February 22, 2024

Primăria Municipiului Dej, în colaborare cu Cercul Metodic al profesorilor de istorie, a organizat marți, 23 ianuarie, o serie de manifestări dedicate Unirii Principatelor Române din ianuarie 1859, primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, care va avea loc la 1 decembrie 1918.

Astfel, la ora 10:00, în Sala Multimedia a Muzeul Municipal Dej s-a vizionat mini documentarul, producție a TVR: „Unirea Principatelor Române din 1859”. Filmul documentar este al doilea episod din proiectul „Unirile Românilor”, realizat cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Începând cu ora 12:00, la Centrul Cultural „Arta” a avut loc Simpozionul cu tema „Domnia lui Alexandru Ioan Cuza”, în cadrul căruia au prezentat comunicări: prof. Constantin Albinetz, („Contextul internațional al Unirii Principatelor Române”) și prof. Valeria Huza („Domnia și reformele lui Alexandru Ioan Cuza”). Sceneta „Alexandru Ioan Cuza: OMUL și FAPTA”, prezentată de elevii Liceului Teoretic ,,Al. Papiu Ilarian” (profesori coordonatori: Alexandrina Almășan Alexandrina și Marius Prodan Marius) și un moment artistic susținut de corul liceului, pregătit de prof. Nan-Farkas Kinga au încheiat activitățile găzduite de centrul cultural dejean.

Și, ca întotdeauna, sărbătoarea consacrată Zilei Unirii s-a încheiat, în Piața Bobâlna, cu „Hora Unirii” în care și-au dat mâna participanții la simpozion, elevi, profesori, cadre militare și numeroși cetățeni ai orașului.

„Mulțumiri tuturor cadrelor didactice și elevilor implicați în organizarea și desfășurarea evenimentului, reprezentanților instituțiilor și tuturor celor prezenți la eveniment.

Unirea Principatelor Române este o pagină importantă a istoriei noastre, iar însemnătatea ei trebuie să o transmitem mai departe generațiilor ce ne urmează” – a spus primarul Costan Morar cu acest prilej.

Însemnătatea Unirii Principatelor Române a fost marcată şi la Biblioteca Municipală printr-o expoziţie de carte cu titlul „Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859”.

M.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *