Arhivele Naționale ale României este una dintre cele mai importante instituții culturale ale țării. Cu toate acestea, Arhivele Naționale ale României sunt astăzi încă foarte departe de nivelul pretins de evoluția societății românești la începutul mileniului III și de nivelul practicii arhivistice din Comunitatea Europeană. Mai mult, fostul director general al instituției, Ioan Drăgan, atrage atenția că refuzul decidenților politici de a adopta o strategie în acest domeniu nu a făcut decât să condamne Arhivele Naționale la degradare pentru mulți ani de-acum înainte.
Într-un interviu acordat ziarului Făclia reputatul specialist în arhivistică Ioan Drăgan vorbește despre starea principalei instituții de specialitate a țării-Arhivele Naționale.
Rep: Domnule Ioan Drăgan, ați condus mai bine de două decenii Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale iar între 2012 și 2018 ați fost director general al instituției. Care sunt pricipalele provocări ale acestui domeniu?
Ioan Drăgan: Odată cu schimbarea de regim din 1989, arhivele eliberate de totalitarism au devenit instrument de neocolit al democrației. Informația din arhive, devenită liberă, poate fi utilizată de cetățeni și instituții, indiferent de statutul lor.
Vă rugăm să accesați pagina Autentificare. Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă