March 15, 2025

Județul Cluj va avea o nouă stațiune turistică de interes local după ce în decembrie 2022 au primit acest statut cinci localități clujene.

Guvernul României urmează să adopte, vineri, 16 februarie a.c., hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local.

Printre acestea se află și cunoscută comună de la poalele Vlădesei.

„Avȃnd ȋn vedere solicitările și documentaţiile depuse de autorităţile administraţiei publice locale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a procedat la verificarea ȋndeplinirii criteriilor legale, efectuȃnd inclusiv vizite la faţa locului”, se precizează în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de hotărâre de Guvern.

Unitatea administrativă a făcut acest demers pentru a putea accesa mai ușor fonduri europene în vederea realizării unor proiecte menite să asigure modernizarea comunităților și creșterea calității vieții.

 

Proiectul de hotărâre de govern prevede atestarea ca stațiuni turistice de interes local a 14 localități sau părți din localități iar printre acestea se află și comuna Sâncraiu din județul Cluj.

 

 

Comuna Sâncraiu se află situată în partea de vest a județului Cluj, Transilvania, în imediata apropiere a orașului Huedin. În proximitatea comunei se situează drumul european E60, respectiv drumul național DN1R, Huedin-Albac. Comuna Sâncraiu se află în relativa apropiere a două orașe importante din punct de vedere economic și socio-cultural, la 57,9 km de orașul Cluj-Napoca, și la 66,6 km de orașul Zalău. Principalul drum județean care străbate comuna este DJ 103J.

 

Comuna are în componență localitățile Sâncraiu-centru de comună, satele aparținătoare: Brăișoru, Alunișu și Horlacea și face parte din regiunea cunoscută sub denumirea de ”Țara Călatei”. Prima atestare scrisă a localității Sâncraiu datează din anul 1288, localitatea fiind prezentată ca reședința familiei Mikola, familie nobilă din Mănăstireni. În aceea vreme localitatea a fost formată din două localități, Zam și Sâncraiu, și acestea nu se aflau pe teritoriul actual al satului. Ulterior, cele două localități s-au unit, formând actuala localitate, însă localnicii păstrează denumirea și în ziua de azi, cele două părți ale localității fiind denumite Zam și Sâncraiu. Din punct de vedere al reliefului, comuna situată la o altitudine medie de 597 m, are un teritoriu divers, alcătuit în mare parte de dealuri a căror înălțime scade în direcția sud-nord. Cele mai înalte puncte de relief sunt Vârful lui Bogdan, cu o înălțime de 1151 m și Horaița – 1078 m. Cel mai important curs de apă care străbate teritoriul comunei Sâncraiu este râul Călata, care izvorăște din masivul cristalin Boroleasa, și străbate localitățile Sâncraiu și Brăișoru, respectiv afluenții acestora. Râul face parte din rețeaua hidrografică a Crișului Repede. Așezarea teritorială a comunei Sâncraiu prezintă un relief format din lunci însoțite de terase joase și fâșii de câmpii piemontane și dealuri care fac trecerea spre zonele montane înconjurătoare. Prin poziția geografică, teritoriul comunei cuprinde forme variate de relief, depresiuni, dealuri și munți cu întinse păduri și pajiști naturale, bogate resurse minerale, așezate la altitudinea de 500 –1100 m. Valea Sâncraiului, Pârâul Noroios și Pârâul Românului (Alunișului) străbat teritoriul satului Alunișu dinspre sud-vest spre nord est și se varsă în Râul Călata; Valea lui Băl izvorăște chiar de sub vârful Bogdan și când ajunge în Sâncraiu, șerpuiește când de-o parte când de alta a Căii Baciului(Bacsimege) creând un peisaj pitoresc; satele Horlacea și Domoșu sunt străbătute de Valea Domoșului, singurul curs de apă care se varsă direct în Râul Crișul Repede, în dreptul orașului Huedin. Resursele antropice îmbogățesc valorificarea moștenirii culturale locale și înfrumusețează și mai mult tradițiile naționale. Dintre acestea menționăm următoarele: – Biserica reformată din satul Sâncraiu.

A fost construită în secolul al XIII-lea, în stil gotic și a fost restaurată de câteva ori de-a lungul timpului, prima fiind la scurt timp după edificare, când a avut loc invazia mongolă, tavanul fiind incendiat. Turnul a fost construit în 1762 și are trei clopote. Unul dintre clopote este de pe vremea lui Matei Corvin, datând din anul 1481. Orga a fost construită de István Kolonics în 1876. Coroana de deasupra amvonului a fost dăruită bisericii de contele Miklós Bánffy, iar scaunul preotesei de Samuel Jósika; – Biserica reformată din satul Alunișu. Păstrează zidurile vechii biserici catolice, construită în anul 1273, dar datorită renovărilor suferite în timp (1690, 1728, 1897, 1904) și-a schimbat mult înfățișarea, pierzându-și inclusiv aspectul medieval. Biserica păstrează tablorui valoroase, anvonul și corul, două lucrări de mare rafinament realizate de renumitul tâmplar Lorenz Umling cel Bătrân, un meșter sas foarte renumit; – Biserica reformată din satul Domoșu. Biserica se remarcă prin stilistica sa care conduce la concluzia că nava bisericii aparține perioadei romanice (secolul al XIII-lea), la care s-au adăugat în timp elemente gotice și renascentiste. Se remarcă și mobilierul pictat al bisericii despre care se spune că a fost pictat între 1700 și 1830; – Biserica reformată din Domoșu – Despre biserica reformată din Domoşu nu s-au păstrat date arhivistice medievale. Din considerente stilistice se presupune întemeiat, că nava bisericii aparţine perioadei romanice (sec. XIII.), la care ulterior, cel mai probabil în decursul secolului al XV-lea, s-a alăturat un cor poligonal gotic mai nou, de dimensiuni mai mari decât cel romanic demolat. De asemenea, pe bază stilistică, se pare că turnul datează tot din evul mediu. – Biserica reformată din satul Horlacea. – Monumentul și teiul lui Ady Endre În centrul satului Sâncraiu, pe malul râului Călata, se află un tei mai deosebit, ce crește aici de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a fost organizată o acțiune de plantare de către directorul școlii Czucza János. Atunci au fost plantați 23 de copaci în localitate. – Biserica ortodoxă – Parohia Sâncraiu se află situată la o distanță de 56 km de Municipiul ClujNapoca și 6 km de Huedin.

Conform datelor păstrate în parohie reiese că românii din comună au avut biserica din lemn în anul 1829, în cimitirul ortodox. Este totuși posibil ca biserica să fie mai veche, însă nu au fost păstrate documente deoarece au ars în anul 1848 odată cu biserica. – Muzeul particular Vincze-Kecskes, de o deosebită frumusețe, este una din atracțiile majore ale localității Sâncraiu, reunind în aceeași clădire trei camere cu destinații diferite: camera curată, atelierul de tâmplărie și camera farfuriilor pictate. Curtea muzeului Vincze-Kecskes este o adevărată curte tradițională ungurească, o mostră a unui muzeu popular adunând uneltele și instrumentele vieții de zi cu zi a locuitorului acestei zone. Farmecul acestui loc este că aici se lucrează în atelier, se coace pe plită, se fac diferite trebuiri gospodărești pentru satisfacția turiștilor curioși. Întreaga Țară a Călatei formează o zonă etnografică unitară și cu multă personalitate dar, la Sâncraiu, turistul poate surprinde activitățile de sculptură în piatră și în lemn, pictarea mobilei, realizarea broderiilor și țesăturilor. Sculptura în lemn este bogat ornamentată cu motive stilizate (flori, păsări, soare, lună) și cu diferite inscripții. Casele tradiționale din Sâncraiu sunt cea mai eloceventă dovadă a a talentului și măestriei scultorului în lemn.

La tot pasul, casele localnicilor au fațade cu pridvoare din scândură, frumos decorate și pictate. Piesele de mobilier pictat, adevărate opere de artă, înnobilează multe dintre pensiunile turistice din zonă. Principalele motive decorative ale mobilierului pictat sunt: laleaua, trandafirul în diferite stadii de înflorire, buchetele și ghirlandele de flori policrome. Cusutul este o preocupare permanentă a oricărei femei și fete din Sâncraiu. Nu există casă din Sâncraiu să nu aibă obiecte cusute: ștergare, fețe de masă, perdele și draperii. Pe pânza țesută din cânepă sunt desenate motivele tradiționale: flori, păsări, arbori etc. Forme de turism practicate sunt: turismul rural, care include o gamă largă de modalități de cazare, evenimente, festivități, sporturi, alte distracții și activități de petrecere plăcută a timpului liber, toate desfășurate într-un mediu tipic rural; turismul cultural – prin calendarul foarte bogat în evenimente social-culturale și comunitare, lista obiectivelor înscrise în Lista Monumentelor Istorice. Evenimente locale: balul strugurilor, eveniment care începe cu o paradă a tinerilor, băieții călare și fetele într-o căruță împodobită cu cetini de brad, îmbrăcați în costume tradiționale. Aceștia colindă satul cântând. În fața alaiului, un tânăr în haine ponosite, călare pe un măgar se oprește la fiecare colț de stradă pentru a invita lumea ieșită pe la porți la petrecere; balul măceșelor, începe cu un concurs de preparat gem de măceșe. În anul 2022 s-a desfășurat cea de-a XVII-a ediție. Pe lângă programul propriu-zis al competiției, au loc prezentări de obiecte tradiționale, turiștii pot vizita o casă veche devenită muzeu, sau se pot plimba prin sat cu căruța. Meșterii populari își expun în piața Sfântului Ștefan obiectele tradiționale: sculpturi în lemn, piese de mobilier pictate, mărgele colorate, cusături populare, cămăși, pieptare, împletituri din nuiele etc; Zilele comunei Sâncraiu; Tabăra Internațională de Dansuri și Cântece de la Sâncraiu face dintr-o localitate de munte o destinație de vacanță pentru turiști din toate colțurile lumii. Mii de oameni vin aici de 23 de ani. Turiștii nu sunt doar din Europa, din țări precum Ungaria, Polonia, Olanda, Belgia sau Germania, ci și din state mai îndepărtate precum Canada, Mexic, Argentina şi chiar Japonia. Tradițiile populare, arta și cultura sunt simboluri importante pentru o imagine regională coerentă și atractivă pentru turiștii autohtoni și străini. Promovarea localității se realizează prin intermediul web site-ului: www.sancraiu.ro și www.kalotaszeg-davincze.ro. Documentația transmisă de Consiliul Local al comunei Sâncraiu este în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice, cu completările și modificările ulterioare și a fost aprobată prin Hotărârea Consilului Local al comunei Sâncraiu, județul Cluj, nr. 23 din 07.02.2023. Localitatea Sâncraiu îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes local și întrunește un punctaj de 145 puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local.

Precizăm că în decembrie 2022 au primit statut de stațiune turistică de interes local comunele Beliș, Măguri Răcătău, Mărgău, Săcuieu și localitatea Valea Drăganului, comuna Poieni.

C PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *