April 12, 2024

Universitatea Babeș-Bolyai organizează, în perioada 16 – 18 februarie 2024, un eveniment cultural dedicat clujeanului Ibrahim Muteferrika (1674-1745), fost diplomat, editor, tipograf, scriitor și traducător otoman, întemeietorul primei tipografii din Imperiul Otoman.

Născut în spațiul multicultural și pluriconfesional al Clujului secolului al XVII-lea, Ibrahim Muteferrika a studiat la una din școlile din oraș din acea vreme, primind o educație teologică. După ce a intrat în slujba Imperiului Otoman la sfârșitul secolului al XVII-lea prin serviciul militar ca spahiu, și după o serie de responsabilități administrativ-militare a ajuns în oastea de corp a sultanului. Müteferrika a fost desemnat ca interpret și călăuză pentru reprezentanții statelor străine găzduiți în Imperiul Otoman. A fost desemnat în serviciul Principelui Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea, între 1717-1735, când acesta s-a refugiat la Poarta otomană, introducând tiparul cu caractere otomane și înființând prima fabrică de hârtie din imperiul otoman. Prin el, statul otoman înființa prima tipografie fixă în 1726, unde opere ale marilor scriitori turci erau tipărite în tiraje mari la acea vreme, de 500 și 1000 de exemplare.

Vineri, 16 februarie 2024, a avut loc vernisajul expoziției Ibrahim Muteferrika organizate de UBB în sala de expoziții (Calea Moților nr. 11). La eveniment au fost invitați artiști și specialiști de seamă din republica Turcia: Mehmet Gürsoy – artist al Ministerului Culturii, republica Turcia, tezaur uman viu UNESCO; Attila Can – artist al Ministerului Culturii, Republica Turcia, specialist Ebru; conf. univ. dr. Kaya Üçer– Universitatea Mimar Sinan –Arta Tezhip-Desen; conf. univ. dr. Ömer ZaİmoğluUniversitatea Akdenizspecialist covoristică; lect. univ. dr. Selçuk Aydin, Universitatea Istanbul din Turcia –specialist diplomația cărții; precum și dr. Vildan Bormambet de la Ministerul Educației Naționale din România – Direcția Minorități. Program de vizitare pentru public al expoziției este din 19 februarie 2024, luni-sâmbătă, între orele 14.00-18.00.

Sâmbătă, 17 februarie 2024, în sala de expoziții a UBB (Calea Moților nr. 11), va avea loc Conferința internațională Ibrahim Müteferrika, ora 10.00 iar duminică, 18 februarie 2024, ora 10.00, în Centrul de Cultură Urbană Casino și Parcul Central „Simion Bărnuțiu” se vor desfășura ateliere creative și cursuri interactive Ibrahim Müteferrika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *