April 12, 2024

UDMR Cluj a organizat şi în acest an o serie de manifestări dedicate Zilei de 15 martie, sărbătoarea maghiarimii. Programul a debutat la ora 14 cu un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica “Sfântul Mihail”, la care au luat parte aproximativ 1000 de persoane. Pe parcursul deplasării spre Piaţa Unirii, participanţii, majoritatea elevi de la şcolile clujene cu predare în limba maghiară, au cântat cântece din perioada Revoluţiei de la 1848, dar şi imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, câţiva având asupra lor steaguri ale României și Ungariei.

Din păcate, unii dintre participanţi au încercat să profite de moment pentru a promova simboluri cu caracter autonomist-secesionist. Astfel au putut fi văzute așa zisele steaguri ale Transilvaniei independente și Ținutului Secuiesc.

Participanții s-au oprit la imobilul cu numărul 1 de pe Bulevardul Eroilor unde în 1848 s-ar fi cazat generalul Józef Bem/ Aici a avut loc un mic program artistic după care mulțimea s-a deplasat la Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii unde au asista la o slujbă religioasă.

În contextul zilei de 15 martie, pe Bulevardul Eroilor a fost realizat un decor festiv în culorile roșu, alb și verde care va fi păstrat timp de trei zile.

Moment istoric în Cluj-Napoca: strada Eroilor s-a îmbrăcat azi într-un decor festiv de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”, a anunțat viceprimarul Olah Emese. ”Locuitorii orașului pot admira timp de trei zile ornamente tematice de 15 martie pe stâlpii de iluminat. Dar acest lucru nu este doar un element estetic, nu este doar un decor, are un mesaj puternic. Ne transmite că în Cluj-Napoca trăiește o comunitate maghiară puternică care este pregătită să participe nu doar prin memoria istoriei sale, ci și prin clădirea unui viitor comun, bazat pe conviețuirea pașnică și respectul reciproc”, a spus Olah Emese.

De asemenea, pe clădirea unde este amplasată placa ce amintește de generalul Bem a fost amplasată o cocardă de mari dimensiuni.

După slujba de la Biserica Sfântul Mihail, mulţimea a asistat în Piața Unirii la discursurile susținute de liderii UDMR după care a urmat program artistic.

Din fericire, pe parcursul zilei de 15 martie la Cluj-Napoca nu s-au înregistrat incidente.

C.P. 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *