June 20, 2024

Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările la trei din cele cinci obiective care constituie hub-ul educațional din cartierul Borhanci. Este vorba de bazinul de înot, școala gimnazială și liceul, urmând ca lucrările la creșă, grădiniță să demareze în aproximativ două luni. Complexul educațional va fi cel modern din Cluj-Napoca și va schimba fața acestui cartier și nu numai. Tot în zonă va fi amenajată și o pădure parc.

HUB-ul din Borhanci include: creșă cu 11 grupe a câte 9 copii; grădiniță 8 grupe a câte 20 copii; școală gimnazială formată din 3 corpuri de clădire și sală de sport; liceu cu laboratoare și sală de sport; bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 spectatori, cu zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ: un bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare; bază sportivă: agrement și terenuri sportive, activități recreative cu acces nelimitat: locuri de joacă pentru copii, zonă șah, zonă ping-pong, zona aparatelor fitness, zonă skate și zonă parkour, amfiteatru deschis cu gradene și un grup sanitar public; pădure-parc, pe o suprafață de peste 50 ha, care include traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic; infrastructură: străzi, trotuare și rețele edilitare.

Valoarea totală a investiției din cartierul Borhanci este de 478.547.909,91 lei cu TVA (peste 96 mil. euro)

Primele cupe de excavator în cadrul șantierului de la Bazinul de înot din cartierul Borhanci au fost extrase în 9 mai.

„Astăzi se începe o istorie nouă în acest cartier pentru că intră la lucru primul șantier din rândul obiectivelor de investiții care se fac aici, în Borhanci. Astăzi încep lucrările la bazinul de înot”, spunea Emil Boc în contextul demarării lucrărilor.

Edilul a precizat că investiția de 22 milioane de euro are o dublă menire. „În primul rând să ofere clujenilor șansa să facă sport, să facă înot, iar pe de altă parte ceea ce Sala polivalentă este pentru competițiile sportive internaționale va fi acest bazin olimpic pentru competiții internaționale. După ce va fi acreditat va introduce Clujul într-un circuit de elită a natației mondiale”, a explicat Emil Boc.

Investiția vizează o clădire de 13.000 de mp cu două zone funcționale. O zonă este dedicată competițiilor și este formată din bazin de 50/25 metri în care se pot desfășura competiții de înot, polo și înot sincron și bazinul de sărituri cu trambuline. A altă zone este pentru agrement și inițiere.

Proiectul noului bazin olimpic de înot prevede o clădire pe 3 niveluri (demisol + parter + etaj parțial) cu o capacitate de 1000 de spectatori. În cadrul proiectului sunt cuprinse: 1 recepție, 1 cafenea/ bar, 1 bazin începători, 2 piscine jacuzzi, 1 piscină sărituri, 1 piscină, 4 scări, 1 cameră observatori, 1 saună finlandeză, 1 camera prim-ajutor, 1 magazin, 17 grupuri sanitare, 7 camere pentru depozitare, 4 birouri, 1 garderobă, 1 gradenă pentru 1000 persoane, 16 camere tehnice, 7 coridoare/holuri și 1 foyer.

 

Liceu cu 360 de locuri

 

Tot în luna mai a fost deschis șantierul la liceul și sala de sport, urmând ca lucrările să fie finalizate în 15 luni de zile.

„Liceul din Borhanci va avea o capacitate pentru a primi în clasă 360 de elevi, în 12 săli de clasă, va fi structurat pe parter și două etaje, va avea toate dotările specifice unei unități educaționale. Specificul acestui liceu este acela că imediat lângă va avea și o sală de sport-în jur de 1000 mp suprafața construită, gradene, cu posibilitatea de a se organiza competiții în această sală de sport și de a practica orice fel de sport pe care elevii vor dori. De asemenea, vom avea sala de sport, aici lângă liceu. Această infrastructură educațională face parte din hub-ul Borhanci. Azi începem construcția la liceul din Borhanci și la sala de sport, iar în săptămânile următoare vom începe, de asemenea, lucrările la creșă, grădiniță, școală gimnazială și liceu. Șantierul infrastructurii a început, respectiv aducerea utilităților. Drumul va avea două benzi, trotuare și pistă de bicicletă, și va deservi întreg cartierul pentru ca deservi întreg cartierul Borganci, astfel încât cei care locuiesc aici să nu mai fie nevoiți să meargă în altă parte a orașului cu copiii, ajutând și la decongestionarea traficului dar și la creșterea calității vieți”, a spus primarul la demararea investiției.

Valoarea contractului de proiectare și execuție pentru obiectivul de investiții „Liceu și sală de sport în cartierul Borhanci” este de 42.990.565,43 lei TVA inclus.
În ceea ce privește școala gimnazială, proiectul va include: 27 de săli de clasă a câte 25 de elevi fiecare clasă; 2 laboratoare de științe; 1 laborator de informatică; sală de mese cu bucătărie și anexe; grupuri sanitare; cancelarie, birouri, sală de mese cu bucătărie și anexe.

Școala gimnazială pentru 675 de copii

La începutul acestei săptămâni au demarat lucrările de construcție la Școala gimnazială din Cartierul Borhanci

În nouă școală cu 27 săli de clasă vor putea studia 675 de copii. Investiția de peste 10 milioane de euro prevede sală de sport, laboratoare, sală de mese și spații tehnice.

Durata contractului este de 560 zile, din care 110 zile termen proiectare și 450 zile termen execuție lucrări. Câștigătorul contractului este Asocierea Axial Construct Invest – MRD Instal-Prodesign Engineering & Construction – DaroConstruct și subcontractanţi.

În cadrul proiectului se construiesc două imobile, unul destinat Școlii Gimnaziale format din 3 corpuri de clădire, care va avea acoperiș tip terasă circulabilă pe corpul A și necirculabilă pe corpurile B și C, și alăturat o sală de sport care va avea acoperiș tip terasă circulabilă. De asemenea, va fi amenajată curtea școlii și terenului aferent școlii.
Școala va avea: 27 de săli de clasă a câte 25 de elevi fiecare clasă; 3 laboratoare, din care: 2 laboratoare de științe, 1 laborator de informatică; sală de sport cu vestiare; sală de mese cu bucătărie și anexe; cancelarie, birouri; spații tehnice: grupuri sanitare; sisteme de instalații și branșamente la rețele de utilități

„Viitorul Clujului îl pregătim acum, prin investiții în educație. Hub-ul Educațional din Borhanci va include creșă, grădiniță, școală gimnazială, sală de sport, liceu, bazin de înot și pădure-parc – facilități care au rolul de a crește calitatea vieții cetățenilor”, a transmis primarul Emil Boc

Produs de SC Casa de Editură Napoca SRL, la comanda Partidului Național Liberal. Cod mandatar financiar: 21240015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *