July 23, 2024

Clujul are două fete care și-au luat Bacalaureatul cu zece. Este vorba de Teodora Stan de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, specializare științe ale naturii, și Louise Vișan de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, specializarea filologie. Teodora Stan de când se știe și-a dorit să urmeze medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu”. Peste douăsprezece zile visul îi va deveni realitate. Louise Vișan a fost admisă deja la mai multe universități din străinătate, dar a ales să studieze la a doua cea mai cunoscută universitate din lume pe specializarea științe politice, UniversitateaSciencesPoParis.

Proba scrisă de la chimie, un fel de încălzire pentru Medicină

Teodora a primit vestea chiar de la mama ei, în ora de chimie. „Mama m-a sunat în timpul orei. Am rugat-o să nu mă sune în timpul orei, dar n-a putut să mai aștepte. Am fost extraordinar de surprinsă. Și am sărit în sus de bucurie”, spune tânăra.

Teodora nu s-a pregătit în mod special pentru Bacalaureat, dar a acordat mereu atenție acestuia, lucrând constant și fiind perseverentă. „Nu am făcut nimic ieșit din comun, doar cât am învățat la școală și mi-am făcut temele. Am învățat în fiecare zi constant, ca să nu rămân în urmă.”

Fiind la specializarea științele naturii, Teodora a susținut probele scrise la limba și literatura română, matematică și la proba la alegere, chimia. Subiectele de la limba română i-au părut surprinzător de ușoare și foarte accesibile. „Cu puțină atenție se putea rezolva ușor. La subiectul al III-lea, la „Moara cu noroc” am avut foarte multe detalii de unde puteam alege pentru a realiza un eseu pornind de la particularitățile de construcție a nuvelei”, afirmă proaspăta absolventă de liceu. În ceea ce privește matematica materie care i-a plăcut dintotdeauna Teodora spune că rezolvarea exercițiilor și problemelor au necesitat atenție și că a fost foarte mulțumită de nivelul de dificultate al acestora. La materia la alegere, Teodora a ales chimia deoarece este una dintre materiile din care va da admiterea la Facultatea de Medicină Generală de la Universitate de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” chiar săptămâna viitoare: „A fost un fel de încălzire, de recapitulare pentru admitere motiv pentru care mi s-a părut constructiv subiectul. M-a ajutat să recapitulez multe.

Părinții doctori au îndrumat-o spre arte

Întrebând-o pe absolventa de liceu de nota zece, cum se vede în viitor, a spus că îi este foarte greu să aleagă o specialitate de pe acum având în vedere atâția ani de studiu până să termine facultatea: „Mi-ar plăcea cardiologia sau neurologia, deși se schimbă alegerile după primul an de facultate când cunoști medicină adevărată nu doar cărțile de biologie și chimie”.

Teodora a avut alături în toată această perioada familia, părinții și profesorii săi: „Am avut parte de niște profesori foarte dedicați care mi-au fost mereu alături și m-au ajutat în orice moment din zi și din noapte. Sunt la Racoviță din clasa întâi și am fost crescută în Racoviță. De la doamna învățătoare, doamnele diriginte și profesorii de la toate materiile toți au jucat un rol important. La matematică am avut-o profesoară pe doamna Valentina Vasilescu, la limba și literatura română pe profesoara Corina Dindelegan, iar la chimie pe profesoara Camelia Moldovan”.

Fata cu nota maximă la Bac spune că și-a dorit de când se știe să facă medicină. Ambii părinți sunt medici (neurolog, respectiv neurochirurg) însă Teodora mărturisește că părinții mai mult au făcut presiune să nu dea la medicină: „Părinții mei și-ar fi dorit să fac ceva în domeniul artelor. De aceea, de zece ani studiez muzica clasică, pianul. Tot timpul au încercat să mă împingă spre latura artistică pentru că în medicină ești înconjurat de oameni bolnavi, supărați. Văd și la părinți. Nu prea vin fericiți acasă. Într-adevăr când reușești să salvezi o viață vii foarte fericit.” Studiul pianului l-a întrerupt, după zece ani, în luna mai a acestui an, când și-a ordonat prioritățile.

Cățelul Teodorei, declarat al șaselea cel mai frumos din țară

Pentru Teodora Bacalaureatul n-a fost pe primul loc, obiectivul ei principal fiind admiterea la medicină. În acest sens, chiar în ziua interviului avusese pregătiri și urmau o altă serie după-masa: „Sunt în cantonament douăsprezece zile până la admitere. Acesta este singurul obiectiv.”

După ce va termina cu admiterea la facultate, Teodora mărturisește că își va începe vacanța cu mult somn: „Simt nevoia să fac o pauză să mă deconectez total față de materiile studiate.

Ca pasiuni, Teodora spune că va relua studiul pianului deoarece o ajută să se relaxeze, dar și să se dezvolte pe latura artistică: „Asta nu înseamnă că nu pot să merg la Untold sau la Electric Castle ca să fac ceea ce fac toți copiii de vârsta mea, doar că pe lângă asta mă relaxez și cu muzică clasică”. Un alt hobby mai activ al Teodorei sunt cățeii: „Am trei ai mei, rasa Cavalier King Charles Spaniel dar noi, familia, avem șapte. Toți sunt cu concursuri, cu pedigree. Îi cheamă Deisy, Brukenthal și Ela, primită anul acesta cadou de majorat”.

Fata se ocupă de toate legat de cei trei căței: mâncare, spălat, pieptănat, plimbat. Implicarea Teodorei a fost răsplătită și aici, cățelul Brukenthal fiind declarat anul trecut de Asociația Chinologică Română ca fiind al șaselea cel mai frumos câine din țară: „Îmi place foarte tare să am grijă de ei deoarece implică lucruri legate de biologie, genetică. Eu înțeleg deja toate testele genetice deoarece atâtea boli pot avea cățelușii! Sunt familiarizată cu tratamentele lor. Tot eu îi vaccinez. M-am născut într-o familie cu căței. Cățeii sunt hobby-ul meu. Sunt frații mei, care intră în casă, care dorm în pat, care mănâncă cu noi la masă. Brukenthal stă cu noi la masă.”

Scriitorul preferat, Victor Hugo

O altă fată de zece la Bacalaureat a Clujului este Louise Vișan de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, specializarea filologie. Și ea a fost foarte fericită când a aflat rezultatele: „Nu mă așteptam să am chiar media zece. Am fost foarte fericită. Am verificat de vreo zece ori să fiu sigură că este codul meu. După ce m-a sunat directorul și profesorii am înțeles că într-adevăr eram eu.”

Probele scrise pe care le-a susținut pentru specializarea filologie au fost la română, istorie și logică. Louise s-a simțit în largul ei mai ales atunci când a putut să valorifice scrierile citite ale scriitorului preferat, Victor Hugo: „La limba și literatura română subiectele mi s-au părut accesibile. Primul subiect a fost chiar simplu. Subiectul de la subpunctul 1.b, care a ridicat la alții probleme, mie mi-a plăcut foarte mult deoarece făcea apel la experiența și cultura personală. Îmi place foarte mult să citesc și atunci mereu îmi vin idei foarte frumoase. La acest subpunct am scris despre romanul „Mizerabilii” de Victor Hugo, care este unul dintre scriitorii mei preferați. Cred că și asta au apreciat profesorii. La subiectul III, am avut „Moara cu noroc”, deși nuvela nu era printre preferințele mele, subiectul mi s-a părut simplu. Mi-ar fi plăcut romanul sau genul liric. Îmi plac foarte mult poeziile. La logică au fost câteva capcane. Eram destul de obosită. Am greșit, dar mi-am dat seama la timp și am reușit să corectez. Erau capcane, dar puteau fi evitate. Istoria îmi place foarte mult și la istorie consider că sunt cea mai bună. Subiectele au fost simple. Mi-aș fi dorit să fi fost mai complicat ca să pot să exprim ceea ce aveam de spus.

Pentru profesoara de istorie s-a străduit să ia zece

Pentru Bacalaureat, Louise nu s-a pregătit în plus, munca la școală cu profesorii și temele date de aceștia i-au asigurat zecele. Louise a întâlnit acei profesori dedicați care te fac să îndrăgești materia prin felul în care știu să se poarte cu elevii. Pentru profesoara ei de istorie s-a străduit să ia zece: „La mine în școală la toate materiile de Bacalaureat am avut niște profesori foarte buni. De exemplu, istoria nu-mi plăcea deloc și în clasa a X-a a venit o profesoară nouă și a devenit profesoara mea preferată. Mulțumită ei a început să-mi placă istoria și să-mi dau interesul. Chiar la istorie îmi doream mult să iau zecele pentru profesoara mea. La fel și la celelalte materii, în clasa a IX-a, la logică am avut o profesoară de care mi-a plăcut foarte mult. E o profesoară foarte bună. La fel s-a întâmplat în a XII-a, am avut profesori foarte buni. La limba și literatura română am avut o profesoara care era foarte interesată și mereu încerca să ne facă să înțelegem romanele, ne ajuta să facem analize și comparații și nu doar să învățăm eseuri pe de rost.

Louise este deja admisă la facultate în Franța. Va studia la Universitatea SciencesPoParis, a doua cea mai cunoscută din lume pe specializarea științe politice. Materiile principale care le va studia Louise sunt științe politice, drept și economie, și doar după al doilea an de facultate va putea să-și aleagă specializarea. Louise a fost admisă și la Universitatea Paris Panthéon 1 Sorbonne pentru dublă licență: Droit, Géographie et Aménagement însă a ales să studieze la SciencesPoParis.

Admiterea la Universitatea SciencesPoParis a însemnat parcurgerea mai multor examene, iar concurența a fost mare fiind zece candidați pe un loc. La înscrierea la Universitate în Franța a contribuit și sprijinul acordat de părinți, Louise făcând doisprezece ani de meditații la limba și literatura franceză aprofundând astfel cunoștințele despre cultura și istoria franceză.

Louise spune că se va adapta foarte bine la noua viață de student, Franța nefiindu-i străină: „Mama mea este jumătate frantuzoaică și jumătate nemțoaică. M-am născut în Franța. Am și locuit acolo un an când eram mică. Sunt destul de familiarizată cu limba franceză, vorbesc destul de bine în limba franceză, citesc mult în franceză și atunci îmi va fi destul de ușor să mă adaptez.”

Înainte de Bac a povestit cu bunicul, actorul Dorel Vișan, despre Eminescu și Blaga

Louise este o tânără pasionată de citit, desen, pictură, unul din dintre bunicii săi fiind pictor. Un alt bunic, prețuitul actor Dorel Vișan, i-a insuflat pasiunea pentru teatru. Louise a făcut teatru mulți ani. Ei îi place, de asemenea, să se ducă la teatru și să vizioneze filme. Înainte de a începe Bacalaureatul, Louise ne-a dezvăluit că a sta de vorbă cu bunicul ei, actorul Dorel Vișan, și au  discutat despre Mihai Eminescu și Lucian Blaga. La ora luării interviului, actorul Dorel Vișan încă nu aflase despre performanța nepoatei sale. Louise a spus că marți îi va face o surpriză și îl va vizita la țară să-i dea vestea cea mare, că are o nepoată de zece.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *