June 13, 2025

Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional „Puck” s-a încheiat joi, 5 iunie, la Cluj-Napoca, după patru zile pline de culoare, imaginație și teatru dedicat atât celor mici, cât și publicului tânăr și adult. Evenimentul a adunat aproximativ 3.000 de spectatori, care au asistat la cele 21 de spectacole prezentate de trupe din România și din alte cinci țări europene.

Pe scena festivalului au urcat artiști din Finlanda, Germania, Spania, Ungaria și Bosnia-Herțegovina, iar programul a inclus, pe lângă spectacolele propriu-zise, o premieră și un atelier internațional dedicat profesioniștilor din domeniul teatrului de animație.

Cei mai apreciați artiști și spectacole ale ediției

Juriul format din teatrologii Roxana Croitoru, Alexandra Emma Pedestru și Octavian Szalad a acordat nouă premii, menite să recompenseze creativitatea, inovația și calitatea artistică a producțiilor prezentate:

  • Premiul „Mona Marian” a revenit spectacolului Casele clovnilor, pus în scenă de Merlin Puppet Theatre din Germania.
  • Premiul „Kovács Ildikó” a fost acordat companiei Jordi Bertran din Spania, pentru spectacolul Circul.
  • Premiul festivalului a fost câștigat de Bence Sarkadi (Ungaria), cu spectacolul Povești pe o bancă.
  • Premiul pentru performanța jocului interactiv a fost obținut de Alex Iurașcu pentru rolul din Cameleonul Cami pleacă în Tibet, Teatrul Luceafărul Iași.
  • Premiul pentru inventivitatea construcției păpușilor a mers către spectacolul A fost odată un leu, al Teatrului pentru copii din Banja Luka (Bosnia și Herțegovina).
  • Premiul pentru interpretare a fost oferit actriței Andreea Bolovan pentru rolul din Clovnul acesta sunt eu, Compania Magic Puppet, Cluj-Napoca.
  • Premiul pentru universul creativ al spectacolului a fost acordat Roosei Halme (Finlanda), pentru Block Theatre.
  • Premiul pentru compoziție plastică a fost primit de Gál Orsolya pentru Cinci povești de ascultat în răcoarea după-amiezii.
  • Premiul pentru duo comic a fost câștigat de Ioan Brancu și Gabriel Apostol în spectacolul Munchhausen, baronul poznaș, produs de Teatrul Țăndărică din București.

Un eveniment construit cu sprijin local și internațional

Festivalul a fost organizat de Teatrul de Păpuși „Puck” și Consiliul Județean Cluj, cu sprijinul mai multor instituții culturale locale și internaționale, printre care Centrul Cultural German, Teatrul Național Cluj și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Susținerea partenerilor media a contribuit semnificativ la vizibilitatea evenimentului, consolidându-i statutul de reper în calendarul cultural al orașului.

Despre Teatrul de Păpuși „Puck”

Fondat în 1950, Teatrul de Păpuși „Puck” este una dintre cele mai longevive și active instituții culturale din Cluj-Napoca, funcționând sub egida Consiliului Județean Cluj. Cu peste 300 de premiere la activ și un repertoriu de aproximativ 25 de titluri, teatrul găzduiește anual, din 2002, Festivalul Internațional „Puck”, iar din 2017 organizează și Festivalul Stradal „WonderPuck”, adresat întregii familii.

Ediția din acest an a demonstrat din nou că teatrul de animație nu cunoaște granițe de limbaj sau vârstă – este o formă de artă vie, emoționantă și profund creativă, capabilă să aducă împreună comunități din culturi diferite, într-un spațiu al jocului și al imaginației.

 

Articolul Festivalul Internațional „Puck”, ediția a 21-a: Premii, spectacole și 3.000 de spectatori în patru zile de sărbătoare a teatrului de păpuși apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *