January 26, 2025

Nu mai puțin de 31 de obiective din județul Cluj sunt pe punctul de a fi incluse la finalul acestei luni în patrimoniul UNESCO. Decizia se va lua în cadrul celei de a 46-a reuniune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc în India.

Cele 31 de obiective sunt castre, turnuri de observare valuri de pământ aflate pe fota zonă de graniță a Imperiului Roman din zona Daciei. România a depus în 2023 la UNESCO dosarul de nominalizare a Limesului Dacic pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. Dosarul cuprinde 285 de componente – castre legionare și castre auxiliare cu așezări civile, castre de marș (temporare) și turnuri, propuse individual sau în grupuri care includ și alte elemente de fortificație – distribuite  de-a lungul a peste 1000 km, în 123 de unități administrativ-teritoriale, respectiv în 16 județe.

Obiectivele din județul Cluj cuprinse în dosar sunt: trei turnuri de observare de la Chiuiești, castrul de la Cășeiu, turnul de observare de la Cășeiu, turnul de observare de la Câțcău, 9 turnuri de observare de la Poieni, un val de apărare de la Poieni, castrul de la Bologa, turnul de observare de la Bologa, turnul de observare de la Căpușu Mare, castrul de la Gilău, trei turnuri de observare de la Gilău, turnul de observare de la Luna de Sus, castrul de la Potaissa Turda, două turnuri de observare de la Săvădisla(Hășdate și Finișel), două turnuri de observare de la Băișoara și un turn de observare din cartierul clujean Mănăștur.

La începutul lunii iunie dosarul Limes a primit aviz pozitiv pentru înscrierea în în patrimoniul UNESCO.

Pe teritoriul României se află nu mai puțin de 1.500 de kilometri de frontieră a Imperiului Roman. Programul Național Limes este cel mai ambițios proiect pe care-l are țara noastră în privința prezervării patrimoniului și vizează includerea pe lista UNESCO.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *