
Sub soarele fierbinte de iunie, pe platoul celui mai înalt deal din Bobâlna, s-a desfășurat duminică cea mai mare sărbătoare câmpenească, sub genericul ,,Festivalul plăcintelor”. În locul încărcat de istorie a avut loc în 1437- 1438 cea mai mare răscoală a țăranilor, care a precedat războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja.
A fost a treia ediție în noua organizare, iar programul pe gustul tuturor participanților a fost manageriat de proaspătul primar al comunei Bobâlna, Vasile Dorin Petrean, în parteneriat cu primăria comunei vecine, Cornești. De asemenea, festivalul a beneficiat și de sprijinul substanțial al Adrianei Irimieș, care coordonează cu profesionalism întreaga activitate a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, din subordinea Consiliului Județean Cluj.
Organizatorii au montat o scenă impresionantă chiar pe imensul platou pe care străjuiește pentru veșnicie monumentul dedicat răscoalei, iar numeroșii vizitatori au putut să treacă și pe la standurile special amenajate, care ofereau spre vânzare o mare varietate de produse. Nu a lipsit nici sectorul alimentațíei publice, iar cei mici au avut parte de jocuri și multă voie bună.
”Lângă acest important monument care vorbește despre răscoala miilor de români asupriți de înăsprirea dărilor feudale, s-au mai organizat serbări câmpenești când eram eu copil”, ne mărturisește primarul Dorin Petrean, „însă anticipând numărul mare al participanților la această a treia ediție a Festivalului Plăcintelor, am decis să urcăm la acest sfânt loc istoric”.
Anticipările au fost bune, deoarece, după aprecierile jandarmilor, ai reprezentanților ISU și ai Serviciului de Ambulanță prezenți la eveniment, aproximativ 4000 de participanți au gustat delicioasele plăcinte tradiționale, preparate cu dragoste de gospodinele din Bobâlna.
Pe mesele spațioase a fost întins aluatul, iar plăcintele umplute cu brânză, varză, cartofi și asezonate cu mărar, s-au copt pe 12 plite mari. Cu mâini fermecate, gospodinele frământau, porționau și modelau aluatul, umpleau plăcintele, iar bărbații se îngrijeau de coacere și de întreținerea focurilor cu lemne uscate din stejar.
O parte dintre miile de delicatese aburinde au fost consumate pe loc de participanții la festival, însă aceștia s-au gândit și la cei dragi, rămași acasă, așa că au luat și la pachet. În uriașa bucătărie în aer liber au trudit peste 20 de gospodine de diferite vârste. Pe trei dintre ele le-am și întrebat de când fac aceste produse tradiționale, mult mai sănătoase decât cele coapte în ulei. Maria Pop, Aurelia Tătar și Maria Criste mi-au răspuns că de ani mulți și-au asumat această îndeletnicire, preluând rețetele mamelor și bunicilor, iar despre primele două am aflat că sunt atât de îndemânatice, încât nu de puține ori sunt rugate și de familii din Dej să le facă plăcinte. Niciuna dintre ele nu a știut însă să spună exact câtă făină, câtă brânză, câtă varză și câți cartofi au folosit în această duminică de sărbătoare.
Un moment inedit al festivalului a avut loc sâmbătă, unde, pe un ring de box montat nu departe de scena rezervată spectacolului artistic, s-a desfășurat o interesantă gală pugilistică, în care s-au întrecut sportivi din mai multe orașe ale țării, la diferite categorii de greutate. Aceștia au fost răsplătiți de organizatori cu diplome și medalii. Întreaga competiție a fost coordonată de Valentin Silaghi, originar din satul Blidărești al comunei, românul care a participat la șase olimpiade și care are în vitrină bronzul obținut la Olimpiada de la Moscova.
Acum, Valentin Silaghi continuă să fie antrenor de box în Germania, iar conducerea comunei intenționează să-i facă un adevărat muzeu în Bobâlna, unde să fie expuse la loc de cinste numeroasele sale diplome și medalii, obținute în țară și la competiții internaționale.
Spectacolul artistic care a început la ora 14 și s-a terminat seara, a debutat cu mesajul primarului Vasile Dorin Petrean, adresat mulțimii și organizatorilor acestei ediții desfășurată în ținutul marii revoluții a țăranilor și în comuna unde s-a născut medicul, scriitorul și marele om politic și de stat, fost prim-ministru, Alexandru Vaida Voievod. Apoi, președinta GAL Someș Transilvan, Irina Mureșan, i-a înmânat o diplomă și un premiu trei edilului Dorin Petrean, pentru calitatea pozelor cu imagini locale înscrise în concursul organizat de GAL.
La rândul său, primarul a oferit o diplomă de excelență elevului Daniel Radu Prelipceanu, din satul Oșorhel, care a obținut premiul l la un concurs național de cultură și civilizație în România.
Marele spectacol artistic prezentat de dl. Grigore Sâmboan a debutat cu un recital al orchestrei Cununa Transilvană, dirijată de Tudor Căucean. Au urmat ,,Nuntașii Tradițiilor Clujene’’, iar Adriana Irimieș nu a pierdut prilejul de a oferi câteva dintre melodiile din repertoriul său, cu care a cucerit inimile ascultătorilor.
Apoi a fost invitat pe scenă Deți Iuga, care a încălzit și mai mult atmosfera, cu piese din folclorul maramureșan.
Publicul a putu asculta și cântece ale unor tineri soliști din patru zone etnofolclorice ale țării, precum Natalia Dariana Crișan, Ștefania Hărăgău, Marius Cămăraș, Maria Coroian, Iulia Ghiță, Adania Abrudan, Catinca Crișan, Ioan Tomoș, Elena Goga, Antonia și Amira Pătruțiu, Paul Sâmbotelecan, Larisa Gurzău, Dragoș Câmpean, Decebal Câmpean, Paula Roberta Pașca, Andra Moldovan, Alexandru Crișan, Ariana Șandor, Cristian Mezei Pop.
Copiii din Bobâlna au cântat alături de Deți Iuga, Ansamblurile Cununa Apusenilor, Flori din Apuseni și Copiii și Tinerii Tradițiilor Clujene au jucat mult și frumos în alese costume populare. Grupul vocal Tradiții bistrițene, cu Mărioara Sighiartău, Anca Branea, Ileana Melian, Mărioara Dragotă, Simona Pop Labiș, Teodora Simionca și Cornelia Hoha, au fost artiștii care au dat un plus de valoare acestei duminici de neuitat de pe dealul Bobâlnei.
Dumitru VATAU
Articolul Festivalul plăcintelor de la Bobâlna, un eveniment tradițional de amploare apare prima dată în ziarulfaclia.ro.