July 23, 2024

Peste 5.000 de absolvenții clujeni de clasa a VIII-a au susținut joi, 27 iunie 2024, a doua probă scrisă la disciplina matematică în cadrul examenului de Evaluare Națională 2024. Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la proba scrisă de la matematică, din totalul celor 5.276 de elevi înscriși în sesiunea iunie-iulie 2024, au fost prezenți 5.117 candidați. Un număr de 159 de absolvenți de clasa a VIII-a nu s-au prezentat la această probă scrisă, fiind declarați absenți.

De asemenea, reprezentanții IȘJ Cluj au informat că în județul Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

În ceea ce privește examenul de la matematică acesta a constat în trei subiecte. Primul subiect, sub formă de tip grilă, a însumat șase exerciții și probleme de aritmetică, dar și exerciții cu mulțimi. Al doilea subiect, tot tip grilă, a cuprins șase probleme de geometrie. Exercițiile de la subiectul III au fost de o dificultate mai ridicată și diverse, printre probleme amintim cele de la geometrie unde candidații au avut de efectuat demonstrații pornind de la un triunghi isoscel, cerc și prismă dreaptă.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba scrisă la disciplina matematică au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, joi, 27 iunie 2024, la ora 15:00.

Examenul de Evaluare Națională continuă vineri, 28 iunie 2024, cu proba scrisă la limba și literatura maternă, pentru cei 628 de elevi care studiază în limba minorităților naționale, potrivit acelorași reprezentanți. Dintre aceștia, 93 de elevi vor susține proba la limba și literatura maternă germană, iar 535 vor susține proba la limba și literatura maternă maghiară.

Primele rezultate vor fi comunicate miercuri, 3 iulie 2024, până la ora 14:00 (în centrele de examen), cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 3 iulie 2024 (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie 2024 (în intervalul orar 8:00-12:00) sau transmise prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace

electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie 2024. Alte precizări importante pentru elevi, cu privire la redactarea lucrărilor scrise din cadrul examenului de Evaluare Națională, 2024, pot fi consultate pe site-ul I.Ș.J. Cluj, https://www.isjcj.ro/. Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului de Evaluare Națională 2024_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *