November 6, 2024

Kremlinul a negat luni acuzaţiile privind amestecul Rusiei în procesul electoral din Republica Moldova, denunţând în schimb acţiuni de persecuţie împotriva partidelor şi presei proruse, relatează agenţia EFE, înaintea alegerilor prezidenţiale şi referendumului asupra opţiunii aderării la UE care vor avea loc duminică.

„Sunt acolo (în Republica Moldova) multe partide politice, mulţi cetăţeni, care doresc relaţii bune cu Rusia. Dar li se neagă acest drept”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică.

Răspunzând acuzaţiilor venite atât din partea Chişinăului cât şi a Comisiei Europene, Peskov a insistat că autorităţile Republicii Moldova împiedică cetăţenii proruşi să aibă propriile partide politice şi presa să informeze asupra procesului electoral. Mai mult, a adăugat el, în Republica Moldova „politicienii sunt privaţi de dreptul de a spune că susţin stabilirea unor relaţii bune cu Rusia”.

„Din nefericire, acestea sunt procesele la care asistăm astăzi la Chişinău”, a continuat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin. „Dar acestea nu sunt încercări ale noastre de a ne amesteca” în procesul electoral din Republica Moldova, ţară unde „sunt multe forţe politice şi mulţi cetăţeni care doresc relaţii bune cu Rusia, dar li se neagă acest drept”, a mai spus Peskov.

Preşedinta pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, care urmăreşte să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, dată la care a convocat şi un referendum privind opţiunea aderării la UE, acuză Rusia de tentative de destabilizare, în timp ce autorităţile de la Chişinău au blocat numeroase posturi de televiziune, agenţii de ştiri şi pagini web proruse.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins înregistrarea blocului electoral de opoziţie prorus „Victorie-Pobeda”, condus de oligarhul fugar Ilan Şor. Trei activişti ai acestui bloc au fost arestaţi joia trecută, în ziua vizitei efectuate la Chişinău de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a promis investiţii europene de 1,8 miliarde de euro în anii următori în Republica Moldova. În acest timp, parchetul de la Chişinău afirmă că zeci de mii de alegători moldoveni ar fi fost plătiţi prin conturi dintr-o bancă rusească în încercarea de a torpila ziua alegerilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *