Deciziile de recalculare pe noua lege a pensiilor sunt în proces de comunicare către pensionari, începând cu 16 august, proces care va continua până pe 30 august. Recalculările se bazează pe prevederi care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie, doar că deciziile emise înainte de acest termen produc deja efecte chiar mai înainte ca legea pe care se bazează să se aplice.
O parte dintre pensionarii clujeni le-au primit. Pentru unii deciziile au adus așezare, liniște, speranță, pentru alții au însemnat confuzie și amărăciune. Ca urmere zeci de pensionari erau joi la ghișeele Casei de Pensii Cluj pentru solicita lămuriri. Marea majoritate au constat că pensiile fie nu li s-au majorat, fie conțin erori în procesul de recalculare. Ceea ce ar fi trebuit să fie „revoluția” pensiilor în România – adică liniște, sprență, dreptate și echitate pentru toți, după cum pretind oficialitățile – a devenit pentru unii un coșmar. Sunt vârstnici care s-au trezit cu pensiile înjumătățite, cu perioade de muncă lipsă ori cu încadrarea diferită a unor ani de trudă. Oamenii sunt totuși calmi, deși îngrojorați și așteaptă la ghișee lămuriri, sperând ca funcționarul să le ofere explicația suficientă și obiectivă.
Orice cifră din decizie determină stări de spirit confuze, îngrijorări, planuri răsturnate. Sunt oameni pentru care dicizia de recalculare înseamnă o surpriză nefericită. Mai mult, însemană ceață în ceea ce privește finalitatea așteptărilor. Pensia însemnă istorie dar și speranță de viață. Asigurările guvernanților și promisiunile de la televizor – că 3,8 milioane de pensii au crescut în urma recalculării – acum, o dată cu ditribuirea deciziilor, au ajuns să fie privite cu neîncredere, suspiciune și interogații de cei mai mulți dintre pensionari.
De ce se ating ei de niște ani munciți?
M. Poptean din Cluj Napoca a avut până la primirea deciziei o pensie de 1.940 de lei. După primirea deciziei, pensia recalculată este de 1.870 de lei. Înțelege că pensia „va rămâne în plată” dar este suspicios în ceea ce privește evoluția lucrurilor. „Poate după alegerile din decembrie chiar îmi vor scădea pensia. Nu înțeleg exact de unde îmi vine această micșorare, de aceea am ajuns aici, la Casa de Pensii. Vreau să mă asigur că a fost un calcul corect”.
Pentru S. Luca, din Huedin, suma suplimantară de care ar fi trebuit să beneficiceze este de aproximativ 250 de lei. „Am urmărit foarte emisiuni de la televizor legate de recalculare și am ajuns la concluzia că merit 250 de lei aproximativ în plus. Am primt doar 167 de lei. Contează și aceștia dar vreau să înțeleg. Nu cred că am să apelez la instanțe. Eventual am să solicit o verficare”.
M. Vasile, din Cluj spune a muncit 40 de ani la CAP, la grădinărit. „Acum stau în Cluj, la copii dar am fost la țară și am lucrat pământul. Am avut o pensie de 1.430 de lei. După socotelile lor mi s-au tăiat 22 de lei. Nu știu de ce. Fiică-mea a zis că nu este o problemă, pensia în mână tot aia va fi , dar doresc și eu să știu de ce ating ei niște ani munciți?”
Contestarea deciziilor se poate face doar în instanță. Aceasta e singura modalitate legal recunoscută de a îndrepta conținutul în avantajul pensionarilor. Acest lucru este scris chiar în cuprinsul acestor decizii, precum și în noua lege a pensiilor. R. Busuioc din Cluj este hotârât să facă apel la o astfel de procedură. „Nu cred că este onest să-mi reducă pensia de la 2.750 de lei, la 2.430 de lei. Am muncit 41 de ani. Nu înțeleg mecanismul lor de calcul. Nu înțeleg cum au ajuns la o astfel de măsură. Așa cum nu mă încred în promisiunea lor că vor menține poragul actual de pensie. Dacă se răzgândesc?Că bugetul pensiilor este praf”.
O flagrantă contradicție în termeni
Ion Constantinescu, președintele Asociației Pensionarilor din Cluj Napoca, precizează: „În numele asociației pe care o conduc exprim nemulțumirea profundă față de așa-zisa recalculare a pensiilor, atâta timp cât există prevederi de lege încălcate, cât și față de faptul că deciziile mult trâmbițate nu spun, nu conțin ceea ce trebuie știut cu adevărat de persoanele în cauză!”
Cu privire la reducerea pensiilor președintele A.P. Cluj ridică unele probleme: În primul rând este vorba de încălcarea unor principii, încălcare de care s-au folosit beneficiarii pensiilor nesimțite. În al doilea rând este vorba de o flagrantă contradicție în termeni. „Pensiile calculate în baza legilor anterioare sunt pensii care nu pot fi modificate, scăderea acestora reprezentând un atentat la un drept câștigat inalienabil, pe baza contributivității. Se spune că pensiile reduse nu se modifică și că acestea vor fi menținute în plată. Atunci: cum se poate reduce dacă pensia rămâne în plată?” precizează Constantinescu.
Cu privire la trimiterea pensionarilor la casele de pensii pentru a solicita lămuriri, coordonatorul A.P. consideră că aceasta este o măsură absolut negândită și umilitoare. „Ne întrebăm: au casele de pensii județene softul ? Au calculat casele de pensii județene noile pensii? Nu! Totul s-a făcut la București. Iar acum, cei de la București, ca să se spele pe mâini îi poartă pe oameni la casele de pensii județene. Un fel de pasare a problemei.!”
Pensionarii au dreptul la buletinele de calcul
Tot cu privite la recalculare, Ion Constantinescu menționează că ceea ce s-a făcut la București, înseamnă o majorare pe bază de documente apărute după ieșirea la pensie: „Dacă primul-ministru dorește să credem cu adevărat în ceea ce înseamnă transparență privind intenția onestă de eliminare a inechităților, să dispună expedierea la pensionari a buletinelor de calcul prin care orice pensionar să poată veririfica ce date au fost intruduse în calcul. Așa ar fi corect, credibil, cinstit!”, consideră președintele AP Cluj.
Până la 30 august, Poșta Română trebuie să finalizeze dsitribuirea celor 4,6 milioane de decizii. Pentru mai bine de 700 de mii de pensionari, recalcularea a ieșit însă pe minus. În cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu la momentul vizitei factorului poştal, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceştia nu sunt acasă, beneficiarul poate ridica ulterior documentul personal de la oficiul poştal la care este arondat.
Beniamin Pascu