June 25, 2024

Cu prilejul Zilei Eroilor, în municipiul Cluj-Napoca, precum şi în alte localitãţi din judeţul Cluj se vor desfãşura, joi, ceremoniale militare şi religioase în memoria celor care au cãzut la datorie. Prefectura Cluj, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, autoritãţile administraţiei locale, Asociaţia Naţionalã a Veteranilor de Rãzboi- filiala Cluj, Asociaţia “Cultul Eroilor” vor organiza în 13 iunie slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele eroilor. 

La Cluj Napoca va fi organizat un ceremonial la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial din Cimitirul Eroilor și la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Evenimentul va debuta la ora 12, iar detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Batalionului 400 Sprijin „Feleacu” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).

Începând ccu ora 8,30 va avea lo un ceremonial militar la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial și localitatea Someșul Rece. Ca în fiecare an, la Cimitirul Eroilor de la Mãnãstirea” Muntele Rece”, în prezenţa autoritãţilor locale şi judeţene, ai reprezentanţilor armatei şi ai cultelor religioase se va desfãşura, începând cu ora 12, o slujbã de pomenire şi se vor depune coroane de flori. Tot la ora 12 vor fi depuse coroane la Monumentul Eroul Aviator Traian Dîrjan din municipiul Cluj-Napoca și la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din municipiul Cluj-Napoca.

La ora 12,30 va avea loc un ceremonial la Monumentul Eroilor din localitatea Florești iar de la 13,30 la Troița din Tăuți din localitatea Tăuți.

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei căzuți în Primul Război Mondial. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului, cînd este sărbătorită Ziua Eroilor, a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *