Preşedinta viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, i-a trimis marţi ”scrisoarea de misiune” candidatei României la postul de comisar european, Roxana Mînzatu, căreia i-a încredinţat postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în viitorul executiv comunitar, document în care detaliază rolul şi atribuţiile portofoliului.
Vicepreşedinta executivă a CE pentru oameni, competenţă şi pregătire va trebui să elaboreze o foaie de parcurs privind locurile de muncă de calitate, pentru a asigura o tranziţie justă pentru toţi. Aceasta va sprijini salarii corecte, standarde ridicate de sănătate şi siguranţă, condiţii bune de muncă. Totodată, misiunea Roxana Mânzatu va trebuie să creeze cadrul ca economia socială de piaţă continuă să sprijine transformarea industriilor şi a societăţilor europene şi completarea pieţei unice, furnizând locuri de muncă de calitate, mai multă egalitate şi scoaterea mai multor oameni din sărăcie.
Expertul în afaceri europene Sergiu Mișcoiu, profesor în cadrul Facultății de Studii Europene a UBB, consideră că postul pe care l-a obținut România din perspectiva conținutului propriu zis în materie de competențe europene nu este unul de vârf, în sensul în care, spune universitarul, ansamblul elementelor care fac parte din acest post, respectiv educație, locuri de muncă, drepturi sociale, demografie, țin mai degrabă de concertarea între statele membre decât de politici integrate și unice la nivel european.
În schimb, Sergiu Mișcoiu susține că cel mai important aspect este că România a obținut pentru prima oară o funcție de vicepreședinte executiv la nivelul Comisiei Europene. „Doamna Mânzatu, pe lângă aceste competențe, va coordona și alți vicepreședinți, va avea un cuvânt greu de spus în colegiul comisarilor europeni în relație cu ansamblul politicilor Comisiei Europene și nu doar cu domeniul care îi este rezervat”, a explicat expertul în afaceri europene.
Universitarul clujean ține să evidențieze faptul că portofoliul propus pentru Roxana Mânzatu conține o serie elemente foarte importante pentru viitorul UE.
„În al doilea rând, trebuie spus că inclusiv în domeniile care sunt enumerate ca făcând parte din portofoliul său, care nu sunt de competența UE în mare poarte, ci mai degrabă de competențe rezervate statelor, avem o serie de elemente care sunt importante pentru viitorul UE. Spre exemplu, tot ce ține de dezvoltarea competențelor în materie de educație, de trecerea de la învățare la cunoaștere, dezvoltare de abilități. Acesta este un proces care se face concertat la nivel UE și pentru care doamna Mânzatu va fi responsabilă. De asemenea, în tot ce înseamnă componenta de educație integrată-programul Erasmus, va exista o creștere a importanței acestui portofoliu, una dinte mize fiind aceea de a împinge către o creștere a burselor Erasmus, o mai atentă monitorizare a implementării acestui program. Avem și alte elemente din zona învățământului universitar și din zona cercetării la nivel european și care țin de imboldul și puterea de decizie a comisarului care răspunde de domeniul respectiv. Nu în ultimul rând, aș zice că România care este confruntată în mod special cu depopularea și îmbătrânirea populației ar putea beneficia pentru că domeniile demografie și drepturile sociale sunt acum în portofoliul doamnei Mânzatu iar întregul eșafodaj de politici europene conexe vor trece prin portofoliul său. Orice decizie va lua UE în ceea ce privește salariului minim european, recunoașterea stagiilor de cotizare în alte țări din UE, toate aceste tipuri de probleme sunt parte a acestui portofoliul”, a spus Mișcoiu, avetizând că există tendința de a minimiza importanța portofoliului în sine și să nu vedem din perspectivă mai largă câte oportunități de articulare a politicilor la nivel european vin cu acest post.
Expertul clujean în afaceri europene susține că prin intermediul acestui portofoliu, Roxana Mânzatu are șansa să dea tărie mult mai pronunțată unor politici care până acum nu au fost în centrul agendei europene.
„Roxana Mânzatu are posibilitatea prin intermediu aparatului său administrativ să permită o mai bună comunicare către factorii de decizie din România, către organizațiile nonguvernamentale, autoritățile publice centrale și locale oportunitățile de accesare de fonduri europene. Acest portofoliu este larg, este la intersecția mai multor portofolii vechi și a unor politici publice care vor deveni tot mai importante pentru UE. Dacă își va duce la bun sfârșit mandatul, Roxana Mânzatu va putea da o tărie mult mai pronunțată unor politici care până acum nu au fost în centrul agendei europene”, a menționat profesorul clujean.
Întrebat dacă atribuirea acestui portofoliu reprezentantei României este efectul negocierilor purtate sau pur și simplu a fost o întâmplare, Sergiu Mișcoiu consideră că a fost un concurs de factori și de o negociere.
„Concursul de factori este acela că așa cum vedem Ursula von der Leyen este oarecum nemulțumită de faptul că nu are o paritate efectivă la nivelul portofoliilor și că doar 40% din portofolii sunt ocupate de femei. Deci faptul că am propus o femeie a fost un lucru pozitiv și țara care a făcut acest lucru a fost premiată de Ursula von der Leyen. Pe de altă parte, în acest colegiu restrâns de șase vicepreședinți executivi care vor lucra îndeaproape cu președinta Comisiei Europene avem o reprezentare mai importantă a creștin-democraților și popularilor europeni, o reprezentare a liberalilor, însă socialiștii erau mai slabi reprezentanți și acum a fost și această ocazie de a da un portofoliu care se potrivește unui reprezentant al socialiștilor europeni.
Probabil că a cântărit, totuși, la dosar și CV și competențele persoanei care este propusă și a existat o privire înspre aceasta, culoarea politică, intențiile de feminizare a Comisiei Europene și competențele candidatei”, a punctat universitarul.
În opinia lui Sergiu Mișcoiu, România contează mult mai mult în actuala legislatură europeană pentru că până acum nu a mai avut un asemenea portofoliu.
El susține că în fond nu contează neapărat portofoliul ci mai degrabă în ce măsură persoana care îl deține își face treaba. „Orice fel de portofoliu ai avea din politicile europene, dacă propui o persoană competentă care își face treaba bine și care știe să negocieze un echilibru destul de complicat cu portofolii similare pentru a promova o serie de proiecte ale UE, cred că acest lucru este un câștig nu doar pentru România ci pentru întreaga UE”, a concluzionat Sergiu Mișcoiu.
Cosmin PURIȘ