February 29, 2024

Antreprenorii și companiile românești din domeniul industriei tehnologice s-au remarcat săptămâna trecută la Central European Startup Awards, cea mai importantă competiție dedicată startup-urilor de tehnologie din regiune. Patru din cele 12 premii au ajuns la antreprenori și companii românești, aceastea urmând a reprezenta întreaga regiune la Global Startup Awards. Din întreaga suită a premiilor, două au ajuns la Cluj-Napoca. În cadrul competiției, trei categorii au fost câștigate de reprezentanții unor companii românești.

Premiul „Ecosystem Hero of the Year” i-a revenit clujencei Georgina Lupu Florian, CO-Ceo al Wolfpack Digital, membru în consiliul director al Transilvania IT Cluster și co-fondator al Women in Tech Cluj, organizație dedicată creșterii profesionale a femeilor din tehnologie, care are peste 2300 de membri.

„Este o onoare uriașă și neașteptată să câștig premiul „Ecosystem Hero of the Year” la Central European Startup Awards, având în competiție 35 de finaliști din 14 țări la această categorie! O astfel de recunoaștere a muncii mele mă motivează și mai mult să ajut ecosistemul startup-urilor. Doar înțelegând că suntem cu toții conectați, putem cu adevărat să construim împreună un viitor mai frumos!”, a declarat Georgina Lupu Florian, în urma anunțării câștigătorilor. Wolfpack Digital este o companie care dezvoltă aplicații web și mobile în domeniile financiar, sănătate, mobilitate etc. Cu peste 80 de specialiști în echipă, aceasta susține startup-urile cu mentorat, finanțare, dar și alte forme de sprijin. Compania  are scopul de a crește produse digitale puternice alături de startupuri și de companii mari deopotrivă.

De asemenea, Renergia, companie membră a Transilvania IT Cluster și beneficiar al apelului I din cadrul The European Digital Innovation Hub in Transilvania, a fost

distinsă cu prestigiosul premiu „Best Newcomer 2023”. Startup-ul activează în

domeniul energiei verzi și a lansat prima aplicație de sustenabilitate din România,

care în urma analizelor despre consumul de energie oferă date pentru potențialul de economisire la energia electrică și termică.

„Premiul ne bucură enorm și reprezintă o validare regională extraordinară. Acesta

completează o serie de distincții pe care proiectul le-a primit recent și ne bucurăm

că facem parte din ecosistemul clujean unde am găsit întotdeauna sprijin. Avem

multe planuri pentru viitor.” – a declarat Alexandru Mureșan, CEO Renergia.

Printre câștigători s-au numărat și Mindspace (București) la categoria Best Coworking Space și Herity Network la categoria Best Web 3/0/AI Startup.

Dintre cei 5000 de participanți înscriși în competiția Central European Awards 100 dintre au ajuns în finală. Câștigătorii celor 12 categorii vor merge la Global Startup Awards, în Istanbul, eveniment programat pentru septembrie la Istanbul, Turcia, unde vor participa peste 70.000 de companii din peste 120 de țări.

Transilvania IT Cluster adună sub aceeași umbrelă peste 180 de companii inovatoare, universități, instituții de cercetare, autorități locale și ONG-uri, cu scopul de a stimula colaborarea, inovarea și dezvoltarea sustenabilă a industriei IT în regiune și în întreaga țară. Transilvania IT Cluster oferă o platformă de networking și schimb de cunoștințe, facilitând parteneriate strategice și promovând

dezvoltarea competențelor și a afacerilor în domeniul IT.

The European Digital Innovation Hub in Transilvania este un consorțiu regional format din 14 organizații, 6 parteneri și 8 parteneri asociați, care a fost creat în 2017 de principalii actori de inovare din regiunea de Nord-Vest a României. Misiunea asumată de TEDIHT este de a consolida ecosistemul regional de inovare și de a accelera procesul de transformare digitală a IMM-urilor și a sectorului public.

TEDIHT are un rol strategic în catalizarea potențialului și a capacităților regionale de inovare. Pe de altă parte, acționează ca furnizor de competențe, know-how, programe de inovare, sprijin pentru startup-uri și IMM-uri.

Beniamin Pascu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *