Capitala bavareză a fost, din nou, un centru artistic în care talentul autentic românesc s-a afirmat în plenitudinea și frumusețea sa. A fost să fie aniversarea jubileului pictorului clujean Radu-Anton Maier, cunoscut sub numele de artist RADU, care a ales să marcheze acest moment deosebit în frumoasa biserică „Sfânta Elisabeta” din München. I-au fost alături soția Svetlana, pr. prot. dr. Ioan-Irineu Fărcaș precum și membri ai comunității greco-catolice române, oficialități, prieteni, admiratori ai artei sale, într-o ambianță memorabilă, potențată de creații proprii cu simboluri sacre, imagini iconice și laitmotive religioase.
Evenimentul a debutat cu intervenția părintelui paroh, care a subliniat în cuvântul de deschidere apropierea artistului față de sacralitate, esențializată prin utilizarea recurentă a expresivității simbolisticii crucii: „Una dintre temele preferate ale Domnului Radu-Anton Maier în picturile sale este cea a rădăcinilor. Rădăcinile ca origini, rădăcinile ca stabilitate dar și rădăcinile ca speranță, pentru că are lucrări cu rădăcini înfipte adânc în pământ, dar are lucrări și cu rădăcini înfipte sus în cer, deci dătătoare de speranță. De aceea mă bucur că nu și-a uitat rădăcinile, a păstrat întotdeauna o legătură deosebită cu orașul său natal, Clujul, a păstrat o legătură și cu comunitatea noastră și a păstrat o legătură și cu Germania, care l-a primit și i-a acordat acest spațiu al libertății în care să poată crea, în care să se poată exprima. Tema principală, cred, a lucrărilor expuse aici în biserică este CRUCEA. Arătând în felul acesta că toate drumurile duc nu la Roma, ci la cruce și că toate drumurile adevărate pleacă din CRUCE. Vedeți lucrarea aceasta frumoasă din stânga mea, Alegoria rozelor (2021), cu crucea, care ne arată drumul spre Înviere. Vedeți și în partea cealaltă, în dreapta mea, Cruci în prăbușire (2013), de asemenea, tema crucii. Și, desigur, Măicuța sfântă (1991) și aici Mântuitorul Hristos (2013). Deci avem această temă frumoasă a CRUCII bine așezată în săptămâna Pătimirilor. Cum am zis: spre CRUCE merg toate și de la CRUCE pleacă toate. Numai prin CRUCE vine bucurie la toată lumea. Numai prin CRUCE vine bucuria învierii.”
O incursiune binevenită în biografia și activitatea artistică a lui RADU a fost oferită celor prezenți de către dr. Svetlana Maier, cea care, de mai bine de două decenii, îi este alături și îl susține desăvârșit, în calitate de curator și partener de viață. „Opera lui RADU conține diverse forme de stil, bazate pe o filozofie artistică proprie, care a fost aprofundată de-a lungul întregii sale cariere. În aceste șase lucrări – selectate tematic pentru expoziția aniversară de astăzi din această biserică – fantezia, credința și religiozitatea se coagulează într-o imagine globală fascinantă, care invită privitorul la o călătorie spirituală unică. <<Puterea mea creatoare este însoțitorul meu constant>>, spune pictorul. <<Credința joacă de asemenea un rol important în desfășurarea acestui proces.>> Lucrările lui RADU ne invită să depășim limitele existenței umane și să explorăm adevărurile adânci și transcendentale ale vieții. Acesta este și subiectul expoziției noastre speciale. După părerea mea, cele șase picturi au o personalitate și conferă privitorului o încărcătură religioasă pronunțată. Sufletul lor se ascunde în fiecare linie, în fiecare intersecție și în fiecare suprapunere, elemente dominate de reprezentări distincte ale simbolismului maierian al crucii”, a punctat Svetlana Maier, care s-a referit, ulterior, în mod particular la vasta semnificație a diferitelor lucrări expuse cu ocazia jubileului. „Fie că sunt folosite într-un context religios, cultural, provocator sau abstract, viziunile metafizice ale lui RADU, care gravitează în jurul simbolului credinței, a crucii și a reflexiei în apă, ne îngăduie să descifrăm personalitatea artistului RADU – un arhitect desăvârșit al propriului univers pictural”.
„Pictez – mărturisea la un moment dat Radu-Anton Maier – pentru că vreau să știu, să aflu, să cunosc: cercetarea mea artistică se înscrie în cadrul unei arte proprii, pe care aș defini-o ca meta-realitate, ca meta-limbaj și ca veritabilă virtuozitate.” În cuvântul său de mulțumire, pictorul originar din Cluj-Napoca s-a destăinuit, totodată, astfel: „Când îmi privesc lucrările, de aici, din perspectivă frontală, constat cu satisfacție că ele dezvoltă o aură specială, care cumulează toate sentimentele mele trasate pe pânză în timpul creației. Mă simt exaltat și bineînțeles încântat pentru bucuria de a fi împreună la această aniversare respectabilă, în această zi însorită de Florii, în această biserică impunătoare – un spațiu al Domnului nostru, în care lucrările mele întregesc atmosfera de credință și pietate într-un mod special pentru mine.”
Întreaga manifestare a fost gândită ca un schimb al darurilor îmbucurătoare – artistul a oferit comunității reunite în număr mare o parte reprezentativă a creației proprii, primind, la rândul său, aprecieri și urări aniversare, deopotrivă prin cuvânt și muzică. Alocuțiunile au fost intercalate de intervențiile pline de căldură și emoție ale Corului Parohiei Române Unite „Sf. Apostoli Petru și Pavel” care a impresionat printr-un repertoriu de suflet – Pentru Tine, Doamne, florile înfloresc, Cu noi este Dumnezeu, încheiat prin festivul La Mulți Ani, interpretat la unison de cor și credincioși.
Iulia GHIDIU
Foto: Svetlana Maier