July 22, 2024

În această vară amatorii artelor din municipiul Gherla au parte de un bogat program de expoziții. La Centrul Național de Informare și Promovare Turistică chiar în aceste zile este deschisă o interesantă expoziție, unde se prezintă în fața publicului doi artiști plastici din împrejurimile orașului, adică din satele vecine urbei, Mircea Pop și Grigore Șom.

Mai rar se întâmplă ca în sălile gherlene să expune doi autori din mediul rural, ceea ce ne dovedește că și la țară trăiesc și lucrează adevărate talente în pictură sau sculptură. De fapt, unul dintre autori, profesorul Mircea Pop locuiește în satul Hășdate, localitate componentă a municipiului Gherla, la doar doi pași de urbea de pe Someș, unde domnia sa a amenajat acum câțiva ani un mic muzeu de icoane pe sticlă și sculpturi în lemn. Acum el se prezintă în fața publicului cu nu mai puțin de 18 picturi, toate pe temă religioasă, așa cum sunt majoritatea lucrărilor sale. Sub titlul: „Tradiții Hășdățene” artistul expune picturi deosebit de reușite, care oglindesc tradițiile și obiceiurile vieții creștine din localitate, o adevărată frescă a datinilor religioase din zona respectivă. Celălalt artist, care are lucrări în cadrul acestei expoziții este Grigore Șom din satul Sucutard, comuna Geaca. Sub genericul „Grădina Hobbitului Sucutard” oaspetele Centrului Turistic expune obiecte rustice din lemn stejar, nuc și dud.

Sunt lucrări de artizanat de uz casnic sau decorative, realizate de mîinile deosebit de talentate ale artistului de pe Câmpie, cunoscut locuitorilor din împrejurimile frumoaselor lacuri piscicole. Domnul Șom a mai avut expoziție personală la Gherla, unde se bucură de multe aprecieri, lucrările sale fiind adevărate decorațiuni de artă din lemn, un mod original de a crea o lume aparte a sculpturii.

Expoziția de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla este deschisă până la 16 august 2024 și poate fi vizitată în zilele luni- vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *