June 13, 2025

 

Eva Dolha a fost realizatoarea unei seri aparte, plină de melancolie, unde succesiunea sa de lucrări au impresionat publicul prin îmbinarea elementelor ancestrale ale patrimoniului cultural românesc cu influențe contemporane. Annie Klaus este galeria de artă care a găzduit evenimentul. În deschiderea vernisajului, Demostene Șofron alături de Dorel Găină au felicitat-o pe Eva Dolha și au adus un omagiu vremurilor apuse, tradițiilor și obiceiurilor străvechi. Seara a început într-o ambianță prietenoasă, unde aplauzele și discuțiile oamenilor se împleteau cu zgomotul vesel al paharelor de vin care se ciocneau.

Ștefan Dorel Găină afirmă despre Eva Dolha că lucrările sale amintesc de nostalgia lui Blaga datorită felului abordat, cu discursul emoționant despre veșnicia care s-a născut la sat. „Starea de monocromie și personajele care sunt imersate în ele însele sunt populate de amintiri ale locului, de peisaje din trecut, unul dintre personaje este populat de imaginea Clujului citadin”. Un alt artist, Paul Odoș vorbește despre ideea tradiție pe care Eva Dolha a îmbinat-o cu ideea contemporanității, acesta o descrie pe artistă ca fiind dedicată, curajoasă și cu un simț al adaptibilității considerabil.

Eva Dolaha este artist plastic și totodată un exemplu de curaj. Aceasta nu s-a lăsat influențată de trecerea mult prea rapidă a timpului, astfel că în anul 2023 a terminat masterul, unde a studiat artele vizuale. „Talentul a existat mereu, dar nu a fost exploatat, nu a ajuns în contextul potrivit pentru a se releva”, afirmă artista. Aceasta vorbește despre disciplină și necesitatea de a lucra ceva constant, deoarece inspirația și talentul nu sunt suficiente în realizarea unei creații, Eva declară: „Ideile nu vin de pe marte cu racheta”.

Ideea vernisajului, după spusele artistei nu are în centrul său tema rurală, însă scoate în evidență situația în care se află portul popular, limba și obiceiurile românești, care se află într-un proces vizibil de degradare. Cu toate acestea, artista afirmă că evoluția este o stare firească și năvalnică. Primul tablou creat din succesiunea de opere a fost realizat pentru examenul final de master, iar sfatul unui profesor a împins-o pe artistă să persevereze și să dezvolte tema propusă. Primul tablou este cel cu „baba”, iar suprapunerea de forografii și lăsarea personajelor fără chip și haine denotă ideea că tradițiile și obiceiurile dispar cu timpul. Eva dolha vorbește despre libertate și terapie prin artă, artista afirmă: „Pentru mine arta a fost la început terapie la propriu”. Din punct de vedere tehnic, artista se încadrează în curentul numit, hiperrealism, iar lucrările expuse sunt realizate în ulei pe carton, iar cele de dimensiuni mari în ulei pe pânză, ulterior au fost adăugate forme din fotografii vechi, aidoma unor amintiri care bântuie prezentul etern. Culoarea oferă contrast și are rolul de a evidenția personajele.

În ceea ce privește conservarea patrimoniului cultural, Eva Dolha vorbește despre rolul artiștilor de a semnala aceste pierderi în societate, aceasta declară: „Nu poți stopa fenomenul de dispariție a acestor tradiții, dar pentru a se recupera ceea ce mai este, trebuie conservate bunurile și obiceiurile, iar Internetul și digitalizarea ne oferă această posibilitate”.

Eva Dolha se caracterizează prin dinamis și diversitate, caracteristici întâlnite în lucrările sale, de asemenea, este o persoană energică și curioasă, care sfătuiește tinerii artiști să fie muncitori, perseverenți și disciplinați, Eva afirmă: „Talentul are o pondere mică, dacă nu deții o tehnică corespunzătoare se înlătură finețea, trebuie să cunoști bazele teoretice, să mergi la expoziții să vezi ce fac și alții”. Seara s-a sfârșit într-o gălăgie de aplauze și felicitări aduse artistei.

 

ZGRIPCEA FLORINA-RIANA

 

 

Articolul „IDEILE NU VIN DE PE MARTE CU RACHETA” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *