July 1, 2025

Cei 100 de ani de la deschiderea către public a Grădinii Botanice „Alexandru Borza” au fost sărbătoriți miercuri, 25 iunie 2025, în Grădina Romană a Grădinii Botanice de către rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Adrian Petrușel, Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, city managerul orașului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru, alături de reprezentanți ai UBB și ai Grădinii Botanice. Printre invitații de seamă s-au numărat foștii directori ai Grădinii Botanice din Cluj, și anume dr. Felician Micle în vârstă de 92 de ani, prof.univ.dr Vasile Cristea și cercetătorul științific Alexandra Șuteu. Cu această ocazie, rectorul UBB și directorul Grădinii Botanice au plantat doi arbori, conifere Araucaria Araucana.

 Investiții pentru a o face mai frumoasă

Rectorul UBB, Adrian Petrușel, a spus că este o mare bucurie să marcheze cei 100 de ani de la deschiderea către public a Grădinii Botanice a UBB pe care a descris-o ca fiind o bijuterie, nu numai a universității, dar și a orașului. „Marcând cei 100 de ani de la deschiderea spre public este ilustrarea perfectă a celor trei mari misiuni pe care universitatea modernă și le asumă, și anume partea de educație, și se face educație la Grădina Botanică încă de la începuturile ei, partea de cercetare, avem o cercetare științifică extraordinară, și legătura care există de 100 de ani cu societatea, universitatea deschizându-și porțile spre public, în acest sens rezultând sutele de mii de vizitatori”, a precizat prof.univ.dr. Adrian Petrușel. Acesta a afirmat că UBB a investit mult în Grădina Botanică și că va continua să investească pentru a o face mai frumoasă și mai atractivă, menționând și importanța sprijinului Primăriei Cluj-Napoca în refacerea unor lucrări necesare după daunele produse de către unele fenomene ale naturii.

Ziarele vremii au scris elogios

La rândul său, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, prof.univ.dr. Mihai Pușcaș, a prezentat un scurt istoric al grădinii spunând că aceasta s-a înființat în anul 1919, iar până în anul 2025 și-a extins suprafața, s-a construit turnul de apă și podul peste pârâul Țiganilor. În anul 2025 directorul Grădinii Botanice, Alexandru Borza, a invitat reprezentanții ziarelor locale române și maghiare, precum și corespondenții ziarelor din capitală și le-a prezentat grădina, călăuzindu-i și explicându-le istoricul și organizarea acesteia. Toate ziarele au scris elogios despre frumusețile și înaltele rosturi științifice, didactice și culturale ale acestei instituții. Câteva zile vizitarea grădinii a fost gratuită, apoi vizitarea a costat cinci lei, în perioada în care pe un leu puteai să-și cumperi o pâine. În anii următori, în anul 1927 se construiește micul complex de sere, se realizează grădina japoneză, în anul 1929 începe construcția noului Institut Botanic, în 1930 se finalizează serele, iar în 1935 clădirea Institutului. În anul 1937  Institutul este inaugutat de către regele Carol al II-lea.

Urare de prosperitate 

La cei 92 de ani ai domniei sale, dr. Felician Micle, care a lucrat la Grădina Botanică timp de 50 de ani, din anul 1959 până în 2009, a urat Grădinii Botanice prosperitate și creșterea în continuare a prestigiului său. „Am avut prilejul să stau de vorbă cu foarte multă lume, cu vizitatori, care mi-au spus fără să mă flateze că este una dintre grădinile botanice foarte interesante, foarte frumoase cu o bogăție de specii care fac cinste oricărei grădini botanice. Este vorba de plantele ecuatoriale, tropicale, plante din toate regiunile. De altfel Grădina Botanică clujeană este numită Grădina celor cinci continente”, de declarat fostul director al Grădinii Botanice, dr. Felician Micle.

Tia SÎRCA

 

Articolul Grădina celor cinci continente, la centenarul deschiderii către public apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *