June 25, 2024

Județul Cluj se pregătește de alegeri locale și deja au început depunerea listelor la Biroul Electoral Municipal și la Biroul Electoral Județean. Dacă la europarlamentare și la alegerile locale pentru anumite localități PSD și PNL au candidați comuni, în județul Cluj cele două formațiuni au candidați și liste separate.

PSD și-a lansat vineri candidații pentru pentru alegerile locale din județul Cluj în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Casa de Cultură a Studenților. PNL își va depune listele de candidați în cursul zilei de luni.

Pentru funcția de primar la Cluj-Napoca, PSD o propune pe Aurelia Cristea, fost deputat și ministru pentru Dialog Social iar la funcția de președinte al Consiliului Județean este propus Alexandru Cordoș.

Am stat departe de viața publică de câțiva ani buni, dar în tot acest timp am trăit în Cluj-Napoca, am muncit, am iubit și mi-am crescut nepoții aici. Simt din plin pulsul orașului și acum îndrăznesc, alături de voi toți, să vreau mai mult pentru ClujAm rămas în minte cu ideea că orașul meu nu mai are suflet. Oamenii simt că nu mai există coeziune, trei din 10 clujeni nu mai au încredere în ceilalți oameni din oraș. Cred că este un nivel crescut al corupției în administrația publică locală. Îndrăznesc să cred că avându-vă pe toți, reușim să reclădim sufletul Clujului. Împreună reușim să dăm orașului nostru măreția pe care o merită și putem să reconstruim încrederea și spiritul de coeziune”, a afirmat Aurelia Cristea. 

Un proiect pentru 10-15 ani

Social democrata a spus că propunerea sa pentru Cluj-Napoca vizează un proiect pentru 10-15 ani.

Vreau să fie un oraș al spațiului dialogului social, al echității, transparenței, competenței, respectului, performantei și inovației. Să creștem eficiența și eficacitatea proiectelor, să avem o comunicare bună între toți membri comunității, să fim o comunitate coezivă, îmbunătățind calitatea vieții. Vreau să avem termene de comparație Viena și Zurich și nu neapărat celelalte orașe din țară. 

 

Propunerea mea pentru Cluj este un proiect de dezvoltare pentru 10-15 ani. Este mai mult decât un mandat de primar, nu este un simplu proiect politic, ci unul pentru oameni, pentru clujeni”, a afirmat Aurelia Cristea. 

Aurelia Cristea a explicat că una dintre prioritățile sale vizează înființarea unei linii de tren între Gilău și Jucu.

Îmi doresc o administrație modernă, bazată pe inovație și dialog, prin parteneriate cu metropole din alte state putem face un transfer de know-how în administrație. Vom deschide o platformă permanentă de dialog social, pentru ca cetățenii să fie parteneri activi ai administrației locale și nu spectatori la decizii luate în birou. Vom înființa centre civice în fiecare cartier, vom crea comunități de experți în diverse domenii strategice pentru a găsi cele mai bune soluții pentru problemele orașului. 

(…) Vom face demersuri pentru înființarea unei linii de tren între Gilău și Jucu. Avem nevoie de parcări la intrările în oraș care să fie conectate cu puncte de interes prin mijloace din transport în comun. Avem nevoie de pasaje subterane în intersecțiile supraaglomerate. Îmi doresc iluminat public prin energie verde, alături prin folosirea în exclusivitate în următorii ani a mijloacelor de transport în comun cu motoare electrice. Cred de asemenea că amenajarea Someșului pe tot cursul apei, cât traversează orașul, va crea o punte între cartiere. 

Sunt doar câteva dintre proiectele pe care le-am gândit alături de echipa mea. În perioada următoare vom creiona acel proiect coerent de guvernare locală, continuând să ascultăm vocea cetățenilor. Vreau să ne întâlnim cu ei și să păstrăm această legătură și pentru a cuprinde în proiectul nostru pentru Cluj dorințele lor pentru că cetățenii trebuie să trăiască într-un oraș în care să ne simțim ca în familie, acasă”, a transmis Aurelia Cristea.

Candidaturi decente”

Liderul PSD Cluj, senatorul Vasile Dîncu a explicat că formațiunea din care face parte propune pentru Cluj un proiect politic decent și cu candidaturi decente, nu modeste. „Le propunem oamenilor să își dorească mai mult, să îndrăznească să își dorească mai mult. Am constatat că orașul nostru este blocat, sunt câteva blocaje. În primul rând, blocajul legat de mașini, trafic și cel legat de poluare. Apoi, suntem blocați în proiect, nu știm unde mergem în general, ce vom face în viitor pentru a ne adapta viitorului care vine foarte repede. Industria IT scârțâie, inteligența artificială va elimina patru din cinci programatori. Clujul are nevoie de un nou proiect, are nevoie în primul rând de inovație. Ar trebui să avem incubatoare de inteligență, din păcate nu știu foarte multe. Noi ar trebui să vindem inteligență, pentru că asta producem, prin școli, prin universitățile noastre extraordinare, Ar trebui să vedem cine face strategia asta, ar trebui făcută de autorități împreună cu universitatea, cu antreprenorii din Cluj. Municipalitatea nu se ocupă numai de străzi, de gunoaie și de curățenia orașului, se ocupă de viitor și asta lipsește. Întrebarea noastră este cine face strategia pentru viitor. În ce privește estetica centrului, nu vreau să fiu cârcotaș, orașul nostru arată bine, e frumos, e colorat, s-au făcut trotuare frumoase, dar nu suntem la București, unde campania se face pe apă caldă și pe băncuțe. Aici e centrul Transilvaniei, e Europa Centrală aici oamenii au nevoie de altceva, sigur e important asta dar nu este estetica lucrul cel mai important.

Apoi, avem un blocaj de comunicarea cu cetățenii, asta se vede și în studii, în sondajele pe care le-am făcut, se constată că este imposibil apropae, cuiva, în Consiliul Local sau peste tot să vină cu o propunere”, a spus Dîncu.

Listele PSD

Pe lista PSD pentru Consiliul local Cluj-Napoca figurează: Aurelia Cristea, Ovidiu Secară, Vladimir Mătușan, Radu Lupaș, Octavia Sandu, Dan Morar, Gabriela Gherman, Tatiana Mocan și Raul Bogdan Popa.

La Consiliul Județean, candidatul pentru funcția de președinte este Alexandru Cordoș iar pe lista de consilieri figurează: Alexandru Cordoș, Remus Lăpușan, Ioan Oleleu, Laura Chiorean, Andrei Bradea, Luana Șerban, Valentin Cuibus, Horea Chirtes, Cristian Pop și Ariton Nati.

Listele PNL

PNL îl aruncă din nou în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca pe Emil Boc iar la funcția de președinte al Consiliului Județean pe Alin Tișe.

 

Pe lista PNL pentru Consiliul Local Cluj-Napoca figurează următorii candidați: Dan Tarcea, Florin Gliga, Ovidiu Florian, Loredana Pop, Daniel Moldovan, Flavia Petruș, Vasile Vișan, radu Constantea, Corneliu Ursu, Marius Chira, Ovidiu Vaida, Andrei Irimie, Vasile Rad, Samir Corb, Diana Chiș, Petruț Bratu, Varvara Cocan, Andrei Bradea, Călina Varga, Florin Steopan, Toader Romică și Tudor Podar.

La Consiliul Județean lista de candidați cuprinde: Alin Tișe, Cristian Haiduc, Florin Stamatian, Marinela Marc, Radu Rațiu, Maria Forna, Ovidiu Stănilă, Ignat Morar, Iuliu Sămărtean, George Moldovan, Cristian Ciuta, Bashar Molhelm, Georgiana Sima, Paul Țiriac, Viorel Sârcă, Igor Cojocaru, Ștefan Lupan, Andrei Goia, Aurel Roșianu, Adela Dehenes și Vlad Cordiș.

Cosmin PURIȘ

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *