June 20, 2024

 

Într-o seară de vineri, 31 mai 2024, la Colegiul Academic din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a oferit publicului un concert simfonic de neuitat, sub bagheta talentatului dirijor româno-canadian Andrei Feher. Acest eveniment a reunit lucrări muzicale deosebite și un solist de renume internațional, violoncelistul Ștefan Cazacu, într-un program care a promis și a livrat o experiență artistică de înaltă calitate.

Concertul a început cu Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători de Friedrich Gulda, interpretat de Ștefan Cazacu. Această lucrare este cunoscută pentru mixul său unic de stiluri muzicale, de la jazz și rock la elemente clasice și de folclor. Publicul a fost impresionat de virtuozitatea și sensibilitatea interpretativă a lui Cazacu, care a reușit să aducă la viață nuanțele complexe ale partiturii.

S-a reușit un dialog captivant între violoncel și orchestră, în valoare fiind abilitatea solistului de a naviga printre diferitele stiluri muzicale. De la tonurile suave și lirice ale primelor secțiuni, până la secțiunile de improvizație din cadența centrală, Cazacu a demonstrat o tehnică impecabilă și o profundă înțelegere a muzicii lui Gulda. Finalul lucrării, cu accentele sale de marș și polka, a încheiat prima parte a concertului într-o notă energică și entuziastă.

După o scurtă pauză, orchestra, sub conducerea lui Andrei Feher, a interpretat Dansurile simfonice din West Side Story de Leonard Bernstein. Această suită orchestrală, adaptată din celebrul musical omonim, a adus pe scena Colegiului Academic o explozie de culoare și ritmuri vibrante.

Structurată în nouă mișcări, lucrarea a parcurs o gamă largă de emoții și atmosferă, reflectând povestea de dragoste și conflict din musicalul original. De la tensiunea crescândă a prologului, la visul de prietenie din „Somewhere” și energia dansurilor competitive din „Mambo”, orchestra, sub bagheta inspirată a lui Feher, a captat perfect spiritul vibrant și dramatic al compoziției lui Bernstein.

Andrei Feher, la doar 30 de ani, și-a construit deja o carieră impresionantă în lumea muzicală internațională. Maturitatea și integritatea sa muzicală, combinate cu o autoritate naturală și o abordare imaginativă a programării concertelor, îl fac un dirijor de urmărit cu interes. Începând cu 2018, când a devenit director muzical al Orchestrei Simfonice Kitchener-Waterloo din Canada, Feher a continuat să impresioneze prin calitatea și diversitatea programelor sale.

Concertul simfonic de vineri seara a fost cu siguranță un eveniment memorabil pentru publicul clujean. Talentul remarcabil al lui Ștefan Cazacu, îmbinat cu conducerea artistică a lui Andrei Feher și interpretarea plină de energie a Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, a oferit momente muzicale de înaltă ținută artistică. Acest concert a demonstrat încă o dată că muzica clasică poate fi accesibilă, captivantă și relevantă, oferind o experiență culturală profundă și emoționantă.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Bogdan Meseșan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *