February 28, 2024

 

Cu ocazia împlinirii a 105 ani de la trecerea în neființă a marelui poet Ady Endre, Muzeul Octavian Goga din Ciucea este onorat să prezinte expoziția comemorativă de fotografie și carte, intitulată „Îmi Asculți Inima Bolnavă”. Această expoziție deosebită va fi deschisă pentru vizitare în perioada 27 ianuarie 2024 – 28 februarie 2024.

Ady Endre (1877-1919), unul dintre cei mai distinși poeți maghiari ai secolului al XX-lea, a trăit o viață marcantă, iar opera sa este adesea considerată un reper al modernismului și al luptei pentru autodeterminare națională.

De-a lungul expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să exploreze viața și opera lui Ady Endre prin intermediul fotografiilor și a cărților. De la primele sale poezii, care reflectau clișeele literare ale epocii, până la maturitatea sa artistică, în care revolta împotriva vechilor idei și combativitatea patriotică au devenit trăsături distincte ale operei sale, expoziția ilustrează evoluția sa literară și spirituală.

Este cunoscută prietenia remarcabilă dintre Ady Endre și poetul Octavian Goga (1881-1938). Legătura lor nu se rezuma doar la prețuirea reciprocă a operelor lor, ci se întemeia pe idealuri comune. Cu toate că opiniile lor diferite privind soluțiile politice au provocat uneori tensiuni, prețuirea lor intelectuală reciprocă a rămas neschimbată până la sfârșitul vieților lor.

Pasionații de literatură și istorie sunt așteptați la Muzeul Octavian Goga din Ciucea pentru a sărbători viața și moștenirea lui Ady Endre și pentru a descoperi mai multe despre prietenia sa cu Octavian Goga. Expoziția „Îmi Asculți Inima Bolnavă” promite să fie o experiență culturală captivantă și memorabilă pentru toți vizitatorii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *