
O echipă multidisciplinară de medici din cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca a realizat, în premieră națională, procedura Triclip, o intervenție minim invazivă pentru tratarea insuficienței tricuspidiene la doi pacienți. Această tehnică modernă este o alternativă eficientă pentru pacienții care nu pot suporta o intervenție chirurgicală clasică. Avantajele procedurii sunt o recuperare mai rapidă, un risc redus de complicații și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții pacienților. Realizarea procedurii Triclip în România marchează un pas important în dezvoltarea tehnicilor avansate de cardiologie intervențională în țară.
De această procedură au beneficiat doi pacienți cu patologie tripospidiană severă, a căror comorbidități și situație per ansamblu nu a permis efectuarea unei intervenții chirurgicale clasice, a informat dr. Isabella Mihalcea, medic primar cardiolog la Institutul Inimii, care a mai adăugat că la realizarea procedurii Triclip a contribuit o echipă multidisciplinară compusă din ecografiști, intervenționiști, echipa de anestezie-terapie intensivă și staful asociat.
„Procedura se efectuează sub anestezie totală, pacientul este intubat, ventilat, este asistat de un medico-anestezist. Durata medie variază de la o oră, o oră și jumătate cu toată pregătirea până la două ore, cu procedurile mai complexe putem să depășim această limită de timp. La finalul procedurii, pacientul rămâne în sala de cateterism până se trezește și este mutat în terapie intensivă pentru supraveghere 24 de ore”, a precizat medicul.
Până să efectueze pentru prima oară procedura Triclip, medicii clujeni de la Institutul Inimii au realizat proceduri Mitraclip. „Noi am început să facem procedurile de Mitraclip la începutul acestui an, după ce colegii mei au făcut training-uri și cursuri în străinătate, și am ajuns astăzi la peste 23-24 de proceduri de Mitraclip. Deci asta înseamnă unsprezece luni de la începutul anului de când am făcut aceste proceduri”, a afirmat directorul medical de la Institutul Inimii Cluj-Napoca, dr. Adrian Molnar.
Procedurile de plastie prin triclip se adresează în special pacienților cu risc mare la operațiile chirurgicale clasice. „Noi făceam până acum plastiile de valvă spidială chirurgical, ceea ce impunea oprirea inimii și alte manopere care sunt mult mai invazive și mult mai greu de suportat pentru pacient. Acești pacienți care sunt adresați mitraclipului și triclipuri sunt pacienți care sunt inoperabili sau cu riscul foarte, foarte mare pentru procedurile clasice”, a mai spus directorul medical al Institutului Inimii Cluj-Napoca.
Medicii de la Institutul Inimii informează că pe listele de mitraclip sunt în momentul de față 12 pacienți, iar la procedurile de triclip patru pacienți, număr care se preconizează că va crește după această operație în premieră.
Insuficiența tricuspidiană apare atunci când valva tricuspidă a inimii nu se închide corect, permițând sângelui să se întoarcă înapoi în atriul drept, ceea ce duce la oboseală, edeme și alte complicații cardiovasculare severe. Procedura Triclip constă în ancorarea unor clipuri speciale pe marginile valvei tricuspidiene, cu scopul de a reduce refluxul sanguin și de a restabili funcția normală a valvei. Intervenția este realizată prin cateterism cardiac, fără a fi necesară o operație pe cord deschis. Medicul introduce un cateter subțire printr-o venă din zona inghinală, ghidându-l până la inimă cu ajutorul imagisticii de înaltă precizie. Odată ajuns la valva tricuspidiană, dispozitivul este poziționat pentru a reduce scurgerea de sânge.