November 11, 2024

Prezent la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie alături de echipa propusă de PNL Cluj pentru Parlament, primarul Emil Boc a declarat că principala preocupare a noului Parlament ar trebui să fie reforma administrativă. „E nevoie ca de pâinea caldă sau de apă de o reformă administrativă, de fond nu de fațadă. Avem o lege din 1968, suntem singura țară din UE care se mai conduce după o lege din regimul comunist în materie de organizare administrativ teritorială. Dacă nu facem asta ne vom adânci și mai mult în mocirlă, ne vom birocratiza și mai mult și vom pierde resurse financiare”, a spus Boc. El a mai spus că a doua prioritate trebuie să fie menținerea cotei unice.

„Unii vor să împartă tot timpul. E important asta, să avem solidaritate. Dar solidaritatea poate exista numai dacă produci prosperitate. De aceea mesajul nostru se adresează tuturor celor care muncesc din greu și care au nevoie de intervenția statului. Susțineți politicile liberale pentru că promovează producerea de bogăție ca să ai ce distribui. De aceea, o altă prioritate este să mențină investițiile ca motor de dezvoltare și locuri de muncă. Guvernele de dreapta întotdeauna au dus țările lor spre o calitate a vieții mai bună”, a spus Boc.

Întrebat dacă este posibilă reforma administrativă fără revizuirea Constituției, Boc a spus că da pentru că dacă numai dacă se dorește introducerea regiunilor în Constituție e nevoie de revizuirea legii fundamentale.

„Dacă reorganizezi comunele și județele nu mai e nevoie de revizuirea Constituției”, a spus Emil Boc, precizând că e nevoie și de o reformă de o reformă constituțională dar pentru asta depinde de rezultatele alegerilor.

Legat de de viitorul Curții Constituționale, Boc a menționat că va fi greu ca instanța de contencios constituțional să-și recâștige credibilitatea.

„Curtea Constituțională a României s-a decredibilizat total prin ultima decizie pe care a luat-o. Aș fi ultimul care ar susține ceea ce susține doamna Șoșoacă. Democrația nu se joacă la mezat de cinci judecători care nu au personalitate și care pun alte analize în fața democrației”, a spus fostul premier, precizând că decizia în cazul Șoșoacă este o pată neagră pe istoria Curții Constituțională din România.

El spune că problema de la CCR e legată de oameni pentru că, spune Boc, toate curțile constituționale au componentă politică. „Important este să-ți respecți blazonul profesional pe care îl ai acolo. Nu mai ești agentul electoral al unui partid sau altul. Acolo aperi democrația și statul de drept pentru care ai jurat să le aperi. De aceea prima reformă ar trebui să fie reforma morală a CCR”, a menționat Emil Boc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *