June 24, 2024

Locuitorii din zona de vest a jude╚Ťului Cluj vor beneficia de acum de servicii medicale de ├«nalt─â calitate ca urmare a unei investi╚Ťii de 7 milioane de euro ce a vizat reabilitarea cl─âdirii vechi a Spitalului Or─â╚Öenesc Huedin ╚Öi dotarea cu aparatur─â medical─â performant─â a ambulatoriului integrat de specialitate. Acest lucru a fost posibil datorit─â unei finan╚Ť─âri nerambursabile ob╚Ťinute din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR) ╚Öi din bugetul de stat, la care s-a ad─âugat o contribu╚Ťie de 2 la sut─â din bugetul local. Printre echipamentele medicale cu care a fost dotat─â unitatea medical─â se num─âr─â un computer tomograf, ceea ce va face ca pacien╚Ťii s─â nu mai fie nevoi╚Ťi s─â mearg─â la Cluj pentru a-╚Öi face o astfel de investiga╚Ťie imagistic─â.

Reprezentan╚Ťii administra╚Ťiei locale di Huedin spun c─â prin investi╚Ťia realizat─â s-a dorit ca Spitalul Or─â╚Öenesc Huedin s─â se transforme u╚Öor ├«ntr-un hub medical al zonei de vest a jude╚Ťului Cluj, deservind inclusiv comunit─â╚Ťi din jude╚Ťele limitrofe. Inaugurarea corpului de cl─âdire ╚Öi a aparaturii medicale a avut loc joi, 21 decembrie 2023 ├«n prezen╚Ťa autorit─â╚Ťilor locale, jude╚Ťene, dar ╚Öi centrale. Printre cei prezen╚Ťi s-a num─ârat ╚Öi europarlamentarul Daniel Buda,

ÔÇ×Este un lucru extrem de important pentru ora╚Öul nostru av├ónd ├«n vedere c─â acesta este str─âb─âtut de DN1/E60, unde au loc foarte multe accidente iar Spitalul Or─â╚Öenesc Huedin se afl─â ├«n prima linie pentru salvarea acestor vie╚Ťi. Mai mult, chiar dac─â Spitalul nostru este un spital or─â╚Öenesc sus╚Ťinut de o comunitate de 8000 de locuitori, el func╚Ťioneaz─â ├«n fapt ca un hub medical pentru ├«ntreaga regiune de vest a jude╚Ťului Cluj, deservind o popula╚Ťie de aproximativ 70.000 de locuitori din jude╚Ťele Cluj, Alba, S─âlaj ╚Öi Bihor.┬á

Investi╚Ťiile pe care le-am realizat ├«n aceast─â unitate medical─â reprezint─â angajamentul nostru ferm pentru s─ân─âtatea locuitorilor ora╚Öului Huedin precum ╚Öi a ├«ntregii zone. Investi╚Ťia inaugurat─â azi dep─â╚Öe╚Öte 7 milioane de EUROÔÇŁ┬á, a spus Mircea Moro╚Öan, primarul ora╚Öului Huedin.┬á

Edilul a ar─âtat c─â de acum, pentru pacien╚Ťi este important c─â nu vor trebui s─â se deplaseze la Cluj-Napoca pentru un examen de computer tomograf, spre exemplu. El spune c─â investiga╚Ťia imagistic─â va putea fi realizat─â ├«n cadrul Spitalului Or─â╚Öenesc Huedin, ar─ât├ónd c─â ├«n cazul unui eveniment rutier ori a unui accident dar ╚Öi ├«n alte situa╚Ťii grave, computerul tomograf este cel care ├«l ghideaz─â pe medic pentru a lua cele mai bune decizii pentru pacient.┬á

Pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Cluj, Alin Ti╚Öe a ╚Ťinut s─â arate c─â investi╚Ťia de la Huedin se adreseaz─â s─ân─ât─â╚Ťii, preciz├ónd c─â s─ân─âtatea nu are pre╚Ť. ÔÇ×Aceast─â investi╚Ťi este importat─â pentru to╚Ťi cet─â╚Ťenii din aceast─â parte a Mun╚Ťilor Apuseni. P├ón─â acum aceast─â zon─â avea multe lipsuri dar ├«ncet, ├«ncet intr─âm ├«ntr-o normalitateÔÇŁ, a spus Alin Ti╚Öe. ÔÇ×Pentru mine este un moment de fericire pentru c─â cele mai vechi amintiri se leag─â de Huedin deoarece aici m-am n─âscut ╚Öi m─â bucur c─â am putut pune um─ârul la tot ce se ├«nt├ómpl─â aiciÔÇŁ, a mai spus pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Cluj, ar─ât├ónd c─â investi╚Ťia de la Huedin va fi ╚Öi pentru genera╚Ťiile viitoare.

ÔÇ×Aceast─â investi╚Ťie este deosebit de important─â pentru aceast─â zon─â deoarece popula╚Ťia din aceast─â microregiune era nevoit─â s─â parcurg─â chiar ╚Öi 100 de Km p├ón─â la cea mai apropiat─â unitate sanitar─â. Odat─â cu aceast─â investi╚Ťie, acest drum se scute╚Öte ╚Öi vom avea servicii medicale performante pe plan local. Aici a fost creat un ambulatoriu de specialitate, cu 14 cabinete medicale ╚Öi laboratoare ╚Öi au fost achizi╚Ťionate foarte multe aparate medicale extrem de performanteÔÇŁ, a precizat┬áAdina Pa╚Öcal─âu, manager Spital Or─â╚Öenesc Huedin┬á

Prezent la evenimentul de inaugurare a investi╚Ťiei, Ovidiu C├«mpean, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene a ╚Ťinut s─â remarce eforturile f─âcute de Prim─âria Huedin pentru a readuce la via╚Ť─â vechiul corp de cl─âdire ╚Öi dotarea acestuia cu aparatur─â medical─â performant─â.┬á

ÔÇ×Regiunea NV este cea mai performant─â la nivel na╚Ťional ╚Öi asta se datoreaz─â muncii autorit─â╚Ťilor locale ╚Öi a jude╚Ťului Cluj ╚Öi sper ca ├«n viitor s─â fie preg─âtite ╚Öi alte proiecte pentru cet─â╚Ťenii din aceast─â zon─â. Ca o compara╚Ťie, suntem la un moment de bilan╚Ť pentru Programul Regional 2014-2020, care luna aceasta se ├«ncheie, ╚Öi suntem aproape de o absorb╚Ťie de 100%, iar aceast aspect este o premier─â pentru Rom├ónia de c├ónd ╚Ťara noastr─â este membru UEÔÇŁ, a spus┬áOvidiu C├«mpean, secretar de stat MIPE.

Europarlamentarul Daniel Buda a explicat că sănătatea constituie o prioritate și pentru Comisia Europeană, dând asigurări că va sprijini, în continuare, proiectele de la Huedin.

ÔÇ×La nivelul Parlamentului European ne preocup─âm mereu de ceea ce ├«nseamn─â aloc─ârile financiare, inclusiv pentru spitale. S─âpt─âm├óna trecut─â s-au mai alocat de la Comisia European─â 685 de milioane de euro pentru 7 ╚Ť─âri, printre care ╚Öi Rom├ónia, pentru a fi investi╚Ťi ├«n s─ân─âtateÔÇŁ, a declarat ╚Öi┬áDaniel Buda, europarlamentar PNL.

Investi╚Ťia din cadrul spitalului s-a realizat prin dou─â proiecte cu finan╚Ťare european─â, guvrnamental─â ╚Öi local─â: ÔÇ×Reabilitare energetic─â a cl─âdirii vechi a Spitalului Or─â╚Öenesc HuedinÔÇŁ; ÔÇ×Dotare cu aparatur─â medical─â a ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Or─â╚Öenesc HuedinÔÇŁ.

Pentru proiectul de ÔÇ×Reabilitare energetic─â a cl─âdirii vechi a Spitalului Or─â╚Öenesc HuedinÔÇŁ valoarea investi╚Ťiei a fost de 15.407.230,39 lei cu TVA, din care suma eligibil─â finan╚Ťat─â din fonduri europene este de 12.971.030,09 lei, iar diferen╚Ťa de 2.436.200,30 lei reprezint─â suma neeligibil─â ╚Öi a fost finan╚Ťat─â din bugetul local al ora╚Öului Huedin. Finan╚Ťarea cheltuielilor eligibile a fost realizat─â astfel: 85% Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR), 13% bugetul de stat ╚Öi 2% contribu╚Ťia UAT Huedin.

Reabilitarea cl─âdirii vechi a Spitalului Or─â╚Öenesc Huedin a cuprins urm─âtoarele lucr─âri: amenajare ╚Öi drenare a terenului pe care e amplasat─â cl─âdirea, lucr─âri de construc╚Ťii la structura de rezisten╚Ť─â ╚Öi la arhitectura cl─âdirii, lucr─âri de instala╚Ťii sanitare, termice ╚Öi electrice, protec╚Ťia ├«mpotriva radia╚Ťiilor, lucr─âri de construc╚Ťie a liftului, lucr─âri de construire a sistemului de securitate la incendiu, construirea de structuri suplimentare pentru echipamentele medicale, instalarea centralei termice pe gaz ╚Öi a pompelor de c─âldur─â, reabilitarea grupurilor sanitare, precum ╚Öi lucr─âri de finisaj ale elementelor de construc╚Ťii.

Clădirea reabilitată a Spitalului Orășenesc Huedin, va găzdui cabinetele și laboratoarele ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul spitalului:

Cabinet Medicin─â Intern─â, Cabinet Oftalmologie, Cabinet ORL, Cabinet Obstetric─â ÔÇô Ginecologie, Cabinet Dermatovenerologie, Cabinet Pediatrie, Cabinet Cardiologie, Cabinet de Medicin─â Fizic─â ╚Öi Reabilitare, Cabinet Neurologie, Cabinet Chirurgie General, Cabinet Psihiatrie, Cabinet Ortopedie Traumatologie, Cabinet Gastroenterologie, Cabinet Psihologie, Cabinet Endocrinologie, Laborator Recuperare, Medicin─â Fizic─â ╚Öi Balneologie, Laborator de Analize Medicale, Laborator de Medicin─â Fizic─â ╚Öi Reabilitare, Laborator Radiologie ╚Öi Imagistic─â Medical─â.

Proiectul de ÔÇ×Dotare cu aparatur─â medical─â a ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Or─â╚Öenesc HuedinÔÇŁa fost finan╚Ťat─â prin acela╚Öi program de finan╚Ťare (POR), av├ónd o valoarea total─â eligibil─â de 10,165,558,11 lei cu TVA, din care 2% reprezint─â cofinan╚Ťarea ora╚Öului Huedin.

Principalele aparate achizi╚Ťionate ├«n cadrul acestui proiect: aparat Computer Tomograf (CT) ÔÇô ├«n valoare de 1.710.255,80 lei; dou─â aparate Doppler color ÔÇô ├«n valoare de 909.919,46 lei; aparat DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometrie) ÔÇô ├«n valoare de 735.743,09 lei; electroencefalograf (EEG) ÔÇô ├«n valoare de 424.949,10 lei; colonofibroscop ÔÇô ├«n valoare de 357.821,10 lei.

ÔÇ×Prin inaugurarea acestor proiecte marc─âm un moment foarte important ├«n procesul de transformare ╚Öi modernizare a Spitalului Or─â╚Öenesc Huedin, cu at├ót mai mult cu c├ót institu╚Ťia este singura unitate medical─â din partea de vest a jude╚Ťului Cluj ╚Öi care ofer─â servicii medicale inclusiv pacien╚Ťilor din jude╚Ťele limitrofe.

Utilitatea acestor investi╚Ťii se justific─â ╚Öi prin faptul c─â ora╚Öul Huedin este situat pe DN1/E60 (pe axa Cluj-Napoca ÔÇô Oradea), zon─â ├«n care se produc cele mai multe accidente de circula╚Ťie soldate cu r─âni╚Ťi ╚Öi decese, iar Spitalul Or─â╚Öenesc Huedin este cea mai apropiat─â unitate medical─â care poate contribui la salvarea vie╚Ťii celor implica╚Ťi ├«n evenimentele rutiereÔÇŁ, a transmis administra╚Ťia local─â din Huedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *