Ediția care a inaugurat sezonul de toamnă al Galelor Medicină – Artă – Cultură a fost dedicată omagierii unei personalități de marcă din domeniul biochimiei vegetale, fondatorului școlii clujene în această ramură, academicianul, profesorul universitar dr. Cornel Bodea. Conferința despre domnia sa a fost pregătită de către prof. univ. dr. Ion Oltean și prof. univ. emerit dr. Carmen Socaciu din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, oferind celor prezenți o rememorare încărcată de emoție și profundă recunoștință față de activitatea prestigioasă a celui care a îndrumat generații de discipoli, azi universitari cu performanțe extraordinare în cercetare, recunoscuți la nivel internațional.
„Programul de astăzi continuă seria celebrării marilor valori academice, universitare, de cercetare științifică și pe planul creativității. Este vorba de academicianul Cornel Bodea, o mare personalitate”, a punctat moderatorul prof. dr. N. Hâncu în deschiderea Galei.
USAMV, de la începuturi și până astăzi
În introducerea conferinței, profesorul Ion Oltean a supus atenției noastre un scurt istoric al instituției pe care o reprezintă (denumirea actuală a universității datează din anul 1995), evidențiind profilul acesteia, structura (facultăți componente), oferta educațională, performanța la nivel național în calitate de universitate de cercetare. Așa cum a subliniat domnia sa, presitigiul universității clujene a sporit fără îndoială datorită meritelor iluștrilor ei absolvenți, care au ajuns cu timpul să activeze în domenii și posturi cheie, făcând cinste școlii care i-a format. Conform topului World Ranking of Scientists, realizat de Universitatea Standford din California, Elsevier și organizația de cercetare științifică SciTech Strategies, în primii 2% figurează nu mai puțin de 5 profesori din cadrul USAMV – prof. dr. Dan Vodnar, prof. dr. Carmen Socaciu, prof. dr. Francisc Dulf, prof. dr. Adela Pintea, conf. dr. Zorița Diaconeasca.
Omagiind o personalitate de excepție, prelegerea a vizat în continuare deopotrivă trăsăturile profesionale și pe cele personale ale profesorului Cornel Bodea.
Profesionistul, omul de știință Cornel Bodea
Absolvent al Institutului Politehnic din Berlin – Charlottenburg, profesorul Cornel Bodea (n. 1903, Viena) și-a început experiența profesională mai întâi în calitate de chimist în cadrul Laboratorului de specialitate al College de France din Paris. Ulterior, la revenirea în țară, a activat la Catedra de Chimie a Institutului Agronomic din Cluj și nu a încetat să se specializeze continuu, susținându-și teza de doctorat în științe chimice la Charlottenburg în anul 1938, titlul obținut fiind asimilat celui de Doctor docent. Începând din anul 1946, dr. Cornel Bodea a fost profesor titular la Catedra de Chimie generală, șeful Catedrei de chimie fizică și titularul disciplinei de Chimie organică și biologică. Ca dascăl, a activat la această catedră până la pensionarea sa, în 1973. Totodată, din 1954 a condus timp de 25 de ani laboratorul de Chimie organică din cadrul Institutului clujean de Chimie, pe atunci aflat sub egida Academiei Române Filiala Cluj, filială a cărui președinte devine în anul 1962.
Universitar de prestigiu internațional (SUA, Anglia, Germania, Ungaria, Elveția, Norvegia), autor a peste 185 de lucrări științifice, individuale și în colaborare și co-autor la mai mult de 8 brevete de invenție, activitatea de cercetare a dr. Cornel Bodea acoperă un interes vast ce se întinde pe mai multe domenii, printre care cercetările privind coloizii anorganici și organici, cercetările asupra degradării biochimice a materiei organice vegetale, cercetări privind conținutul zaharozei în diferite plante și valorificarea industrială a acesteia, metode de dozare a alfa și beta carotenului în materii vegetale, cercetările chimice și biochimice asupra carotenoidelor. Un produs memorabil al efortului științific al domniei sale și al colaboratorilor este reprezentat de elaborarea „Tratatului de biochimie vegetală”.
Omul, exemplul desăvârșit Cornel Bodea
Dincolo de portofoliul științific impresionant, academicianul Cornel Bodea a rămas în memoria generațiilor pe care le-a format și prin calitatea sa umană deosebită. Așa cum subliniază în prezentarea domniilor lor profesorii Ion Oltean și Carmen Socaciu, Cornel Bodea a fost un adevărat exemplu de modestie, ambiție și rigoare profesională, echilibru, calm și exigență binevoitoare.
Parfum de romanță…
În acord cu miresmele ce îmbracă aerul nostalgic de toamnă, în partea muzicală a serii de 25 septembrie virtuozii invitați, membrii ai Asociației Culturale „Alexandru Fărcaș”, au ales să ne încânte auzul cu un repertoriu de romanțe, răsunând din vocile memorabile ale mezzosopranei Liliana Feher și tenorului Sorin Lupu, acompaniați la pian de Adelina Sabău. Un trio de excepție, cu o impresionantă forță de transpunere a auditoriului în ambianța mesajului melodic. Alăturarea celor trei este cu atât mai bine venită cu cât aceștia împărtășesc alma mater Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” dar și activitatea profesională în cadrul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și un portofoliu semnificativ ce cuprinde colaborări cu diverse instituții muzicale din țară. Liliana Feher și Sorin Lupu au de asemenea în comun pasiunea pentru romanță, care le-a fost răsplătită cu premii meritorii.
Mezzosoprana a fost distinsă cu premiul al treilea (2021) și premiul întâi (2022) la Festivalul concurs „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, iar în anul 2023, cu Trofeul concursului de interpretare în cadrul Festivalului „Te aștept pe același drum”, de la Zlatna. Tenorul Sorin Lupu este singurul interpret din România câștigător al celor mai importante trofee ale festivalurilor de romanțe – „Crizantema de Aur” (2010), „Te aștept pe același drum” (2017) și „Crizantema de Argint” (Chișinău, 2019). Pianista Adelina Sabău, laureată a diferite concursuri naționale și internaționale și actualmente asistent universitar doctorand în cadrul ANMGD (corepetitor), și-a dezvoltat în paralel și latura pedagogică, predând pian și educație muzicală.
Programul muzical adus de Asociația Culturală „Alexandru Fărcaș” ne-a fost prezentat de către Anca Mona Mariaș și Petru Burcă.
Într-o mirabilă incursiune prin sentimente, stări și emoții dintre cele mai variate, am ascultat cu bucurie și fascinație titluri ca A venit aseară mama, Romanța înstrăinării, Romanța inimii mele, Îți mai aduci aminte doamnă?, Nu se poate, Romanța fiului rătăcitor.
*
Galele Medicină – Artă – Cultură sunt organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, a Academiei Oamenilor de Știință din România – Filiala Cluj și a Fundației Transilvania Leaders, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Iulia GHIDIU