
Titlul corect ar trebui să fie portrete ale tinerilor artiști la tinerețe, fiind vorba despre doi tineri talentați, serioși, care știu cum să-și clădească viitorul, care au deschise porțile unor cariere artistice solide. Este vorba despre Tudor Torge(chitară, an III, clasa profesorului Biro Lajos, Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”) și Rareș Șiclovan (vioară, an I Facultatea de interpretare, Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima”, clasa profesor univ dr Melinda Bereș), uniți într-un Duo Assai de care sigur vom mai auzi.
Seara de vineri, 31 mai, a fost extrem de ofertantă prin numeroasele evenimente muzicale. Am ales de data aceasta, alegerea s-a dovedit a fi inspirată, recitalul celor doi, sub un generic la fel de ofertant, Note și Nuanțe, organizat în cadrul Zilelor Clujului. al treilea recital al microstagiunii în curs, sub umbrela Fundației Toduță (înființată în anul 1991), susținut în salonul Casei memoriale Sigismund Toduță, custode și gazdă Mihai Ghircoiașu, muzicolog.
Pe Tudor Torge l-am mai văzut și ascultat, fie în recitaluri, fie în cadrul Festivalului Internațional de Chitară Transilvania. La 18 ani, Tudor este o certitudine. Îl văd student, îl văd solist pe scene de concert naționale și internaționale, îl văd la catedră susținându-i pe cei care-i calcă pe urme. La 18 ani are o maturitate care surprinde. Se vede din modul în care își prezintă piesele recitalului, din modul în care se apropie de ele și le interpretează. Mă întreb de multe ori, dacă mai are timp pentru el, pentru prieteni. Adevărul este că în vocațional, pentru a reuși, timpul se comprimă, dedicat fiind studiului. Și dedicat studiului intens și responsabil este și Rareș Șiclovan (20 de ani), pe care l-am ascultat pentru prima dată. Văd în el, la finalul studiilor licență și master, a cursurilor de măiestrie, un artist realizat, solist în concerte simfonice, membru al unor ansambluri camerale.
Programul recitalului s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Am ascultat, în interpretarea lui Tudor Torge, Grande Ouverture/Marea Uvertură op 61, Rossiniana nr 2 (ambele de Mauro Giuliani) și Tarantella op 87a de Mario-Castelnuovo Tedesco. Duo Assai, chitară și vioară, a încântat prin Centone di sonate: Sonatas 1 & 5, respectiv Sonata Concertata pentru vioară și chitară în la major toate de Niccolo Paganini, toate trei piesele mai puțin cântate.
Se cuvin scrise câteva cuvinte și despre Fundația Toduță, președinte prof univ dr Ecaterina Banciu. Fundația Toduță a pornit cu 40 de membri fondatori, având în momentul de față, peste 200 de membri aderenți. Asupra Fundației Toduță voi reveni în articole viitoare.
Următorul eveniment muzical îl constituie recitalul de lieduri susținut de clasa prof. Adriana Țidor (ANMGD Cluj-Napoca), la pian Adelina Sabău, programat pentru 18 iunie, 18:30.
Demostene Șofron