June 25, 2024

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanţelor, majorarea bugetului total al Programului IMM Plus cu aproximativ 2,5 miliarde lei, până la suma totală de aproximativ 15 miliarde lei, conform unui comunicat al ministerului.

Astfel, se majoreaz─â ┼či plafonul total al garan┼úiilor de stat care pot fi emise ├«n cadrul Programului cu suma de 2,22 miliarde lei, p├ón─â la valoarea total─â de 13,32 miliarde lei ┼či bugetul grantului cu peste 279,875 lei p├ón─â la valoarea total─â de 1,68 miliarde lei.

ÔÇ×Majorarea bugetului Programului IMM Plus vine ca un r─âspuns firesc la solicit─ârile antreprenorilor, care au manifestat un interes deosebit pentru accesarea programului. Prin aceast─â suplimentare, ne asigur─âm c─â alte aproximativ 2.000 companii vor beneficia de sprijinul necesar pentru dezvoltare ┼či investi┼úii. Aceste instrumente financiare sunt esen┼úiale pentru a oferi mediului de afaceri resursele necesare pentru a-┼či dezvolta afacerile, a crea locuri de munc─â ┼či a stimula inova┼úia. Guvernul r─âm├óne un partener de ├«ncredere pentru antreprenori, sus┼úin├óndu-i ├«n eforturile lor de a contribui la cre┼čterea economic─â sustenabil─â a ┼ú─ârii noastre. ├Än acest fel, facilit─âm accesul la finan┼úare, reduc├ónd riscurile asociate ┼či oferindu-le posibilitatea de a-┼či extinde activit─â┼úile ┼či de a deveni mai competitivi pe pia┼ú─âÔÇŁ, a declarat ministrul Finan┼úelor, Marcel Bolo┼č, ├«n comunicat.

Ministerul Finan┼úelor a explicat c─â suplimentarea bugetului este necesar─â av├ónd ├«n vedere interesul ridicat al antreprenorilor ┼či autorit─â┼úilor locale pentru accesarea programului, astfel c─â, din plafonul de garan┼úii valabil p├ón─â la 30 iunie 2024, de 11,1 miliarde lei, suma de 7,99 miliarde lei alocat─â FNGCIMM era utilizat─â ├«n propor┼úie de 96,28%, suma de 2,01 miliarde lei alocat─â FGCR era utilizat─â ├«n propor┼úie de 98,62%, iar suma de 1,1 miliarde lei alocat─â FRC era utilizat─â ├«n propor┼úie de 27,53%.

Prin aprobarea m─âsurilor propuse se va permite accesul la credite pentru realizarea de investi┼úii ┼či capital de lucru pentru ├«nc─â 2.300 de noi beneficiari. Astfel, num─ârul maxim al acestora cre┼čte la 13.800, de la 11.500 c├ót erau prev─âzu┼úi ├«nainte de majorarea bugetului IMM Plus.

Dispoziţiile legale în vigoare în domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu până la 20%, fără a fi necesară notificarea Comisiei Europene, explică MF.

Schema de ajutor de stat IMM Plus a fost autorizată de către Comisia Europeană la data de 8 aprilie 2024. Plata dobânzilor se realizează trimestrial pentru trimestrul anterior, până la data de 31 iulie 2026 inclusiv.

Prin Program, se acord─â garan┼úii de stat, ├«n procent de maximum 90% din valoarea finan┼ú─ârii, exclusiv dob├ónzile, comisioanele ┼či spezele bancare aferente creditului garantat, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investi┼úii ┼či/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finan┼úarea capitalului de lucru.

Valoarea maxim─â a finan┼ú─ârilor acordate unui beneficiar nu poate dep─â┼či 5 milioane de lei pentru creditele/liniile de credit pentru finan┼úarea capitalului de lucru, respectiv 10 milioane de lei pentru creditele de investi┼úii, cu excep┼úia beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, acvaculturii ┼či pisciculturii pentru una sau mai multe activit─â┼úi finan┼úate, pentru care valoarea maxim─â a finan┼ú─ârii este de 5 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, beneficiarii programului care au contractat credite de investi┼úii ┼či/sau credite/linii de credit garantate beneficiaz─â de un grant ├«n limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garan┼úiei acordate, pe toat─â durata de valabilitate a garan┼úiei acordate, ┼či a dob├ónzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioad─â de maximum 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul ├«n lei al sumei de 2,25 milioane de euro pe ├«ntreprindere, respectiv echivalentul ├«n lei a 280.000 de euro/├«ntreprindere ├«n cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare ┼či 335.000 de euro/├«ntreprindere ├«n cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului ┼či acvaculturii. ├Än cazul UAT-urilor, valoarea grantului acordat nu poate dep─â┼či echivalentul ├«n lei a 2,25 milioane de euro.

Componenta IMM Romania Plus faciliteaz─â accesul la finan┼úare a ├«ntreprinderilor mici ┼či mijlocii ┼či ├«ntreprinderilor mici cu capitalizare de pia┼ú─â medie, inclusiv profesioni┼čtii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investi┼úii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinan┼úarea altor credite de investi┼úii sau cheltuieli destinate achizi┼úiei de p─âr┼úi sociale ┼či ac┼úiuni.

Componenta AGRO Plus este dedicat─â ├«ntreprinderilor mici ┼či mijlocii ┼či ├«ntreprinderilor mici cu capitalizare de pia┼ú─â medie, inclusiv profesioni┼čtii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii ┼či sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD Plus are ca obiectiv acordarea de garan┼úii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidit─â┼úilor ┼či finan┼úarea investi┼úiilor de c─âtre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaz─â ├«n sectoare productive.

Componenta Construct Plus are ca obiectiv acordarea de garan┼úii guvernamentale pentru ├«mbun─ât─â┼úirea eficien┼úei energetice, sus┼úinerea investi┼úiilor ├«n domeniul energiei verzi ┼či alinierea la obiectivele de mediu implementate de: IMM-uri ┼či ├«ntreprinderi mici cu capitalizare de pia┼ú─â medie din sectorul construc┼úiilor, inclusiv start-up-uri, precum ┼či arhitec┼úi ┼či birouri individuale de arhitectur─â; Unit─â┼úi Administrativ Teritoriale (municipii, ora┼če, comune).

Componenta RURAL Plus are ca obiectiv acordarea de facilit─â┼úi de garantare de c─âtre stat ├«n mod transparent ┼či nediscriminatoriu pentru creditele de investi┼úii ┼či creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, ├«ntreprinderilor mici ┼či mijlocii, precum ┼či ├«ntreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii ┼či sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION Plus are ca obiectiv acordarea de garan┼úii guvernamentale pentru companiile rom├óne┼čti inovative ┼či/sau care ├«┼či promoveaz─â produsele ┼či serviciile destinate exportului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *