May 9, 2025

A fost, și nu este nicio exagerare, o ediție reușită, una care ar fi trebuit să suscite un interes mai mare în rândul iubitorilor muzicii de cameră și nu numai. Pentru că cele patru zile-28/31 august 2024-au propus nume tinere, multe dintre ele deja laureate la mai multe concursuri naționale și internaționale, cariere artistice în formare și, alături de ele, nume consacrate, c. v. -uri din care nu lipsesc invitații la festivaluri importante.

Revin la tineri pentru că ei sunt seniorii de mâine ai chitarei clasice. Pe mulți am avut prilejul de a-i vedea și asculta încă de la primele recitaluri, le-am urmărit și le urmăresc ascensiunea, mă bucur de fiecare reușită a lor. Reușită care are la temelie talent, muncă, pasiune și nu în ultimul rând, părinți și profesori inspirați. În cazul profesorilor este o plăcere să amintesc nume precum Constantin Andrei, Ștefan Trifan, Beke Istvan, Gabriel Marc, Dragoș Tudor, Biro Ladislau, Andras Moldovan, Silviu Cârlescu, Gabriel Bulancea, Viorela Chiș, Biro Lajos, Marius Șerban.

Tinerețea este cuvântul cheie al celei de a 22-a ediții. Dublată de o judicioasă alegere a pieselor propuse ascultării, lecții de istoria muzicii, discursuri stilistice diferite, tot atâtea abordări personale.

A fost, revin la ideea exprimată mai sus, festivalul tinerilor. Mă refer la două nivele de vârstă, primul cu Irina Erdei (piese de Francisco Molino și Bartolome Calatayud), Sophia Erdei (lucrări de Alonso Mudarra și Ferdinando Carulli), Bogdan Gabriel Ștefan (recital axat pe Fernando Sor și Agustin Barrios-Mangore), Adrian Bălan (Sor, respectiv Johann Kaspar Mertz), Elena Divricean (cu ”Le Gondolier” din 3 Morceaux op 65), Diana Dindeal (”Hymn to Egypt” de Armand Koech și Andante din Concertul pentru două mandoline BV 532), Tudor Boghian (”Capricho Arabe” de Tarrega), David Tudor (”La Boda de Luis Alonso” de Gerdonimo Gimenez), Siena Vușcan (lucrări de Johann Kaspar Mertz/”Elegie” și Sergei Rudnev/”The Old Lime Tree”). Al doilea nivel este cel reprezentat de studenți sau absolvenți ai studiilor de profil și mă refer la Tudor Gliga și Orosz David (Duo Celeste pe scenele de concert; program divers, ”Bare Steps” de Tudor Gliga, ”Cafe para dos” de Pujol, ”Variazioni Concertanti op 130” de Giuliani, ”Whispers from Space” de Domokos Elod și ”Tango, Milonga Y Final” de Pujol), Andrei Pițu (”Phantasia in D-Dur” de David Kellner, ”Capricho Arabe” de Tarrega, Sonata pentru chitară de Antonio Jose, Studiul nr 6 Soledad (Omaggio a Francisco Goya” de Angelo Gilardino, ”Capriccio Diabolico op 85” de Castelnuovo-Tedesco), Maria Ilinca Prigoană (”Invierno Porteno” de Piazzolla, ”Scherzo en Skal” de Nejc Kuhar), Ilinca Rebreanu (”Andante et Polonaise” de Napoleon Coste), Vajda Beata și Vass Julia (”Constellations” de Tudor Gliga și ”Agua e Vinho” de Egberto Gismonti), Radu Vâlcu & Mircea Gogoncea & Mihai Balabaș/vioară și, alături de ei,  Ana Chifu (flaut) și Sergiu Bivol (trompetă), cei șase instrumentiști reuniți pentru a da viață proiectului In Flow-a New Sound for Chamber Music (serie de șapte piese prezentate în cadrul unui tur național; este un univers sonor ce induce starea de ”flux” de la clasic la muzica electronică; compoziții care m-au dus la ambient house, space, electro music sau electro acustic, care m-au dus la Ravi Shankar, Garbarek, un recital excelent!).

Invitații festivalului au fost Cassie Martin (Franța) și Tomasz Radziszewski (Polonia) în formulă de solo și duo. Experiențe artistice bogate, repertorii din diferite epoci creatoare, interpretări pe care ai sta să le asculți, fără exagerare, zi de zi. Cassie Martin a inclus în recital piese de Carlos de Seixas (1704-1742; Sonata nr 23 în la major și Sonata nr 24 în la minor; piese ce introduc publicul în saloanele muzicale ale curților regale sau împărătești), Anton Diabelli (Sonata în fa major op 69), Giulio Regondi (”Nocturne Reverie”), Napoleon Coste (”Rondeau de Concert op 12), Sergio Assad (n. 1952; ”Imbricatta„), Rodrigo (”Junto al Generalife”), Aznavour (”La Boheme”), Castelnuovo-Tedesco (”Sonata Omaggio a Boccherini”). Și doar două remarci, elevii și studenții  au ce învăța de la profesoara Cassie Martin, publicul are toate motivele să o aplaude pe Cassie Martin la scenă deschisă. Tomasz Radziszewski a vut în recital lucrări de Piazzolla (”La muerte del angel”), Chopin (”Mazurka op 17, nr 4” și ”Vals op 19”), Mangore (”Una limosna por el amor de Dios”), Fernando Sor (”Introducere și Variațiuni pe o temă de Mozart, op 9”), Rodrigo (”Sonata Giocosa”), JS Bach (Adagio și Fugă din Toccata BWV 914), Albeniz (”Asturias”), propune un mod original de apropiere față de lucrări, inducând stări de liniște, calm, reverie. În formulă de duo-Cassie & Tomasz-sau solo un singur cuvânt le definește interpretările, eleganța.

Demostene Șofron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *