anul acesta. Ultima recunoaştere internaţională a venit tot de la Comisia Europeană. A venit din partea unor actori obiectivi care evaluează oraşele europene, 83 de oraşe. Clujul este în primele 10 oraşe din UE în materie de calitatea vieţii. Ce altceva putem noi să spunem mai bine decât ce spun clujenii atunci când sunt întrebaţi de alţii?! Oamenii afirmă că faţă de acum 5 ani, calitatea vieţii oraşului a crescut. Aici, Clujul este pe locul 3, 59% spun acest lucru. Acesta este barometrul obiectiv, realizat de cineva exterior, care spune ce spun clujenii”, a mai spus primarul Emil Boc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *