Peste 200 de forțe din cadrul Ministerului de Interne au intervenit miercuri, 25 septembrie 2024, la un accident simulat între un tren de marfă și unul de călători, la ieșirea din stația CFR Cluj-Napoca. Intervenția salvatorilor a fost una dificilă, accidentul simulat soldându-se cu 50 de victime. Exercițiul este unul în premieră în România deoarece a antrenat pompieri, polițiști, cadre medicale, jandarmi clujeni alături de alte cadre cu experiență în a interveni în situații de urgență din paisprezece țări. Acestea fac parte din Asociația Polițiilor Feroviare, Railpol, condusă de John Laene, prezent și el la accidentul feroviar simulat de la Cluj-Napoca.
Scenariu: Un tren de călători a lovit un altul care transporta combustibil
După cum au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, accidentul simulat a avut loc între un tren de marfă și un tren de călători, în zona ieșirii din stația CFR Cluj-Napoca spre Oradea. Trenul de marfă a avut 15 vagoane încărcate cu combustibil și a intrat în regim de avarie din cauza defectării locomotivei. În acest timp, trenul de călători a intrat în coliziune cu ultimul vagon al trenului de marfă. În cadrul exercițiului, au intervenit echipele SMURD pentru a salva victimele accidentului, pompierii pentru a stinge incendiul care se manifesta la una dintre locomotive, polițiști și jandarmi pentru a securiza zona etc. În urma accidentului simulat, printre victimele preluate și transportate pe targă pentru a fi evaluate de medici s-au numărat și doi pompieri și un cadru medical.
Prezent la eveniment, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a declarat că alături de salvatorii români la exercițiul de la Cluj-Napoca au participat invitați din paisprezece țări: „Ne aflăm la un exercițiu feroviar de mare amploare. A fost declanșat planul roșu de intervenție și se acționează cu peste 200 de forțe aparținând Ministerului de Interne. Ultimii ani ne-au demonstrat că nu putem spune niciodată niciodată dat fiind faptul că am avut diverse situații de urgență în țară cu care ne-am confruntat, iar acest exercițiu este o oportunitate extraordinară pentru a exersa munca în echipă, procedurile de lucru, a învăța, a corecta sau a completa acolo unde este nevoie. Experiența acestui exercițiu este cu atât mai valoros cu cât avem invitați din paisprezece țări din cadrul Asociației Polițiilor Feroviare care vin cu expertiza lor și ne sprijinim reciproc în cadrul acestei echipe multidisciplinare pentru a gestiona această situație de urgență”, a spus prefectul.
La rândul său, șeful Poliției Transporturi Cluj, comisar șef Florin Oneț, a precizat că este onorat să colaboreze împreună cu polițiștii străini cu experiență ca să intervină în situații de urgență pe calea ferată. „Scenariul acestui exercițiu este reprezentat de modul de intervenție, de cercetare la fața locului și de investigare a unui accident feroviar rezultat în urma unei coleziuni dintre un tren de călători și un tren de marfă cu victime multiple. Sunt antrenate forțe ale Poliției Transporturi Feroviare, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și ale Jandameriei clujene. Suntem onorați că îi avem printre noi pe colegii de la Railpol, Asociația Polițiilor Feroviare, care vin cu expertiză și schimb de bune practici în cadrul unor astfel de intervenții de pe calea ferată.”
Directorul Railpol prezent la fața locului
Totodată, directorul Railpol, John Laene, a mulțumit Ministerului de Interne, dar și instituțiilor implicate la nivelul județului Cluj pentru organizarea acestui exercițiu. Acesta a spus că polițiștii din cadrul Railpol investighează ce anume a provocat accidentul simulat și cine se face responsabil de provocarea accidentului. Totodată, șeful Railpol a ținut să precizeze că pentru reprezentanții Railpol ceea ce este special este faptul că participă la un exercițiu multidisciplinar în care sunt implicate mai multe instituții clujene, dar și internaționale, toate cu experiență în a acționa în situații de urgență.
Inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, comisar șef Radu Adrian Moșuțan, a declarat că acțiunea desfășurată miercuri reprezintă un moment important pentru Poliția Română cât și pentru celelalte instituții implicate în desfășurarea unui exercițiu internațional, sub egida Railpol 2024. „Acest exercițiu are ca scop îmbunătățirea colaborării între instituții pentru a preveni orice accident, feroviar, aerian, terestru”, a mai spus șeful IPJ Cluj.
De asemenea, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului (ISU) Cluj, col. Gabriel Drînda, a afirmat că exercițiul de la Cluj este de bun augur deoarece pompierii clujeni au oportunitatea să se antreneze, să se verifice la parcurgerea procedurile de intervenție și să corecteze anumite dificultăți de a gestiona o situație. „Țin să mulțumesc organizatorilor. Cooperarea este punctul forte al acestui exercițiu ținând cont de faptul că sunt atâtea instituții implicate, de la poliție, jandarmi la pompieri, medici, paramedici, voluntari. Cu această desfășurare de forțe exercițiul își va atinge scopul.”, a mai spus șeful ISU Cluj.
Tia SÎRCA