April 12, 2024

Aproximativ 100 de hectare de vegetație uscată au fost afectate de un incendiu izbucnit în zona localității Moara de Pădure din comuna Băișoara iar o altă suprafață de teren a fost cuprinsă de flăcări în zona comunei Căpușu Mare.

Incendiu de la Moara de Pădure a izbucnit sâmbătă iar la fața locului s-au aflat echipajele de pompieri de la Băișoara și Turda. În sprijin s-a deplasat și o autospecială de la Punctul de Lucru Florești. Pompierii au constatat faptul că focarele erau dispersate, pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare. În plus, echipajele noastre nu au putut înainta cu autospecialele, din cauza terenului accidentat.

Pompierii au fost nevoiți să se deplaseze distanțe mari pe jos, fiind ajutați de către localnici, care au pus la dispoziie automobile de teren. În urma intervenției, pompierii și localnicii au reușit să împiedice extinderea focului la pădure.

În paralel, pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit pentru a stinge un incendiu de vegetație uscată pe raza localității Căpușu Mare.

„Temperaturile sunt ridicate pentru această perioadă, iar din păcate asistăm la o creștere a numărului de incendii de vegetație uscată.

Vă atenționăm cu privire la faptul că folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece flăcările se pot propaga într-un timp foarte scurt și pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, a transmis ISU Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *