
Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca dispune de Laborator de Genetică Moleculară, care a devenit funcțional din data de 12 mai 2025, au anunțat miercuri, 21 mai 20025, reprezentanții USAMV într-un comunicat de presă, pe site-ul universității. Colectivul laboratorului este format din prof. dr. Dana Pusta și conf. dr. Anamaria Ioana Paştiu.
După cum transmit aceiași reprezentanți laboratorul este, ȋn primul rȃnd, un laborator de referințǎ, care vine ȋn ajutorul medicilor veterinari pentru stabilirea unui diagnostic diferențial ȋn diferite patologii. Serviciile laboratorului se adreseazǎ crescǎtorilor de animale valoroase, crescătorilor de păsări, etc. În ceea ce priveşte canisele, laboratorul poate oferi servicii utile ȋn identificarea exemplarelor purtǎtoare heterozigote ale genei mielopatiei degenerative şi în ajutarea crescǎtorului la potrivirea perechilor pentru a evita apariția exemplarelor bolnave. În plus, este posibilă identificarea genei MDR1 care poate ajuta la stabilirea sensibilitǎții la medicamente (antibiotice, antiparazitare etc), dar și a Encephalitozoon cuniculi. Acesta din urmă este un parazit cu potențial risc zoonotic, de transmitere a bolii la om, ȋn special la persoane imunosupresate, cum sunt copii şi vȃrstnicii. Recoltarea probelor se poate face în cadrul Spitalului de Urgențǎ al USAMV, iar dacă proprietarii se prezintă cu probe deja recoltate, acestea pot fi predate la Recepția spitalului.
Cu prilejul înființării acestui laborator, prof. dr. Dana Pusta a transmis, citând comunicatul amintit: „12 mai 2025 reprezintǎ o zi de o ȋnsemnǎtate deosebitǎ pentru noi, fiindcǎ este ziua de naştere a laboratorului nostru, este prima zi ȋn care am reușit sǎ ȋndeplinim toate cerințele şi standardele pentru a desfǎşura activitate economicǎ. Activitatea laboratorului a început în urmă cu șapte ani, de fapt, când au fost amenajate spațiile necesare funcționării, dar mai ales au fost cooptați primii doctoranzi și au fost alese temele de cercetare. În paralel, în cadrul laboratorului se desfășoară activitǎți de cercetare ȋmpreunǎ cu studenții români sau de la liniile internaționale de studiu. De asemenea, dorim să subliniem că munca noastră nu ar fi fost încununată de succes fǎrǎ sprijinul şi colaborarea colegilor și colectivelor de cercetare, alături de conducerea facultății și a universității, precum și a unor companii din domeniu, între care menționăm Filara Biomed, Dialab Solutions, Dexter. Le mulțumim călduros tuturor!”.
Tia SÎRCA
Articolul Facultatea de Medicină Veterinară are Laborator de Genetică Moleculară apare prima dată în ziarulfaclia.ro.