Săptămâna viitoare încep emoțiile pentru elevii clasei a VIII-a care își vor putea verifica cunoștințele la matematică și limba română. Astfel, începând de luni, 5 februarie, elevii de clasa a VIII-a vor începe să susțină testele de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024. Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 se prezintă astfel: 5 februarie 2024: limba şi literatura română – probă scrisă, 6 februarie 2024: matematică – probă scrisă, 7 februarie 2024: limba şi literatura maternă – probă scrisă.
Lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitală. „Așa cum anunțam înainte de sesiunea din august a examenului de bacalaureat, generalizăm evaluarea digitalizată. Prin urmare, lucrările tuturor elevilor care vor participa la simulări în acest an școlar vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.” a precizat ministrul Educației și Cercetării, Ligia Deca, pe pagina de socializare.
De asemenea, la simularea națională de la Evaluarea Națională 2024 colțul lucrării nu se închide și nu se lipește secretizarea realizându-se în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia. Probele din cadrul simulării naționale încep la ora 9:00. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30, potrivit procedurii. Timpul acordat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte.
La simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale elevii primesc subiectele în formă de broșura, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Numerotarea paginilor suplimentare o face profesorul asistent la predarea lucrării de către elev. Pe prima pagină a broșurii se completează numărul total de pagini primite de la elev, iar spațiile rămase libere se barează cu litera Z.
În prezența elevilor, asistenţii scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic şi cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate. Marcarea lucrării în platformă presupune introducerea numărului de pagini al lucrării. Lucrarea elevului eliminat nu se scanează și nu se încarcă în platformă. Comunicarea rezultatelor se va face în data de 23 februarie 2024.
Pregătire digitală, gândită de un clujean
Pregătirea pentru Evaluarea Națională poate fi și atractivă, propune un fost jurnalist din Cluj, Tudor Tomoș, care a dezvoltat o platformă online,www.educatiedeschisa.ro, ce îi ajută pe copii să se pregătească pentru examenele de Limba română și Matematică. Astfel, dascălii (Bogdan Rațiu, profesor de limba română, Radu Poenaru – matematică) captează atenția elevilor și creează un mediu interactiv și stimulant pentru învățare, iar explicațiile devin simple și ușor de asimilat. 24 dintre lecțiile disponibile pe platformă sunt gratuite oricine putând testa acest sistem inovator.
„Platforma noastră îi ajută pe copii să folosească tehnologia în favoarea lor. Lecțiile pot fi accesate oricând, de pe orice dispozitiv conectat la internet, iar asta simplifică mult procesul de predare-învățare orientat către generațiile nativ digitale”, spune fondatorul Tudor Tomoș. Platforma conține peste 300 de lecții video, exerciții și teste, în acord cu programa școlară, concepute special pentru pregătirea la Evaluarea Națională, iar la finalul anului trecut, a fost omologată de Ministerul Educației pentru utilizarea în învățământul preuniversitar, la nivel gimnazial.
Totodată, a fost lansată campania „Oferă Educație”, prin care orice unitate de învățământ, companie sau instituție publică poate achiziționa abonamente pe care să le ofere apoi copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea. Peste 4.300 de elevi au primit acces gratuit la conținutul disponibil pe platformă prin partenerii educaționali ai campaniei.
De asemenea, părinții care aleg platforma pentru pregătirea copiilor lor ajută în mod implicit un elev dintr-un mediu defavorizat. Mai exact, la achiziția oricărui program disponibil pe acest site, un copil cu posibilități reduse primește acces gratuit la lecțiile de Limba română și Matematică. Reamintim faptul că, în anul școlar 2022-2023, în învățământul gimnazial de stat au învățat 23.191 elevi clujeni.
T.S.