May 18, 2024

În seara de vineri ce tocmai a trecut, Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” au oferit un concert memorabil sub bagheta talentatului dirijor Lawrence Foster. Sala de concert a fost plină, iar atmosfera triumfătoare datorită alegerii compozițiilor muzicale.

Programul serii a început cu o uvertură fermecătoare din opera „Norma” a lui Vincenzo Bellini. Uvertura a captivat audiența cu melodiile sale pline de pasiune și frumusețe, oferind un preludiu captivant pentru ceea ce avea să urmeze. Norma strălucește ca o operă de o eficiență remarcabilă, imprimată cu spiritul eroic al vremii sale. O poveste înfocată de pasiune și tragedie, ea se ridică la înălțimea emblematică a operei belcanto, la fel cum Lucia di Lammermoor a fost pentru Donizetti. Este o capodoperă în toată splendoarea sa, o reprezentare magnifică a geniului lui Bellini. Uvertura, în mod simplu și direct, emană o frumusețe sublimă, ce se hrănește din melodiile caracteristice ale lui Bellini, completând perfect atmosfera pentru ceea ce a urmat pe parcursul serii muzicale.

Apoi, sala a fost cufundată în muzica solemnă și impunătoare a celei de-a noua simfonii a lui Ludwig van Beethoven. Simfonia nr. 9 în re minor, cunoscută și sub numele de „Oda bucuriei”, a fost interpretată cu o abilitate și o sensibilitate remarcabile de către Orchestra Filarmonicii. Cu fiecare mișcare a dirijorului, audiența a fost purtată printr-un tur de forță muzicală, călătorind prin întreaga gamă a emoțiilor umane, de la solemnitate și contemplare la triumf și extaz.

Momentul culminant al serii a fost, fără îndoială, interpretarea finalului coral al simfoniei. Soliștii vocali, Diana Țugui, Nadine Weissmann, Marius Vlad Budoiu și Cristian Hodrea, au fost impresionanți în interpretarea lor, aducând o puternică și emoționantă exprimare a textului poetic al lui Friedrich Schiller. Cu fiecare notă, sala a răsunat de o bucurie și o înălțare spirituală palpabilă, iar publicul nu s-a putut abține să nu aplaude îndelung la finalul interpretării.

Dirijorul Lawrence Foster a reușit să aducă aceste capodopere la viață cu o maestrie și o pasiune remarcabile, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai talentați dirijori ai timpurilor noastre.

Așadar, concertul Corului și Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” a fost o experiență muzicală extraordinară, care va rămâne în memoria și inimile tuturor celor prezenți în sala de concert.

Mara A. Muntean

Foto: Bogdan Mesesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *