February 29, 2024

Interdicţia de intrare în Republica Moldova pentru preşedintele Partidului Alianţa pentru România (AUR), George Simion, a fost prelungită pentru încă cinci ani, au confirmat pentru publicaţia NewsMaker de peste Prut reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Migraţie al Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău.

Inspectoratul General pentru Migraţie din Republica Moldova a declarat pentru NewsMaker că, de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, a luat măsura asiguratorie de declarare ca indezirabili în cazul a 98 de străini.

„În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceştia au desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice în privinţa acestora că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”, a menţionat Inspectoratul.

Cu privire la George Simion, Inspectoratul pentru Migraţie a declarat că „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de încă 5 ani”.

„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autorităţile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente, Inspectoratul General pentru Migraţie se află într-un litigiu cu cetăţeanul român care a contestat în instanţă măsura impusă”, a precizat Inspectoratul.

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicţia a fost pusă în aplicare după ce, la 27 august 2018, unui grup de cetăţeni români, participanţi la Marşul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

Motivul iniţial a fost comportamentul inadecvat şi provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale şi o serie de ameninţări în discuţiile cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. În acelaşi timp, autorităţile din România au negat afirmaţiile, spunând că tinerii au avut un comportament adecvat, notează NewsMaker.

În martie, 2021, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Poliţia de Frontieră de la Vama Leuşeni i-a transmis oficialului român că acesta are o interdicţie valabilă până în 2023. Nici în iunie 2022, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, unde avea loc şedinţa comună a parlamentelor Republicii Moldova şi României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *