June 20, 2024

 

Plin─â de surprize editoriale, editura clujean─â Casa C─âr╚Ťii de ╚śtiin╚Ť─â public─â ├«n 2014, ├«n afara colec╚Ťiilor, un frumos volum semnat de ÔÇ×vagabondul din BaltimoreÔÇŁ, iluminatul Edgar Allan Poe, poeme ├«ntr-o nou─â t─âlm─âcire, cea a domnului Liviu Cotr─âu. Coperta ╚Öi ilustra╚Ťiile apar╚Ťin doamnei Meda Alice B─âl─â. C├ónd o editur─â din zilele noastre public─â poezie, cu at├ót mai mult c├ónd poezia aceea este recunoscut─â la nivel planetar, sufletul meu se umple de o cald─â bucurie, exalt├ónd ╚Öi frem─ât├ónd de speran╚Ťe c─â ├«ntr-o bun─â zi poezia ├«╚Öi va rec─âp─âta locul avut ├«nainte ├«n preferin╚Ťele cititorilor ╚Öi ├«n acelea ale editurilor. Volumul prezint─â opera poetic─â integral─â a lui Poe, inclusiv drama ÔÇ×PolitianÔÇŁ, care este tot o crea╚Ťie ├«n versuri. Domnul Liviu Cotr─âu nu este la prima traducere din Poe, ne amintim edi╚Ťia bilingv─â ÔÇ×Edgar Allan Poe. Poezie ÔÇô Dram─âÔÇŁ, ap─ârut─â la Institutul European de la Ia╚Öi, ├«n 2001. ├Än aceast─â nou─â edi╚Ťie, multe dintre poemele cuprinse ├«n edi╚Ťia de la Ia╚Öi au fost rev─âzute de traduc─âtor.

Poemele sunt ├«nso╚Ťite de o Prefa╚Ť─â, ├«n fapt, o variant─â revizuit─â a ÔÇ×Studiului introductivÔÇŁ la edi╚Ťia din 2001, ├«nso╚Ťit─â ╚Öi ea de cele trei prefe╚Ťe ale lui Poe la edi╚Ťiile antume ale poemelor sale. O adev─ârat─â bog─â╚Ťie de informa╚Ťii, dar ╚Öi de delectare a spiritului nostru at├ót de ├«nsetat de frumos!

Cititorii rom├óni de poezie sunt oarecum familiariza╚Ťi cu poezia lui Edgar Allan Poe, acesta fiind tradus de Eminescu, Caragiale, Macedonski, de Lucian Blaga, Ion Vinea, Marin Sorescu, Nichita St─ânescu ori ╚śtefan Augustin-Doina╚Ö.

Volumul prezent, cu poezii t─âlm─âcite de domnul Liviu Cotr─âu, este o apari╚Ťie editorial─â elegant─â, ca pentru cel al c─ârui destin a stat mereu sub semnul miraculos al poeziei. A debutat editorial la 18 ani, cu un voluma╚Ö, a╚Öa cum ├«l alinta ├«nsu╚Öi autorul lui, cuprinz├ónd poezii scrise ├«nainte ca Poe s─â fi ├«mplinit 14 ani, atunci c├ónd era ÔÇ×mult prea t├ón─âr ca s─â aib─â alte cuno╚Ötin╚Ťe despre lume dec├ót cele izvor├óte din sufletul s─âuÔÇŁ. Din a treia prefa╚Ť─â antum─â, re╚Ťin urm─âtoarea spovedanie: ÔÇ×Pentru mine poezia n-a fost un scop, ci o pasiune; iar pasiunile ar trebui privite ca ceva sf├ónt; ele nu trebuie ÔÇô nu pot fi trezite la comand─â, cu un ochi ├«ndreptat asupra mizerelor compensa╚Ťii ori asupra ╚Öi mai mizerelor elogii ale muritorilor.ÔÇŁ A murit la patruzeci de ani, anul celebrelor sale poeme ÔÇ×EldoradoÔÇŁ, ÔÇ×Pentru AnnieÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Annabel LeeÔÇŁ, respect├óndu-╚Öi crezul poetic cu care a tr─âit ├«ntreaga sa scurt─â via╚Ť─â, acela de a fi trup ╚Öi suflet poezie.

Pu╚Ťin─â, durabil─â, aparent letargic─â, ├«nv─âluit─â ├«ntr-un scepticism cel mai adesea luminos, poezia sa a rezistat probei timpului, str─âb─ât├óndu-l cu acel aer misterios ├«ng├óndurat de femeie-├«nger, l─âs├ónd urma s─â lumineze secolii.

Adaug semnal─ârii mele de azi despre integrala liric─â Poe un poem de var─â, o medita╚Ťie cu inser╚Ťii nostalgice ╚Öi cu accente elegiace la starea de contemplare ce i-a fost dat─â doar omului. ╚śi numai pe p─âm├óntÔÇŽ

Iat─â-l! Este poemul ÔÇ×Steaua seriiÔÇŁ: ÔÇ×Era ├«ntr-un miez de var─â,/ ╚śi ├«ntr-un miez de noapte era;/ ╚śi stelele pe orbite/ Luceau pale, c─âci lumin├í/ Mai arz─âtor luna rece,/ Planete ÔÇô roabele sale,/ ├Än ceruri croindu-╚Öi cale,/ Raza-i pe valuri domoale./ O privii un timp cum trece/ Pe chip, sur├ósul ei rece;/ Prea ÔÇô prea rece pentru mine ÔÇô/ Apoi, ca un giulgiu, mai jos,/ Lunec─â ╚Öi norul l├ónos,/ ╚śi m-am ├«ntors c─âtre tine,/ Falnic─â stea a-nser─ârii,/ Glorie a dep─ârt─ârii,/ Raza-╚Ťi mai lin va s-aline;/ E desf─â╚Ť ├«n inima mea/ Pentru sf├ónta misie a ta/ Pe bolta nop╚Ťii, senin─â,/ ╚śi pre╚Ťuiesc mult mai tare/ Focul t─âu din dep─ârtare,/ C-acea mai rece, umil─â lumin─âÔÇŁ.

V─â las cu poezia. Cu poezia lui Edgar Allan Poe. ╚śtiu c─â ve╚Ťi ie╚Öi din acest labirint poetic purifica╚Ťi spiritual, mai bl├ónzi, mai buni, mai ├«ng─âduitori. Pentru c─â din momentul acelei eliber─âri, ve╚Ťi fi veritabili purt─âtori de poezie!

 

Dumitru CERNA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *