June 15, 2024

La C─âlineasa, ├«n Mun╚Ťii Apusenii, la limita dintre jude╚Ťele Cluj, Bihor ╚Öi Alba a fost ├«nfiin╚Ťat vineri Ecomuzeul ╚Ü─ârii Mo╚Ťilor. Evenimentul a avut loc cu prilejul s─ârb─âtorii Zilei Europene a Parcurilor 2024 ╚Öi a fost marcat prin semnarea cartei ecomuzeului de c─âtre reprezentan╚Ťii comunelor care au aderat la aceast─â ini╚Ťiativ─â. Cu aceast─â ocazie a fost dezvelit un monument realizat ├«n form─â de troi╚Ť─â ╚Öi a fost prezentat un program cultural ╚Öi culinar specific fiec─ârui jude╚Ť.

Comunele din jude╚Ťul Cluj care au aderat la acest proiect sunt M─ârg─âu ╚Öi S─âcuieu, la evenimentul de la C─âlineasa fiind prezen╚Ťi primarii celor dou─â unit─â╚Ťi administrative, respectiv Sorin Mircea Suciu ╚Öi Gheorghe Cuc.

Din jude╚Ťul Alb─â au semnat carta ecomuzeului comunele Arie╚Öeni, G├órda, Sc─âri╚Öoara┬á╚Öi┬áHorea, iar din jude╚Ťul Bihor comuna Bunte╚Öti.

Ce înseamnă un ecomuzeu?

Potrivit reprezentan╚Ťilor Administra╚Ťiei Parcului Natural Apuseni, Ecomuzeul ╚Ü─ârii Mo╚Ťilor este un concept muzeal inovator care integreaz─â elemente de patrimoniu natural ╚Öi cultural ├«ntr-un mod holistic. ÔÇ×Situat ├«n zona Mun╚Ťilor Apuseni, acest ecomuzeu nu se limiteaz─â la o singur─â cl─âdire sau loca╚Ťie, ci cuprinde un ├«ntreg teritoriu , oferind o perspectiv─â autentic─â asupra vie╚Ťii, tradi╚Ťiilor ╚Öi peisajului tipic din Mun╚Ťii Apuseni. Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice ╚Öi culturale, reflect├ónd modul ├«n care comunitatea local─â a interac╚Ťionat cu mediul ├«nconjur─âtor de-a lungul timpului. Ecomuzeul este creat ╚Öi gestionat cu implicarea activ─â a locuitorilor din zona Mun╚Ťilor Apuseni. Ace╚Ötia nu sunt doar subiec╚Ťi ai expunerilor, ci ╚Öi co-creatori ai acestora, contribuind cu pove╚Öti, obiecte ╚Öi tradi╚Ťii transmise din genera╚Ťie ├«n genera╚ŤieÔÇŁ, a transmis Administra╚Ťia Parcului Natural Apuseni, preciz├ónd c─â unul dintre obiectivele principale al ecomuzeului constituie conservarea patrimoniului cultural material ╚Öi imaterial al zonei.

Ziua Europen─â a Parcurilor a fost instituit─â pentru a celebra ariilor protejate din Europa ╚Öi se s─ârb─âtore╚Öte ├«n fiecare an pe data de 24 mai. Ea a fost lansat─â ├«n 1999 de c─âtre Federa╚Ťia EUROPARC ╚Öi ├«n fiecare an este stabilit─â o tem─â la nivel european pentru a celebra aceasta s─ârb─âtoare. Tema pentru 2024 este ÔÇ×Voteaz─â pentru natur─âÔÇŁ.

Cosmin PURI╚śLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *