May 21, 2024

Cancelarul federal austriac Karl Nehammer a declarat jurnali┼čtilor dup─â ├«nt├ólnirea avut─â joi la Bucure┼čti cu pre┼čedintele Rom├óniei, Klaus Iohannis, c─â nu exist─â ├«nc─â un calendar concret pentru dorita admitere deplin─â a Rom├óniei ├«n spa┼úiul Schengen, iar foaia de parcurs spre acest obiectiv va depinde de combaterea migra┼úiei ilegale, relateaz─â agen┼úia austriac─â de pres─â APA.

Protec┼úia frontierelor externe a fost o problem─â-cheie ├«n cadrul discu┼úiilor bilaterale, a declarat Nehammer, subliniind discu┼úiile constructive. Nehammer ┼či Iohannis au fost de acord c─â mini┼čtrii de interne ai celor dou─â ┼ú─âri au elaborat p├ón─â acum o foaie de parcurs bun─â.

Pentru Austria, este crucial s─â evalueze modul ├«n care evolueaz─â situa┼úia. ├Äntrebarea decisiv─â pentru cancelarul federal este: ÔÇ×Ce m─âsuri suplimentare sunt necesare pentru a face eficient─â protec┼úia frontierelor externe?ÔÇŁ Rom├ónia are jum─âtate din num─ârul de cereri de azil fa┼ú─â de Austria. ÔÇŁAcest lucru ├«nseamn─â c─â, ├«n calitate de ┼úar─â f─âr─â ie┼čire la mare, avem ├«n continuare o povar─â mai mare. Trebuie s─â ne g├óndim ├«n permanen┼ú─â la modul ├«n care putem combate eficient rutele de migra┼úie ilegal─â, adic─â trafican┼úii de migran┼úi. Foaia de parcurs ulterioar─â va depinde de acest lucruÔÇŁ, a precizat Nehammer, care nu a dorit s─â ├«nainteze o dat─â precis─â pentru ridicarea vetoului la extinderea Schengen.

ÔÇ×├Än discu┼úia mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit s─â continu─âm procesul de aderare deplin─â a Rom├óniei la Schengen p├ón─â c├ónd vom atinge acest obiectiv final. UE trebuie s─â fie unit─â, puternic─â, prosper─â ┼či acest lucru va consolida ┼či mai mult securitatea UE pentru beneficiul tuturor cet─â┼úenilor no┼čtriÔÇŁ, a scris Klaus Iohannis pe┬áplatforma X┬á(fost─â Twitter).

 

 

Sursa foto: Klaus Iohannis/X

ÔÇŁAm vorbit foarte deschis despre obiec┼úiile austriece fa┼ú─â de extinderea rapid─â a spa┼úiului Schengen. Pozi┼úia Austriei r─âm├óne clar─â ┼či neschimbat─â: sistemul Schengen nu func┼úioneaz─â ├«n prezent, prin urmare nu poate fi extinsÔÇŁ, a scris ┼či Nehammer, ├«ntr-o postare ├«n limba german─â, pe aceea┼či re┼úea, ├«n care a mai sus┼úinut c─â Rom├ónia este un partener important al Austriei, companiile austriece sunt puternic implicate ├«n Rom├ónia cre├ónd mii de locuri de munc─â, iar ├«n Austria lucreaz─â mul┼úi cet─â┼úeni rom├óni ├«n domeniul asisten┼úei medicale.

 

Protecţia frontierelor externe nu funcţionează, altfel nouă state UE nu ar efectua controale la frontierele lor interne, a insistat Nehammer, conform relatării APA.

 

Premierul finlandez declarase la congres c─â Federa┼úia Rus─â a ├«nceput s─â aduc─â mii de migran┼úi la grani┼úa finlandez─â pentru ca ace┼čtia s─â o poat─â trece ├«n prim─âvar─â. Aceasta este o alt─â form─â de ┼čantaj ├«mpotriva Finlandei, dar arat─â c─â migra┼úia neregulamentar─â a devenit o preocupare pentru mul┼úi. ÔÇŁAm reu┼čit s─â punem aceast─â problem─â pe agenda UEÔÇŁ, a declarat cancelarul, care s-a aflat ├«n capitala Rom├óniei pentru a participa la Congresul Partidului Popular European.

 

Nicolae Ciuc─â, liderul PNL ┼či pre┼čedintele Senatului Rom├óniei, a calificat miercuri seara manifestul electoral adoptat de Congresul PPE de la Bucure┼čti drept o ÔÇ×victorie pentru Rom├óniaÔÇŁ. Ciuc─â a explicat ├«ntr-o postare pe Facebook c─â manifestul adoptat ├«n unanimitate a cerut ca Rom├ónia s─â adere c├ót mai repede la spa┼úiul Schengen ┼či c─â Austria nu a votat ├«mpotriv─â, consemneaz─â agen┼úia austriac─â de pres─â, potrivit c─âreia majoritatea parlamentarilor Partidului Popular Austriac (OVP) se ab┼úinuser─â.

 

 

Secretarul general al OVP, Christian Stocker, a explicat ab┼úinerea prin faptul c─â declara┼úia din manifestul electoral conform c─âreia ÔÇ×Trebuie s─â repar─âm spa┼úiul Schengen, care este ├«n prezent disfunc┼úional, ├«n special prin consolidarea ├«n continuare a protec┼úiei frontierelor externe ale UEÔÇŁ nu este suficient─â. OVP continu─â s─â se opun─â ÔÇŁcererii ca Bulgaria ┼či Rom├ónia s─â fie integrate complet ├«n Schengen c├ót mai cur├ónd posibilÔÇŁ.

Comisia European─â s-a pronun┼úat deja de mai multe ori ├«n favoarea admiterii depline a celor dou─â ┼ú─âri ├«n spa┼úiul de liber─â circula┼úie, aminte┼čte APA.

Potrivit ORF, Stoker declarase ├«nainte de adoptarea documentului c─â delega┼úii OVP nu vor accepta programul electoral al PPE. Exist─â multe propuneri bune ┼či puncte importante ├«n manifest, dar exist─â ┼či unele cu care OVP nu poate fi de acord, printre care, ├«n afar─â de extinderea spa┼úiului Schengen, se mai num─âr─â solicitarea de aprobare a energiei nucleare ┼či abolirea principiului unanimit─â┼úii ├«n politica extern─â ┼či de securitate comun─â. Pre┼čedintele PPE, Manfred Weber, a declarat despre ab┼úinerea declarat─â a austriecilor c─â PPE este un partid democratic larg, cu opinii diferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *