July 22, 2024

În premieră Primăria Municipiului Gherla, Casa de Cultură și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică au organizat la sfârșitul săptămânii trecute manifestarea „De Rusalii împreună – Sărbătoarea Iei românești, mândrIE gherleană”.

Reușita inițiativă a edililor gherleni a avut loc în Piața Centrală a urbei, unde sute de locuitori ai orașului au avut ocazia să fie împreună la această sărbătoare tradițională, care a marcat obiceiurile și datinile populare ale poporului nostru. Gazdele au pregătit un program bogat și variat, mult gustat de publicul prezent în centrul municipiului. Cu acest prilej asistența a putut admira o inedită șezătoare Iei, ce a cuprins și expunerea unor obiecte artizanale specifice evenimentului, cei prezenți în fața impozantei Catedrale Armenești savurând și originalul Dansul Zânelor. Între timp pe scena în aer liber a apărut și cunoscuta fanfara municipală, instrumentiștii conduși de Vasile Chiș susținând un concert de muzică de promenadă. Din program nu putea lipsi muzica populară. Orchestra de muzică populară „Ardealul” dirijat de Emil Mihaiu și grupul instrumental de copii împreună cu soliștii Casei de cultură au interpretat piese folclorice mult apreciate de spectatori, iar Ansamblul de dansuri populare „Valea Someșului” coordonat de Ilie Țegean a prezentat o suită de jocuri populare tradiționale zonei Someșului Mic și a Câmpiei Transilvaniei.

Moderatorul evenimentului a fost cunoscutul interpret de muzică populară Raul Oltean, care cu acest prilej a oferit diplome tuturor formațiilor participante. Gherlenii care au onorat această sărbătoare creștinească au fost angrenați în diferite ateliere populare, confecționând coronițe și Ie din hârtie, activitate la care au participat și foarte mulți copii, unii membri ai cercurilor artistice ale Clubului copiilor din localitate, micii meșteri mari cum sunt cunoscuți de tot orașul. A fost o adevărată călătorie în IE, un mod original de a populariza frumoasele costume populare românești, majoritate admiratorilor purtând cămașa populară IE sau o pălărie, așa cum au solicitat organizatorii. Manifestarea a fost onorată și de primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, purtând și el cămașa IE. A fost o sărbătoare frumoasă, care nu va fi uitată de gherleni, la care mai trebuie să adăugăm slujbele religioase oficiate de Rusalii în bisericile ortodoxe și greco-catolice și expoziția amenajată în sălile Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Piața Libertății nr.3.

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *