May 18, 2024

În Cluj-Napoca a avut loc un eveniment care a încântat iubitorii de cultură și literatură deopotrivă. Ediția a 23-a a Târgului de Carte Gaudeamus, desfășurată în perioada 24-28 aprilie, a fost o adevărată sărbătoare a cărții și a cunoașterii, aducând în centrul atenției un portofoliu de titluri noi, întâlniri cu autori de prestigiu și momente de reflecție culturală.

Organizat în Piața Unirii, cu sprijinul Radio România, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, târgul a reprezentat un punct de întâlnire pentru editori, autori și cititori, oferind o platformă generoasă pentru promovarea cărții și a culturii în general.

Cu o structură expozițională impresionantă, formată din 16 pavilioane și 60 de standuri, târgul a oferit vizitatorilor un spațiu vast pentru explorarea ofertei bogate și diversificate a peste 85 de edituri, distribuitori de carte românească și străină, producători și distribuitori de muzică și jocuri educative. De la cărți clasice la cele mai noi apariții editoriale, de la filosofie la literatură pentru copii, oferta a fost una ce a satisfăcut gusturile celor mai pretențioși cititori.

La Târgul de Carte Gaudeamus, pasionații de lectură au avut privilegiul să descopere o gamă diversificată de titluri și teme, oferite de edituri de prestigiu precum Eikon, care a prezentat opere precum „Poemele infinitului” de Grigore-Dinu Moș, „Heidegger și pariul Nimicului. Întrebarea fundamentală a metafizicii în prelegerea Ce este metafizica” de Mihail Turcan, „Cioran și muzica elementelor primordiale” de Oleg Garaz, sau „Teatru şi civilizaţie. Jean Jacques Rousseau şi critica spectacolelor” de Ştefan-Sebastian Maftei. De asemenea, Editura Presa Universitară Clujeană a adus în atenția publicului Colecția toamnă-primăvară a Seriei Pedagogia, coordonată de doamna Mușata Bocoș, abordând noi perspective din domeniul educației și pedagogiei, alături de o dublă lansare de carte ce a explorat critica socială și artistică a capitalismului românesc și perspectivele post-neoliberale, în prezența unor autori de marcă precum Miki Braniște, Sorin Gog, Adi Dohotaru și Ciprian Bogdan. Editura Casa Cărții de Știință a surprins publicul cu apariția Jurnalelor elvețiene ale Ioanei Bot, aducând în atenție o perspectivă inedită asupra istoriei și culturii elvețiene. Colectivul editurii Ecou Transilvan a propus, de asemenea, o varietate de genuri literare, organizând, totodată, multiple lansări în decursul celor cinci zile. Însă punctul culminant al evenimentului a fost reprezentat de un moment special, omagial, în memoria distinsului scriitor, umorist și jurnalist Cornel Udrea, prin lansarea cărții „Naraton 1954-2024. Oameni, fapte și întâmplări povestind despre Radio Cluj” (ed. Școala Ardeleană), coordonată de Cornel Udrea. Apariția volumului a fost susținută de EnergoBit și s-a realizat sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Cluj. Evenimentul a fost onorat de prezența unor personalități marcante precum Horia Bădescu, Ștefan Gadola și Vasile G. Dâncu, lansarea fiind însoțită de un moment muzical emoționant susținut de Nucu Pandrea.

Pe lângă lansările de carte, târgul a prilejuit și peste 40 de sesiuni de prezentare și discuții, oferind publicului șansa de a interacționa direct cu autorii și de a explora mai profund temele abordate.

Astfel, Gaudeamus a reconfirmat statutul său ca unul dintre cele mai importante evenimente culturale din regiune, aducând împreună pasionații de carte și promovând lectura și cultura într-un mod accesibil și atrăgător. Prin diversitatea sa, prin lansările de carte și prin atmosfera vibrantă pe care a creat-o, târgul a demonstrat încă o dată puterea cărților de a conecta oamenii și de a îmbogăți spiritul uman.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Gaudeamus Radio România

Aurel Rău și Constantin Cubleșan, într-o sărbătoare a Stelei

În perioada desfășurării în urbea clujeană a Târgului de carte Gaudeamus, a avut loc și manifestarea aniversară dedicată scriitorilor Aurel Rău și Constantin Cubleșan, personalități polivalente ale literaturii și culturii contemporane, de al căror nume se leagă, totodată, o istorie de succes a cunoscutei reviste Steaua, istorie care continuă și astăzi cu o echipă dedicată.

Evenimentul de lansare a volumului Interviuri semnat de Aurel Rău și a celor două antologii intitulate Constantin Cubleșan. Poetul 85 și Constantin Cubleșan. Eminescologul 85 (ed. Casa Cărții de Știință), găzduit în Sala Tonitza a Muzeului de Artă, a ocazionat reîntâlnirea cu Aurel Rău, Ilie Rad, Ovidiu Pecican, Victor Cubleșan, prezentați de editorul Ada Blendea, directorul editurii unde volumele au văzut lumina tiparului.

Avem marea onoare să celebrăm doi mari scriitori, două prezențe longevive, extrem de active, extrem de vrednice în viața literară, a spus Ada Blendea.

Am găsit (n.red. în cartea de Interviuri acordate de Aurel Rău) o sumedenie de definiții, dacă vreți, complementare ale poeziei, care m-au încântat și am găsit și evocări recurente, dar mereu altfel, ale vieții de redacție de la Steaua. Ne bucurăm că avem în redacția Steaua o asemenea continuitate. La Steaua, cultura înaltă e acasă.

Când te uiți mai bine, Constantin Cubleșan acoperă ca un om universal renascentist o sumedenie de plaiuri ale literaturii, care nu este deloc una rectilinie, ci dimpotrivă, are profunzimidiverse, a evidențiat istoricul Ovidiu Pecican, actualul redactor-șef al Stelei.

În urmă cu an, am luat legătura cu domnul Aurel Rău și am pus la cale acest proiect. Transcrierea textelor s-a făcut cu cea mai mare rigoare, am vrut să dăm un caracter științific acestei cărți”, a mărturisit profesorul și publicistul Ilie Rad.

Steaua este o parte importantă a culturii noastre. Astăzi este o sărbătoare a Stelei, a ținut să puncteze criticul Victor Cubleșan. Cel mai spectaculos este Aurel Rău atunci când îl provoci la discuții. Interviurile surprind lucruri extrem de interesante din sfera noastră literară, din dublă perspectivă – o mărturie asupra unui om și asupra unei epoci, a adăugat acesta, iar despre cele două cărți parte a proiectului aniversarConstantin Cubleșan 85, Victor Cubleșan a spus: aceste cărți fac o critică a criticii criticii, o dublă punere în adâncime, un serviciu de oglindă a unei oglinzi”.

Luate ca un tot, textele din acest volum au acum și ele o vârstă, de 60 de ani. Alegerea textelor a fost făcută de către Ada Blendea și Ilie Rad, ei având inițiativa cărții și lor revenindu-le îngrijirea ediției, eu revăzând, desigur, întregul. Într-o anumită măsură, este o carte de vizită, a mea, prin ce-am putut spune, mai particular, pe parcursul anilor, sau puțin și un document de viață literară, traversând epoci de transformări și emancipări ale cuvântului și gândului de pe un întreg front din spațiul culturii românești, a adăugat scriitorulAurel Rău despre volumul său de interviuri.

Iulia GHIDIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *