June 25, 2024

Lucrările la tronsonul unu al centurii ocolitoare de sud a orașului ar putea începe în luna mai, după ce, ieri, consilierii locali au aprobat actualizarea indicatorilor economici cu inflația, respectiv o scumpire cu 133,345 milioane de euro.

Creșterea prin raportare la rata inflației este o procedură legală prevăzută în datele normative adoptate de statul român care definesc procedura de actualizare a indicatorilor economici în baza indicilor statistici, a explicat primarul Emil Boc la începutul ședinței extraordinare de ieri a Consiliului local.

Costul total al centurii crește astfel de la 1,6 miliarde de euro la 1,740 de miliarde.

Actualizarea este necesară pentru a putea începe lucrările la tronsonul unu din etapa 1 de construcție a centurii și pentru a putea finaliza procedura de licitație pentru tronsonul doi din aceeași etapă 1 care se află în față de licitație.

În cuvântul său din debutul ședinței Consiliului local, primarul a detaliat indicatorii tehnici și economici ai centurii, o investiție care trenează de aproape 20 de ani. Potrivit domnului Boc, centura metropolitană a Clujului se realizează în două etape, 1 și 2. Etapa 1 înglobează două tronsoane, dintre care primul, Cluj-Florești, are deja finalizată licitația și, teoretic, lucrările pot începe în luna mai. Tronsonul 2 al centurii începe cu legătura Baciu – Florești – Cluj, după care pasaj peste DN1 de la Cora în Bucium – Mănăștur, după care se realizează nodurile de legătură și se ajunge la Bulevardul Muncii, care se lărgește de la 2 la 4 benzi și merge până la OMW Apahida.

Etapa a 2-a cuprinde componenta de la Autostrada A3, Gilău, până la Florești și partea de la Apahida-Coastei”.

În total, centura metropolitană are o are o lungime de 42,1 km, 74 de kilometri dacă luăm în considerare și nodurile de legătură, în număr de 20, cinci tuneluri și 35 de km de piste de biciclete.

Etapa a întâi a centurii, despre care putem lua în considerare în mod realist că va fi realizată într-un orizont de timp previzibil, se actualizează cu cea mai mare parte din sumă, scumpirea fiind de 94 de milioane de euro. (C.C.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *