O dezbatere maraton a avut loc joi la Cluj-Napoca pe tema PUZ-ului de restructurare urbană pe platforma industrială Carbochim din – Piața 1 Mai – str. Porțelanului. În cadrul celor peste 5 ore de discuții s-a pus accent pe legalitatea proiectului, pe oportunitatea acestei investiții și pe spațiile verzi create în contextul dezvoltării ansamblului mixt.
PUZ-ul elaborat pentru zona Carbochim propune o structură funcțională mixtă care să includă activități comerciale (comerț en detail, clădiri dedicate de tip mall de tip pavilionar), locuire colectiva, alimentație publică, activități culturale (cinema, săli spectacole, club), educaționale (spatii pentru cursuri, after school, centru de zi pentru copii, spații de joacă, spații pentru copi etc.), clădiri administrative, de sănătate și asistență socială, de turism, activiăți sportive și de intreținere corporală, parcaje etajate sub/supraterane cu servicii conexe, esplanade pietonale, grădini urbane, amenajări pentru activități în aer liber, zone pentru evenimente și alimentație publica în spatiu liber – inclusiv pavilioane temporare fixe sau mobile – foodtruck, amenajări peisajere. Înălțimea maxima admisa este de 21 niveluri supraterane, însemnând cel mult 95 metri.
Întregul proiect este gândit ca spațiu deschis către întreaga comunitate, fiind axat pe un concept family-friendly.
Zona culturală a proiectului presupune reconversia a două clădiri monument de patrimoniu industrial, care vor fi transformate în spații culturale – pentru concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media. De asemenea, ar urma să fie creat un amfiteatru și spații pentru evenimente în aer liber, o sală de teatru și cinematograf, cafenele și restaurante. Uzina fabricii va fi transformată într-un spațiu ce va reuni facilități de coworking și spații-pilot de promovare a antreprenorilor.
Reprezentanții dezvoltatorului au declarat în cadrul dezbaterii că vor fi amenajați 29299 de mp de spațiu verde pe sol natural, lați 12,764 de mp de spațiu verde peste parcaj și 16,500 de mp de grădini suspendate. În total vor fi 52.143 mp de spații verzi cu acces la public, ceea ce reprezintă 30,12 la sută din spațiul restructurat.
Prezent la dezbatere, directorul centrului Cultural Clujean. Ștefan Teișan a declarat că din perspectiva nevoilor sectorului cultural proiectul de pe fosta platformă Carbochim este extrem de benefic pentru că va crea o sală de teatru de 250 de locuri și o hală pentru artele spectacolului de 900 mp cu acces gratuit pentru operatorii culturali locali. El a spus că cele două săli vor fi administrate de sectorul cultural local. ”Organizațiile locale din domeniul artelor spectacolului sunt interesate de proiect. Este un proiect ultra benefic pentru noi într-un oraș în care în momentul ăsta există un deficit de spații pentru activități culturale deși sunt și altele în construcție cum ar fi Garnizoana reconvertită acum de municipalitate. Ca și cetățean al Clujului îmi doresc ca acest proiect să se întâmple nu doar repede ci și bine și de aceea am speranța că dezbaterea aceasta și discuțiile care au mai avut loc până acum vor aduce părțile de aceeași parte a mesei în cele din urmă. Sper ca lucrurile să nu se lungească și să se deruleze cât mai repede și în folosul orașului”, a spus Ștefan Teișan.
În cadrul discuțiilor s-a mai arătat că podată că implementarea proiectului trenului metropolitan, în Piața 1 Mai va fi amenajată o stație CFR ce va permite accesul direct la ansamblul mixt, în centrul căruia va fi un centru comercial de tip mall o zonă rezidențială și o zonă de birouri.
Practic va fi primul mare complex comercial din România la care se va putea ajunge cu trenul.
Arhitectul Guttmann Szabolcs Istvan a remarcat că prin acest proiect malul Someșului va fi deservit de acum de foarte multe funcțiuni urbane.
La solicitarea primarului Emil Boc de a se lămuri în ce măsură este afectat proiectul fanion verde albastru „Coridorul Someșului”, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Pop a spus că nu este afectat coridorul pentru că există suficient spațiu pentru a se realiza acel obiectiv major de mobilitate alternativă la mașină.
Primarul Emil Boc a declarat la finalul dezbaterii că propunerile făcute vor fi analizate de arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, precizând că va trebui ca arhitectul proiectului privind coridorul de mobilitate să clarifice împreună cu arhitecții proiectului de la Carbochim în ce măsură obiectivul de mobilitate alternativă la mașină va putea fi realizat.
„După ce vom avea aceste precizări pe masă se va putea merge mai departe cu proiectul”, a punctat Boc.
Cosmin PURIȘ