March 16, 2025

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, sub genericul Din vremi prin vremi”, un amplu eveniment a fost organizat de editura clujeană Ecou Transilvan și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, în Sala Transilvania a instituției.

Bucurându-se de prezența unor nume cunoscute ale Clujului literar-artistic, invitați la cuvânt, și de participarea unui public numeros, manifestarea, moderată de scriitorul și referentul cultural dr. Victor Constantin Măruțoiu, a oferit, spre omagierea poetului nepereche și a culturii române, un program atent gândit cu mai multe momente speciale.

Întâlnirea a fost deschisă prin cuvântul de bun venit adresat de către directorul Casei de Cultură a Studenților, domnul Flavius Milășan, care a demonstrat încă o dată generozitatea domniei sale față de actul cultural și a prezentat, de asemenea, ambițiosul program al instituției pe care o cârmuiește, program cu nu mai puțin de 282 de evenimente pentru anul 2025.

„Mă bucur că în această zi specială, Ziua Culturii Naționale, am reușit să aducem aproape de noi câțiva poeți dragi, cu care am rămas prietenă, pentru mine este un lucru foarte important să ne revedem de fiecare dată cu drag. Reușim să scoatem împreună cărți frumoase, cărți importante pentru generațiile tinere. Iată că dorul de Eminescu ne adună în fiecare an împreună, pentru a-l sărbători pe marele poet, un adevărat patriot, iată că avem bucuria ca, prin poeziile sale, să-l redescoperim mereu, să-l iubim tot mai mult”, a spus editorul Nadia Fărcaș, directorul editurii Ecou Transilvan.

Manifestarea ocazionată de Ziua Culturii Naționale a fost onorată de participarea poetului clujean Dumitru Cerna, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a transmis un mesaj memorabil celor prezenți și a împărtășit din bogata și valoroasa lui operă poetică.

„A fost ziua cea mai friguroasă din lume. Se năștea al treilea mare poet al omenirii, după Shakespeare și Goethe”, a spus Dumitru Cerna citându-l pe Titu Maiorescu. „Ne onorează și așa, deși în sufletul meu consider că Eminescu este întâiul, cunoscându-le opera celor trei.”

Cele două conferințe ale serii de 15 ianuarie au fost susținute de către profesoara și scriitoarea Lucia-Elena Locusteanu și Iulia-Anamaria Ghidiu.

„Eminescu și-a luat seva din rădăcina adâncă a poporului român. Dacă ne gândim la natură și iubire, o temă romantică, putem spune că aici și-a revărsat întregul său suflet. Și putem spune că întâlnim la el două mari etape: etapa iubirii împlinite (Sara pe deal), în care natura este feerică, apoi avem poezii de trecere, în care, la început, totul e feeric și apoi natura se despodobește pentru că iubirea nu e împărtășită, iar atunci când se vorbește despre neîmplinire, ne oprim la De câte ori iubito…”, a remarcat prof. Lucia-Elena Locusteanu, prezentând volumul pe care l-a închinat poetului “Lecturi subiective”, cu scheme și abordări metodologice folosite în activitatea de predare a domniei sale.

„Chemarea în poezia eminesciană se desfășoară pe dimensiuni distincte. Pe de-o parte, adresarea are loc sub forma rugii, a rugăminții, de iubire, de statornicire sau testamentare, iar pe de altă parte, descoperim rugăciunea, adresată divinităților creștine sau hinduse, fascinația pentru Orient fiind și ea prezentă în mai multe dintre poemele lui Mihai Eminescu”, a concluzionat Iulia Ghidiu.

În continuare, seara culturală a găzduit lansarea volumelor de poezie „Lumina florilor de mai”, debutul Adăi-Monica Pojar, profesor în învățământul primar la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj, înconjurată în sală cu multă căldură și admirație de elevii săi din „Clasa Steluțelor” și de părinții acestora, și „Dorul simptomatic”, semnat de Ioan Cosma, precum și prezentarea cărții Daliei-Alina Moldovan, „Simte cu iubire”, toate apărute la editura Ecou Transilvan. Autorii au lecturat câteva poeme proprii, dedicate poetului omagiat sau inspirate din temele consacrate ale operei acestuia, amintind și frumoasa relație de colaborare și prietenie pe care o au cu editorul Nadia Fărcaș dar și cum anume lirica eminesciană a constituit sursă de inspirație și imbold pentru creația lor personală.

Așa cum este deja cunoscut, editura Ecou Transilvan înseamnă o mare familie pentru cei care se îndreaptă către aceasta, astfel că manifestarea de Ziua Culturii Naționale a adus, totodată, un recital liric din poezia eminesciană și respectiv din creația proprie susținut de mai mulți autori publicați în cadrul editurii clujene. Este vorba de Maria Someșan, Marieta Coman, Delia Cenan, Daniela Marcu, Alina Mîzgan, Ionel Federiga, Ștefan Moldovan, cărora li s-a alăturat editorul Nadia Fărcaș.

Aminteam la început de un program gândit în mai multe momente speciale, astfel că intervențiile invitaților au fost armonios intercalate de trei momente muzicale aparte, susținute de artiștii noii generații. Mă refer aici la foarte tânăra speranță Emma Petrescu, elevă a Adei-Monica Pojar, ce a surprins extrem de plăcut printr-un micro-recital pianistic din repertoriul muzical clasic și cel contemporan, mă refer la AMES Band (Alina Mîzgan – voce și Erwin Szabo – chitară), trupă care reprezintă cu succes Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca în cadrul a numeroase festivaluri din țară, și, nu în ultimul rând, la Camelia Hodiș – chitară clasică, cei trei delectându-ne cu o selecție folk de ieri și de azi și asigurând fundalul potrivit momentelor recitative ale serii.

În încheierea evenimentului, expoziția de pictură semnată de Ada-Monica Pojar a fost declarată deschisă, participanții având ocazia de a admira tablourile delicate și viu colorate ce surprind cu multă expresivitate locuri, oameni și momente în timp care i-au marcat existența artistei, inclusiv un portret al fiului său, Andrei, cel căruia aceasta i-a și dedicat volumul de versuri proaspăt lansat.

Iulia GHIDIU

Foto: Camelia Hodiș

Articolul Eminescu – vers, culoare și note muzicale   apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *